Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Virágról virágra, avagy mézédes interjú Máté Dáviddal

  • Novitatis
A balatonfüredi Máté család a 90-es évek óta foglalkozik méhekkel. Az állomány mára 250 családra nőtt, a méheket két területen, a Pécselyi- medencében tartják. A tavaszi repcevirágzástól a napraforgó virágzásig 4-5 hónapot vándorolnak a méhekkel, az év másik felét a méhek a telephelyen töltik.
A balatonfüredi Máté család a 90-es évek óta foglalkozik méhekkel. Az állomány mára 250 családra nőtt, a méheket két területen, a Pécselyi- medencében tartják. A tavaszi repcevirágzástól a napraforgó virágzásig 4-5 hónapot vándorolnak a méhekkel, az év másik felét a méhek a telephelyen töltik.

Szoktam azon gondolkodni, hogy könnyebb azoknak a méhész kollégáknak, aki valahol az Alföldön laknak, és csak a hátsó kertjük fél hektár, a szomszédjukban pedig sok a szántóföld repcével és napraforgóval. Nekik talán nem is kell annyit vándorolniuk, mint nekünk. Amikor eljön a tavasz, mindig hálás vagyok, hogy itt vagyunk, hiszen itt rengeteg a mandulafa, ami korán és hosszan virágzik, és a családjaink nagyon gyorsan megerősödnek rajta a téli pihenő után. Általában mi már erős családokkal indulhatunk a repcevirágzásra, ami – ha az időjárás is kedvez – nagyon jó eredményeket tud hozni” – meséli Máté Dávid méhész.

 

Mi a Balaton környékén 60-80 kilométeres körzetet járunk, mert sok munka és nagy költség a vándorlás, aminek meg kell térülnie. A hársvirágzás például elég kiszámíthatatlan, és a területért is fizetni kell. Nem is szoktunk a teljes állománnyal menni, csak 60-80 családdal, attól függően, mire számítunk az adott évben. A 2022-es somogyi hársvirágzás például nagyon rossz volt, a szárazság és az aszály leégette a virágokat, de úgy hallottuk, hogy a bakonyi hársasokban nem volt ok panaszra.

A méhészeknek kialakult kapcsolataik vannak növénytermesztő cégekkel, akik közül sokan felismerték már, hogy a haszonnövény beporzás jobban sikerül, ha vannak méhészek a területen.

 

Az egyik gazdálkodó ismerősöm mesélte, hogy ha odafigyel arra, hogy elég méh legyen a területen, akkor 30 százalékkal több lesz a termés. Ez azt jelenti, hogy egy nagy tábla akár minden sarkára települhet egy méhész, mert elférnek, és a termékenyülés jelentősen javul.” A méz nem egyedi termék, mint például a bor, de itt is vannak különlegességek, melyek jellemzőek egy térségre. Mátéék főként fajtamézeket készítenek, például a térségben gyakori mézontófűből, más néven facéliából is készül méz, de készítenek levendulás mézet is, ami egy levendulával ízesített mézkülönlegesség.

Akác és levendula

Korábban többféle gyógyfüves mézet is készítettünk, de mára csak a levendulás maradt, mert ezt keresik leginkább a vevők. A többi sem volt rossz, de minél többféle a termék, annál bonyolultabb az előkészítés, az üvegek kezelése, a kis tételekkel való bánás, a címkézés, erre már nincs kapacitásunk. A környéken sok a levendula, és gyűjtenek is róla a méhek, de a levenduláról gyűjtött méz semleges ízű, olyan, mint egy nagyon finom vegyes virágméz. A levendulavirággal ízesített méznek pedig meglesz a jellegzetes levendula aromája, és egy levendulás méztől ezt várják az emberek. A legtöbben máig az akácmézet keresik, ebből gyakran már év közben kifogyunk. Ha nagyon jó évünk van, akkor legfeljebb eladunk kereskedőnek is mézet. A magyar és más Kelet-Európai országok mézeit javító mézként használják az Unióban, mert a belső termelés kisebb a fogyasztásnál, így jelentős a kínai mézbehozatal. A kínai mézet olyan technológiával készítik, hogy lehetetlen megmondani, miből készül pontosan. Szerencsére az uniós szabályozás szerint már fel kell tüntetni, hogy milyen a különböző eredetű mézek aránya az üvegben, de ha megbízható forrásból szeretne valaki vásárolni, az keresse meg a termelőt!” – javasolja a méhész.

A Máté család Balatonfüreden végzi a mézfeldolgozást, itt fogadnak vásárlókat is, de a füredi vásárcsarnokban is megtalálhatók hétvégenként. Elhivatottságuk a mézkészítésen túl a fenntarthatóság melletti állásfoglalásban is megnyilvánul: igyekeznek a méh fontos szerepét terjeszteni, hiszen megporzó tevékenysége miatt az egyik legfontosabb haszonállat, kulcsfontosságú az ökoszisztéma fenntartásában.