Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Mi terem, mi fő a Pannonhalmi Apátságnál?

0:00
0:00

Bóday Csilla

Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság számára a tradíció és az értékteremtés mellett meghatározó alapelv az innováció. Az apátsági lét az elmúlt évszázadokban mindig úgy próbált berendezkedni, hogy jöjjön bármilyen történelmi esemény, környezeti tényező akkor is önellátók tudjanak maradni. Ez a törekvés ösztönözte az apátság bencés rendjét is, amikor a rómaiak hagyományát 996-ban folytatták, és szőlőtermesztésbe kezdtek a pannonhalmi lankákon. Majd Belgiumba látogattak, és eltanulták a sörfőzés tudományát. Kertjeiket pedig gondosan ápolták, válogatott gyógynövényekkel ültették. Nézzük mi minden található az Apátság raktáraiban.
Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság számára a tradíció és az értékteremtés mellett meghatározó alapelv az innováció. Az apátsági lét az elmúlt évszázadokban mindig úgy próbált berendezkedni, hogy jöjjön bármilyen történelmi esemény, környezeti tényező akkor is önellátók tudjanak maradni. Ez a törekvés ösztönözte az apátság bencés rendjét is, amikor a rómaiak hagyományát 996-ban folytatták, és szőlőtermesztésbe kezdtek a pannonhalmi lankákon. Majd Belgiumba látogattak, és eltanulták a sörfőzés tudományát. Kertjeiket pedig gondosan ápolták, válogatott gyógynövényekkel ültették. Nézzük mi minden található az Apátság raktáraiban.

A bor

A szőlőtermelés és a borászat nagyjából azonos ideje van Pannonhalmán jelen, mint maga az apátság, megközelítőleg ezer éve. A széles, lankás, jobbára napos dombokon a rómaiak után a bencés szerzetesek is folytatták a szőlőtermelést. A szőlőtermesztés a vidék főfoglalkozásává vált. A bencéseknek a török hadjáratok és fennhatóság idejében kétszer is el kellett hagyniuk otthonukat, de amint tehették, 1639-től azonnal visszaköltöztek, és újra elkezdték gondozni a szőlőültetvényeiket, később pedig még több szőlőtáblát vásároltak hozzá. A török hódoltság vége felé épült meg a főapátság nagypincéje is. 1802-ben, a rend visszaállításakor a szőlők egy részét kapta csak vissza a monostor, de arra törekedtek, hogy az eltörlés ideje alatt idegen kézre került területeket is visszaszerezzék. A múlt században a történelem szele újra megtépázta a bencés rend életét, de a kétezres évektől újult erővel néznek előre.

 

2003-ban felépült a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, később kóstolóteraszt is nyitottak. Az elmúlt két évtized arról tanúskodik, hogy a bencések helyt állnak a borászatban is. Termékeik között lehet kóstolni vöröset, fehéret és rozét is. Minden, ami a pannonhalmi dombságon megterem, szeretettel fűszerezve.

Az illatmúzeum

Az Illatmúzeum különlegessége, hogy az alapoktól indítja az ismerkedést. Először a növényeket, és az itt megtermeszthető alapanyagokat tekinthetjük meg. Utána végig haladva az épületeken láthatjuk az illóolajok lepárlását, előállítását, végül eljutunk a végtermékig és a csomagolásig. A bejáratnál az öt kiemelt pannonhalmi illat fogad: a levendula, az orvosi zsálya, a kakukkfű, a citromfű és a borsmenta. Az illatokba bele is szippanthatunk. Az emeleti tárlókban pedig a hét szakrális illatot: az ámbrát, a pézsmát, a pacsulit, a rózsát, a rozmaringot, a mirhát és a tömjént szimatolhatjuk meg. Ezek az illatok végigkísérték az emberiség történelmét. Bemutatják a 17-18. századi szerzetesi gyógyászati hagyományait, amelyeket Reisch Elek és kortársai műveltek. Láthatunk jónéhány olyan korabeli tárgyat, eszközt, amelyet ők is használhattak.

 

A parfümőr asztalanál azt a pillanatot élhetjük át, mintha ez a 18. századi szerzetes épp elhagyta volna a munkaterületét. Asztalán minden olyan tárgya, alapanyaga ott pihen, amelyeket a mindennapi munkája során hasznosított és használt. A lépcsőházban az illóolajak és a parfümipar kronológiába rendezett történelmét ismerhetjük meg.

A sörfőzde

A trappista apátságokba tett látogatás nagy hatással volt a pannonhalmi bencés rend tagjaira. Első lépésként a belga sörfőző kolostorokban elsajátíthatták a habzó ital készítésének fortélyait. A Pannonhalmi Apátsági Sörfőzdében betartották a fokozatosság elvét, először egy egyszerűbb, alapkészítményt főztek, majd saját receptúra szerint kezdtek egyedi söröket készíteni. A saját portfóliót kitevő sörök a belga típusú, a felsőerjesztésű, valamint az apátsági sörök. A Blonde világos sör, amely 5%-os alkoholtartalmával egy könnyű, fűszeres, gyümölcsös nedű. A Dubbel barna sör kicsit krémesebb habbal társul, banános, mazsolás ízvilággal. A 10%-os Tripel világos és a még erősebb Quadrupel a gyakorló sörösöknek kedvez. A nem régen elkészült fűszeres búzasör a Witbier, ahol egy kicsit keleties ízekhez nyúltak, mint a narancshéj, koriander és a kamilla. A neveket mind a Belgiumban ismert alaptípusok után kapták.