Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Az ország egyik legjobb kecskesajtja, az Őrség szívéből

  • Novitatis
Szeretnéd megkóstolni az ország talán legfinomabb kecskesajtjait? Ehhez nem szükséges rögtön asztalt foglalnod Budapest Michelin-csillagos éttermeibe (habár ott is találkozhatsz velük), elég ellátogatni az őrségi Magyarszombatfára, és bejelentkezni egy uzsonnára az Őrségi Ínyes Manufaktúrába.
Szeretnéd megkóstolni az ország talán legfinomabb kecskesajtjait? Ehhez nem szükséges rögtön asztalt foglalnod Budapest Michelin-csillagos éttermeibe (habár ott is találkozhatsz velük), elég ellátogatni az őrségi Magyarszombatfára, és bejelentkezni egy uzsonnára az Őrségi Ínyes Manufaktúrába.

Az Őrség ezen térségét sokan elsősorban a fazekasságról ismerik, azonban egyre többeknek cseng ismerősen a gasztronómia kapcsán is, többek között Buzás Attila Sándornak köszönhetően is. A nyolcvanat betöltve a mester évtizedek óta készíti kecskesajtjait Magyarszombatfán, és esze ágában sincs abbahagyni a munkát. Bár számára a sajtkészítés tulajdonképpen sohasem volt munka, sokkal inkább igazi hivatás. A szakmai fortélyokat Franciaországban tanulta: sajtjai hosszú kísérletezéssel érik el kívánt ízüket, amelyek sokkal intenzívebbek, mint a sokak által ismert klasszikus sajtok. 

Egyedi előállítást alkalmaz: Attila nem használ baktériumkultúrákat a sajtok előállításakor, habár ez lenne az iparági norma. Nevezhetjük a módszert a natúr borászat után natúr sajtkészítésnek, mivel a tej természetes tulajdonságait használja fel a készítés során.

A sajtokat tökéletesítésük során nem csak önmagukban vizsgálja, hanem lehetséges receptek alapanyagaként, ételek kiegészítőjeként is: folyamatosan új recepteket alkot, melyeknek sztárjai természetesen a kecskesajtok. Nem csak sajtkészítő, hanem igazi ínyenc!

Na de miért épp kecskesajt?

A kecskéket sokan igénytelen állatnak tartják, azonban Attila szerint a kecskénél nincs igényesebb állat, ugyan könnyen alkalmazkodik, de válogatva legel. Az igazán jóminőségű kecsketejet legelő állatoktól kaphatjuk. Elkészült sajtjai a francia farmer kecskesajtokhoz hasonlóan kézi formázásúak, darabonként egyediek. Súlyukban, formájukban lehetnek kisebb különbségek, azonban ez csak hozzájárul a különlegességhez: az azonos érlelésű, de eltérő alakú és méretű sajtok más íz világot nyújtanak, mert a sajtok érését a sajttészta mennyisége is befolyá­solja.

Sajtkultúra

Magyarországon a sajtkultúra még fejlődőben van: az Őrségi Ínyes Manufaktúrában nem csak kóstoltatni, hanem edukálni is szeretnék a gasztronómia iránt érdeklődőket. Megmutatják, milyen borokhoz milyen sajtokat érdemes párosítani. Hosszan érlelt sajtjaik íze és zamata sokáig megmarad a szájban, jól harmonizáló borokkal igazán különleges gasztronómiai élményt jelentenek. A sajttálak összeállításról is megtudhatunk egy-két trükköt, például azt, hogy egy jól összeállított tálra maximum kétféle kecskesajtot ajánlatos tenni. Ezek válogatásánál egy fűszeres és egy érlelt kecskesajtot érdemes kiválasztani: egyszerre sohasem kettő fűszerest, vagy kettő érleltet. Sorrend tekintetében az igazán profik a sajtokat „sajtóraszerűen" pakolják fel, azaz érési állapotuknak megfelelő sorrendben: a kevésbé érettől haladva az érett sajtok felé.

Porta-túra

Az Őrségi Ínyes Manufaktúra sajtkínálatában a Chevrette egy kékpenésszel érlelt, pikáns különlegesség, míg a Csemege borsos egy rúzspenésszel érlelt, tarka borssal ízesített kecskesajt – mindkettőt érdemes megkóstolni, ha ellátogatunk a manufaktúrába, ahol szívből jövő szeretettel fogadnak mindenkit, aki betérne egy kis uzsonnára vagy vacsorára. A műhelyt messziről megismerhetjük az ajtó előtt vigyázó fekete puliról, aki budapesti beszállítói túrákra is elkíséri gazdáját. Előre egyeztetett időpontban 15 főig várják az ínyenceket, akik megkóstolnák a sajtkülönlegességeket – közel húszféle helyben előállított termék közül válogatva – egy kis füstölt mangalicakolbász és sonka kíséretében. Akik kiadósabb fogásra vágynak, akár a gidasültre is lecsaphatnak. A kecskesajt mellett számos más hagyományőrző termék is kóstolható náluk, például magyartarka tehenek tejéből készített sajtok, vagy akár almasajt is. Attila sajtjai fel-felbukkannak a budapesti Michelin-csillagos éttermekben is, de megfordultak már a magyar csapat alapanyagaként a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyen is. A sajtok szerelmesei számára kihagyhatatlan úticél az Őrségi Ínyes Manufaktúra, de a borimádók is biztosan találnak egy-egy kedvenc sajtot, amit hazavihetnek a következő borkóstolóra.