Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

5+1 ehető virág, amelyek nemcsak finomak, de még ingyen is vannak!

  • Szabó Sára
Évszázadok óta fogyasztunk különböző virágokat sóban erjesztve, mézben eltéve, szörp, zselé vagy öntet formájában, de nem ördögtől való a nyers fogyasztásuk sem. Gondoljunk csak a bodzából vagy a levendulából készült isteni finomságokra. Az ehető virágok világában oly sok lehetőség rejlik még az említett két növényen túl, amelyekre most mutatunk is néhány példát!
Évszázadok óta fogyasztunk különböző virágokat sóban erjesztve, mézben eltéve, szörp, zselé vagy öntet formájában, de nem ördögtől való a nyers fogyasztásuk sem. Gondoljunk csak a bodzából vagy a levendulából készült isteni finomságokra. Az ehető virágok világában oly sok lehetőség rejlik még az említett két növényen túl, amelyekre most mutatunk is néhány példát!

Az ehető virágok feldolgozásának ezerféle módja van. Készíthetünk belőlük szirupokat, lekvárokat, krémeket, zseléket, önteteket, de izgalmas módokon fermentálhatjuk is őket. Az elmúlt időszakban divatos lett bizonyos virágok nyers fogyasztása is, egyre több vendéglátóhelyen köszönnek vissza a színes szirmok a tányérokon. A vidám kompozíciók nem csak árnyalatokat csempésznek a fogásokba, hanem aromákat, és ízeket is. Az alábbi növények ráadásul a kertekben, erdőkben, mezőkön praktikusan el is érhetőek, bárki számára!

A színpompás mentolos szépség: árvácska

Az egyik legközkedveltebb és leggyakoribb dísznövény hazánkban az árvácska. Ki gondolná, hogy nemcsak kertünk dísze lehet, hanem fogásainkhoz is kitűnő kiegészítés? Ez az édeskés ízű, lágy textúrájú virág ősszel, télen és tavasszal is rendelkezésünkre áll, ráadásul a teljes virága fogyasztható. Cukrászok egyik kedvenc díszítési eleme (tortákon, cukormázakban és előételeken gyakran előfordul), enyhe mentolos aromájával izgalmas dimenziókat csempészhet az ételeinkbe. Bátran használjuk csészeleveleivel, és egyéb részeivel együtt!

Fokhagymás álom a medvehagyma virágával

A tavasz egyik slágere az ellenállhatatlan ízű és illatú erdei gyógynövény, a medvehagyma. Hazánkban a Mecsekben, Somogyban, Zalában, illetve a Bakonyban is megtalálható fokhagymás csodanövénynek ráadásul nemcsak a levele fogyasztható, hanem a virága is! Szezonban csupán arra kell figyelnünk, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirággal, hiszen ez utóbbi növény minden része erősen mérgező. A medvehagyma ehető virágának is igazán sokrétű a felhasználása, az egyik kedvencünk mégis a hamis kapri. Vegyünk két marék medvehagymavirág-bimbót, amelyet öntsünk fel két százalékos sóoldattal, majd tegyük félre állandó hőmérsékletre fermentálódni. Két, három hét múlva már fogyaszthatjuk is!  

Citrusos álom a citrommuskátli virággal

Szintén kevésbé ismert tény, hogy hazánk közkedvelt, leggyakrabban ablakok alatt díszelgő növénye, a muskátli is ehető! A fajok közül kiemelendő a citrommuskátli, amelynek zsenge levelei, sőt még kecses kis virágai is fogyaszthatóak. Jellegzetes citrusos, aromás ízt kölcsönözhetünk velük salátáinknak, süteményeinknek, önteteinknek, de készíthetünk belőlük akár teát, lekvárt, és egyéb italkülönlegességeket is. Szuper alapanyag a citrommuskátli virága például ízesített víz készítéséhez. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy egy liter tiszta vízben körülbelül egy órát „áztatjuk” a virágokat. Ennyi idő elég is neki, hogy átadja a kellemes, tavaszi aromáit vizünknek.  

Az édeskés csoda: harangvirág

A lila és a fehér harangvirág, édeskés, lágy ízvilágával csempészhet játékosságot a tányérunkra. Ez az egész évben termő dísznövény szintén egyre népszerűbb a hobbikertészek, és a konyhaművészet világában is. A harangvirágfajok közül a baracklevelű, valamint a széleslevelű is fogyasztható. Tehetjük salátákba, díszítés gyanánt előételekre, de ahogy a többi ehető növény kapcsán, a harangvirág esetében is csak a képzelet szabhat határt. Használjuk széleskörűen, és bátran kísérletezzünk vele!

Üde, hagymás zamat a snidlingvirággal

A fűszernövényekben kicsit is jártas olvasóknak bizonyára nem kell bemutatni a snidlinget, ám lehet, hogy az újdonság erejével hat, hogy a növény virága is ehető! A jellegzetes, friss hagyma ízt tehát nemcsak a növény szárával, hanem a csodás kékeslila koronájával is átvarázsolhatjuk a tányérunkra. Üde, tavaszi ízbomba ez a fűszernövény, amelynek egész virágfeje fogyasztható, de szirmait letépkedve is hasznosíthatjuk. Tehetjük salátába, húsok és mártások mellé, de akár le is fagyaszthatjuk őket jégkockatartóban, hogy később tavaszi italainkat díszítsük vele.  

Extra tipp: illatos fenyőrügy mézben

Bár a fenyőnek a puha rügye nem tartozik a virágok közé, mégis gyűjtésünk végére kívánkozik extra tippként! A tartósítás egyik ősi eljárása a mézben történő erjesztés, amihez tökéletes főszereplő a fenyő. Tavasszal, amikor a fa zsenge hajtásait hozza, csipkedjünk 4-5 centis darabokat egy üveg aljába, majd öntsük fel mézzel. Ízlés szerint operálhatunk gyömbérrel, naranccsal, citrommal és egyéb fűszerekkel – a puding próbája az evés! A télre beérő fermentum (ha egyáltalán kibírja addig) az egyik legjobb orvosság megfázásra, torokfájásra. Mindennek tetejébe még az íze is isteni!