Helyszín címkék:
Boldogságbomba a borongós téli napokra: vidéki édességmúzeumok- és műhelyek
Hype&Hyper
Szerencsi Bonbon
Az idén százéves szerencsi csokoládégyárat szinte mindenki ismeri, mivel olyan, ma már klasszikusnak számító termékek fűződnek a nevéhez, mint a szerencsi retró szelet, a macskanyelv, vagy a kézzel készített konyakmeggy. A gyár története 1923-ig nyúlik vissza, ekkor nyitotta meg kapuit a csokoládégyár a cukorgyár mellett. A gyár termékei a kiváló minőségüknek köszönhetően hamar népszerűek lettek, ugyanakkor sokan valószínűleg még soha nem jártak a manufaktúra területén. Pedig a szerencsi csokoládégyár interaktív műhelyének másfél órás programja során, a kóstoláson túl, saját kezűleg lehet csokoládét készíteni, és sok érdekességet lehet megtudni arról, hogyan készülnek a híres-neves édességek.
Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda
A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda családi vállalkozás, amelynek alapvető jellemzője a minőségi édességkészítés iránti elhivatottság. A cukrászat Ausztriában kezdte meg működését 1968-ban, de 1995 óta már Magyarországon is elérhetőek a különleges sütemények és mesés csokoládék. 2009-ben Sopronban nyílt meg a műhely, ahol az érdeklődők egy rendkívüli program keretei között bepillantást nyerhetnek a csokoládékészítés varázslatos világába. A rendhagyó, modern épületben lévő hatalmas műhelyben minden terméket kézzel készítenek, a kóstolón pedig mi magunk is felfedezhetjük a csokoládé világát: ehetünk nyers, és különböző ízesítésű csokoládékat, kézműves bonbont, és egy kisfilmet is megnézhetünk a mesterségről.
Szekszárdi Mézeskalács Múzeum
A Petrits-család 1825 óta készít mézeskalácsokat, gyertyákat és cukorkákat. A mesterségek generációkon át öröklődtek, így rengeteg eszköz gyűlt össze az évek során. Ezekből látható egy kiállítás a szekszárdi Mézeskalács Múzeumban, amely bemutatja a család és a mézeskalácsos mesterség történetét, készítésének eszközeit, valamint a gyertyák és a hagyományos szaloncukor gyártásához szükséges felszerelést. Mindezen túl pedig elmerülhetünk a mézeskalács díszítés csodálatos tevékenységében, és elkészíthetjük a saját mintájú mézeskalács szívünket, ami ajándéknak is tökéletes lehet. A múzeumban van még lehetőség családi fotók készítésére, található benne baba-mama kuckó, ki lehet próbálni a felfedező játékot, a kézműveskedést pedig folyamatosan vetített videó segíti.
Kopcsik Marcipánia
Édességet kóstolni ugyan nem lehet, mégis mindenképpen érdemes meglátogatni az egri Kopcsik Marcipániát, amely Kopcsik Lajos Guinness-rekorder, világ- és olimpiai bajnok cukrászmester (és tanítványainak) munkásságát mutatja be. Az egyedülálló tárlaton a százhúsz tárgy mindegyike cukormasszából és marcipánból készült, többek között az egri minaret kicsinyített mása is. Kopcsiknak egyik régi terve volt egy cukorból készült barokk szoba elkészítése, amely 2008-ban végre valóra vált: a maga nemében páratlan terem hűen idézi meg a barokk kor hangulatát, ugyanakkor minden, ami benne van édesség, cukortészta és glazúr.
Csillichocobons
A Csillichocobons családi vállalkozásként alakult 2016-ban Balatonlellén. Az édességek gyártása, kézműves bonbonok és csokoládék készítése mellett át is adják a csokoládéhoz kapcsolódó ismereteiket. A műhelylátogatás során megtudhatjuk, hogyan készül a csokoládé, illetve megkóstolhatjuk a natúr kakaóbabot, a különböző fajtájú csokoládépasztillákat és a fel nem használt csokoládét is. Ugyanakkor a kurzusok alkalmával készíthetünk bonbont, táblás csokoládét, konyakmeggyet vagy trüffelt, miközben megtanuljuk azt is, hogy mi az a temperálás, mitől lesz roppanós és fényes a csokoládénk, illetve hogy hogyan készül egy finom, friss töltelék.