Helyszín címkék:
Őszi nyitott pincék, ahol remek újborokat kóstolhatunk
Szabó Sára
Kellemes nyárutó a baranyai gasztrofaluban
Egy pohár borral a kezünkben ücsörögni a kellemes őszi melegben, a Villányi borvidék tündéri, egyutcás gasztrofalujában, Palkonyán – pontosan az ilyen mesés pillanatokért szeretjük az őszt, a szüretet, no meg Palkonyát! A Palkonyai Szüreti Nyitott Pincék alatt ráadásul nemcsak céltalan poharazás várja az ide látogatókat, hanem pincetúra, gasztrotúra, vezetett falutúra, gyerekprogramok és kézműves foglalkozások is. Kóstolópoharunkba egy sor pincészet boraiból tölthetünk, ahová betérve kiállítások és koncertek várnak.
Az ingyenes programsorozat keretein belül a Triflafater, a PalKonyha és a Vaj Bisztró is készül specialitásaival. Ha a gasztrokalandok mellett kultúrával is feltöltekeznénk, jó helyen járunk! A település ma is hűen őrzi a XVIII. században betelepített német szőlő művesek építészeti remekeit. A 2,5 órás falutúra során megismerkedhetünk Palkonya történelmével és megcsodálhatjuk a falu nevezetességeit – természetesen a borkóstolás ebből a programból sem maradhat ki. Bárhová is vigyen a lábunk ebben a csodálatos faluban, nyitott pinceajtókat fogunk döngetni szeptemberben!
A Villányi borvidék egyik legnagyobb gasztrofesztiválja
Ha már Baranya, akkor nem mehetünk el (és nem is akarunk) a Villányi Vörösbor Fesztivál mellett, amely minden évben élénkpiros betűkkel virít az őszi gasztroprogramok között. Október elején zajlanak pincétől pincéig a leginkább a vörösborokra fókuszáló események. A zenei line-up is nagyon ütős, de érdemes kiemelni a hagyományőrző bemutatókat és a híres-neves szüreti felvonulást is.
Bármennyi időre is érkezzünk a csodás városba, a méltán híres pincesoron érdemes elidőznünk, és kortyolnunk a nyitott pincészetek testes, vörös remekeiből. A felvonulás karneváli hangulata egészen magával ragadó.
Ünnepeljük az őszt egy szép fehérrel Tokajban!
A Villányi borvidéktől eltávolodva hazánk másik csodás térségére kalandozunk: Tokaj-Hegyalja szintén kihagyhatatlan desztináció a szüreti időszakban. Október elején pedig kifejezetten érdemes útra kelni, hiszen ekkor tartják a Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napokat. Villány testes vörösborai után az ország egyik legnagyobb múltú szüreti fesztiválján fenséges fehéreket kóstolhatunk.
A három nap alatt kortyolhatunk Tokaj-Hegyalja kiváló boraiból, a gasztrosétányon ízletes fogásokat kóstolhatunk, a kézművesek és mesterségek utcájában pedig válogathatunk a jobbnál-jobb ajándéktárgyak között. Mindemellett pedig a különleges zenés programok, koncertek sem maradhatnak el a szüreti mulatságról.
Újbor egy kicsit másként: jönnek a murcifesztiválok is!
Kellemesen édeskés, alkoholos nedű, amelyben vidám táncot járnak az aromák, a szénsav pedig épphogy megcsípi. Igen, az ősz beköszöntével jön a murci is, amely a friss must és a kierjedt újbor közti fenséges ital. Németországban és Bécsben már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend a Sturm, az elmúlt években pedig szerencsére hazánkba is begyűrűzött a szokás, hogy fesztiválok keretében kóstolhatjuk az izgalmas italt.
Fotó: Gyukligyula
Részben az új bortörvénynek, részben pedig a fiatal borászok munkájának köszönhetően Balatonfüreden, Ábrahámhegyen és a balatonlellei Kishegyen is részt vehetünk murcifesztiválon, ahol a pincetúrák és borászati látogatások alkalmával tudunk tölteni a pohárba a murciból.