Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

A Beatlesnek múzeuma van Egerben

 • Bóday Csilla
  Heves megye a világ Beatles-rajongóinak egyik zarándokhelye, mióta egy különleges múzeumban megtekinthetőek az együttes relikviái: majd 2500 tárgyi emlék, 450 négyzetméteren.
  Heves megye a világ Beatles-rajongóinak egyik zarándokhelye, mióta egy különleges múzeumban megtekinthetőek az együttes relikviái: majd 2500 tárgyi emlék, 450 négyzetméteren.

  Kelet-Közép Európai régió egyetlen Beatles gyűjteménye 2015. május 15. óta látogatható a Hotel Korona Eger szálloda épületében, s az elmúlt években a város egyik legnépszerűbb látnivalója és nevezetessége lett. Hasonló múzeumot csak Liverpoolban, Halléban, Alkmaarban, illetve Buenos Airesben találni. Az Egri Road Beatles Múzeum egyik alapítójával, a helyi születésű Peterdi Gáborral beszélgettünk.

   

  Milyen indíttatásból jött létre a múzeum?

   

  Az érzelmek hívták életre ezt a kiállítást, azt mondhatom. Jómagam, és Molnár Gábor barátom szenvedélyesen rajongunk a The Beatles zenekarért. Már évtizedek óta gyűjtjük a Beatleshez kapcsolódó hanganyagokat és relikviákat, ezeknek ad végre méltó helyet a kiállítótér Eger patinás belvárosában, a Csiky Sándor 30. szám alatt, a Hotel Korona Eger épületrészében, illetve pincéjében. Gábor egyben a Halhatatlan Beatles című könyv szerzője is, ő a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles emlékhez jutott hozzá. Én 1978 óta gyűjtöm a hang- és videó anyagokat, amelyek mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznem.

   

  Mik a fő vonzerői a kiállításnak, mire készüljenek a látogatók?

   

  Ez a kiállítás jóval több, mint csupán tárgyak halmaza. A kornak megfelelő technikai színvonalon vezetjük be a látogatót a zenekar világába. A látogatók először a pincehelyiségbe érkeznek, ott egy rövid, filmes bevezetőt nézhetnek meg, ezután pedig kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatjuk be a The Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek tekinthetők meg gombnyomásra, illetve fejhallgatón keresztül bele is lehet hallgatni a zenekar műveibe. A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások és egyéb, a bandához köthető ritkaságok sorakoznak, továbbá bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, valamint a zenekar hangszereinek pontos mása. A látogatók bepillanthatnak a Sárga tengeralattjáróba, különböző játékok és élményfotózás varázsolja őket a legendás hatvanas évekbe. Természetesen idegenvezetés is kérhető. Az a jellemző, hogy a gyűjtemény megtekintése után a látogatók lelkesen számolnak be a látottakról. Azt gondolom, hogy aki Egerben jár, az nem mehet el a városból úgy, hogy ne látta volna ezt a csodát!

  Kizárólag Beatles rajongók látogatják a múzeumot?

   

  Egyáltalán nem. Mindenki, akit érdekel a zene, a művészet, vagy csak szeretne másfél-két órát jól szórakozni, eljön hozzánk. Jönnek Nagy Generációs csoportok, de osztálykirándulások során is gyakran érintik, és rengeteg a külföldi. Eddig mintegy 110 országból jöttek vendégeink. Vannak visszatérőink, igazi megszállottak, és meglepően sok a fiatal, tizenéves látogatónk.

   

  Volt-e illusztris hazai vagy külföldi látogató?

   

  Több is volt. Járt nálunk Bródy János, Szikora Róbert, B. Tóth László, Kozsó, Szandi, Petruska, Czutor Zoltán, a KFT, a Neoton, a Moby Dick, a P. Mobil és sok más hazai együttes zenésze. Tiszteletét tette Sasvári Sándor, Dörner György, Papp Gergő, Vámos Miklós, Árpa Attila és még sokan mások. A Beatles történethez szorosan kapcsolható emberek közül kiemelnénk John Lennon első, iskolai zenekarának tagjait, valamint Helen Andersont, aki a híres bőrsapkákat készítette Lennon számára.

   

  Ha mindez nem lenne eléggé hívogató, szerveznek tematikus rendezvényeket, egyéb programokat?

   

  Vannak a tárlatra épülő rendezvények, átlagban évente három-négy eseményt szervezünk. Ezek mind a múzeum és a Beatles tagok szülinapjához, haláluk napjához vagy egy-egy új kiadványhoz kapcsolódnak.

   

  Mint Beatles rajongó, s mint aki részletekbe menően ismeri a zenekar tagjainak életét, milyen mottóval zárnád ezt a beszélgetést?

   

  Szerettünk volna maradandót alkotni a múzeummal, ami méltón megemlékszik arról a korszakalkotó, egyedi zenei pályával rendelkező együttesről, ami a Beatles. Azt gondolom és a látogatók visszajelzései is ezt bizonyítják, hogy sikerült.