Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

3 rejtett várrom Baranyában, hátborzongató legendával

  • Szabó Sára
Múltunk megismerésében fontos szerepet játszanak az emlékhelyek, illetve a közvetlenül érintett mikroközösségek kollektív emlékezete. Kiváltképp igaz ez a kulturális, történelmi és sokszor vallási jelentőséggel bíró várakra. Elzarándokolni ezekre a helyekre, és megismerni a mendemondákat néha többet ér bármilyen írott forrásnál. Toplistánkba ezúttal a Baranyai Várak Jelvényszerző Túramozgalom állomásai közül szemezgettünk.
Múltunk megismerésében fontos szerepet játszanak az emlékhelyek, illetve a közvetlenül érintett mikroközösségek kollektív emlékezete. Kiváltképp igaz ez a kulturális, történelmi és sokszor vallási jelentőséggel bíró várakra. Elzarándokolni ezekre a helyekre, és megismerni a mendemondákat néha többet ér bármilyen írott forrásnál. Toplistánkba ezúttal a Baranyai Várak Jelvényszerző Túramozgalom állomásai közül szemezgettünk.

Rege az elátkozott leányról, aki csak minden 77-ik évben szabadulhat ki

Magyaregregy közelében, a Mecsek vadregényes rengetegében magasodik a Máré-vár. A meredek, erdős hegycsúcs stratégiai jelentőségét már a rómaiak is felismerték, vár azonban csak az 1300-as években épült a tetőre. A tulajdonosok sorra váltották egymást, mígnem az építmény török kézre került. A 17. századi írásos emlékek már romként utalnak a várra. A hiedelem szerint itt lakott Máré vitéz, gyönyörű feleségével. A férfit hadba szólította a király, a magányos feleségnél pedig egyre gyakoribb vendég lett Máré testvére, Miklós gróf. A románcból évek múltán egy kislány született. Hazatérve Máré a csalfa nőt a pincébe zárta, a lányt pedig elátkozta. A legenda szerint a hegy mélyén rejtőző leányt csak minden 77-ik évben szabadíthatja meg átkától egy vadász, aki megcsókol egymás után egy medvét, egy kígyót és egy varangyot.


Hogy jutunk oda?


Hét kilométeres könnyű túránk startpontja Zobákpuszta, innen északnak indulunk, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán. A Hidasi-völgyben patak kíséri utunkat egészen a Csurgóig, amely a Mecsek egyik legszebb geológiai csemegéje. Az 5-6 méter magas mésztufa-képződmény mohapárnái közül szüntelenül csordogál a karsztvíz. A sárga kereszt jelzésen haladunk tovább, három kilométer után pedig rátérünk a Máré-váráig vezető piros sáv jelzésre. A várlátogatás után haladjunk tovább a piros sávon, amely a Textiles-forrás mentén visz egészen Magyaregregyig. Ha tehetjük, csobbanjunk egyet a falu fák által körülölelt, varázslatos erdőszéli strandján.

Terra Brittannorum, ahol a skótok védőszentje látta meg a napvilágot

Az Óbányai-völgy és a Réka-völgy között magasodó kúpon épült Réka-vár keletkezésének időpontját a mai napig találgatások övezik. Ami viszont biztos, hogy a vár robosztus volt: a maradványok 200 méter hosszan és 36 méter szélesen terülnek el. A monda szerint a vár két menekült angol herceg birtoka volt. Egyikük Edvárd, aki Szent István Ágota nevű leányát vette feleségül. A frigyből született Margit (aki a várban látta meg a napvilágot), Skócia későbbi királynője és védőszentje. A várrom meglátogatásához egy 8 kilométeres körtúrát javaslunk. A négykerekűt Óbánya központjában parkoljuk le. Induljunk keletnek a kéktúra útvonalán, 3 kilométer után pedig térjünk rá a zöld sáv által jelzett Skóciai Szent Margit útra. Nemsokára elérjük a Réka-várat. Utunkat folytassuk a zöld sávon, majd 3,4 kilométer után, az Ötös-úti kunyhót elérve térjünk rá a zöld kereszt jelzésre észak fele. A patak egészen az Óbányáig kísér minket.

A jó útra tért rablólovag tragédiáját őrzi a Kantavár

A kantavári romok Pécstől északra egy három oldalról megmászhatatlanul meredek hegycsúcson találhatóak. Írásos emlékek nem tanúskodnak koráról, de vélhetően a tatárjárás után épült. Legenda is fűződik a romokhoz: a történet szerint itt tanyázott egy Kanta nevű rablólovag, aki fosztogatásai során beleszeretett egy gyönyörű lányba. A kincsek között fogvatartott szépség kedvese azonban hamar a megmentésére sietett. Kanta megneszelte a szöktetést, és megölette a lány szerelmét. A fiú nyakában lógó medál ébresztette rá a lovagot, hogy rég nem látott öccsét ölette meg. A lány hamarosan követte őt a halálba. Kanta jó útra tért, vagyonát szétosztotta, és élete végéig gondozta a vár tövében eltemetett szerelmespár sírját. Akár biciklivel, akár gyalogszerrel vesszük nyakunkba a Mecseket, a Dömörkaputól indítsuk 4,6 kilométeres túránkat. A piros sáv jelzés egészen a Kantavárig vezet minket, ahonnan a Lámpás-völgyben, a piros kereszt jelzés mentén térhetünk vissza a kiindulópontunkra.