Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

A Pokvári kastély története

 • Bóday Csilla
  Tét település Győr-Moson-Sopron megye déli határán, a Sokorói-dombság lankáinak és a Marcal-medence síkságának találkozásánál, a Bakonyhoz közel fekszik. A város egyik ékessége a Pokvári kastély, amely ma már bérelhető kastélyként üzemel.
  Tét település Győr-Moson-Sopron megye déli határán, a Sokorói-dombság lankáinak és a Marcal-medence síkságának találkozásánál, a Bakonyhoz közel fekszik. A város egyik ékessége a Pokvári kastély, amely ma már bérelhető kastélyként üzemel.

  Tét

  A város már a kőkorszaktól kezdve lakott hely volt, minden kornak jelentőségteljes települése. A rómaiak kiszolgált katonáinak villája volt, a honfoglalás korában fontos őrhelynek számított, és ide települtek a XI. században a besenyők is. A területet 1269-ben IV. Béla a poki és mérgesi Poky családnak adományozta. Ezt követően a család a Téten található területen, Szent István vértanú tiszteletére monostort alapított. A monostort egy domboldalba építették, ami ma Pokvárként ismert, pedig ezen a dombon sohasem állt vár, pusztán egy monostor. Téti születésű volt Kisfaludy Károly, Faludy Gábor, Pázmándi Horváth Endre és Téti Takács József is, akik a reformkor kiváló literátorai és a Magyar Tudományos Akadémia alapító tagjai voltak.

  A Pokvári kastély

  A XIII. században a Pokvári domboldalban megépült monostor és később a kúria felépítése megalapozta Tét struktúráját, kialakult a nemesi réteg lakókörnyezete.
   

  De honnan a Pokvári név?
   

  Pok Móric hadvezér segítette IV. Béla magyar királyt a tatár seregek elleni harcban, és egyszer megmentette a király életét, levágta az őt fenyegető tatár harcost. Móric, aki a király bizalmasa és kincstárnoka lett, ezt a birtokot kapta ajándékba nemes és bátor tettéért. Két monostort is építtetett, egyet Mórichidán és egyet itt. A kőfalakkal védett építményt az emberek az építtető Pok Móricról elnevezve Pokvárnak hívták. A Pok család a 17. században kihalt, az utolsó ismert Poki, Báthory Erzsébet grófnő kapitánya volt. A Magyarországot megszálló török seregek a poki monostort is lerombolták, majd később az itt élő emberek a romokat is széthordták. Mára a monostorból semmi nem maradt, állítólag a házzal szemben lévő szántóföldön volt. Áll azonban a közeli Mórichida faluban szintén Pok Móric által alapított templom, a románból a gótikába átmenő stílusú Szent Jakab Apostol templom.


  A török uralom után a csaknem teljesen lakatlan területen vásárolt földet egy észak-kelet Magyarországról ide települő birtokos, Bay Antal, aki Győr-megye alispánja lett. Halála után a fiai építtették ezt a kastélyt. Az új kastély 1904-1905 között épült meg. Sajnos sokáig nem tudott eredeti fényében tündökölni, Bay egyik leánya házassága okán a kastély a Halászy család birtokába került, akik a második világháború idején, a szovjet csapatok elől menekülve hagyták azt el. Előbb a németek, majd az oroszok foglalták el, államosították. Orosz, majd magyar katonai kórház lett, 1965-től a magyar hadsereg raktára működött benne, nagyon tönkrement állapotban egy osztrák befektető vásárolta meg, aki felújíttatta és lovas panzióként működtette. A kastély a legmodernebb igényeknek megfelelően lett felújítva, és azóta folyamatosan tökéletesítve. 30 hektárnyi erdő és szántó veszi körül, és egy hat hektáros park közepén áll. A jelenlegi tulajdonos igyekszik a magyar nemzeti örökség részeként megőrizni azzal a céllal, hogy a későbbi generációk is láthassák, hogyan éltek elődeink az Osztrák-Magyar Monarchia idején.

  A kastélyszálló igazi főúri minőségben kényeztet

  A különleges 110 éves vidéki udvarház csendes helyen, nagy parkban található, a parkban kis halastó lett kialakítva. Az épület tizenegy, egymástól teljesen különböző vendégszobát kínál. Hatalmas hall, bál- és moziterem, könyvtárszoba, ebédlő, szivarszoba, kártyaszoba áll a vendégek rendelkezésére. A külső teraszon BBQ grillezésre kialakított sütőhely van. Itt nem lehet unatkozni, biliárd, csocsó, teniszpálya, kosárlabda-palánk, minigolf, több kerékpár, fitnesz-eszközök, gyerekjátékok és hinták biztosítják a szórakozást. Külön wellness részleg is tartozik a kastélyhoz, ahol fedett medencét, háromféle szaunát (finn-, infra-, gőz-), és jakuzzit is ki lehet próbálni. Az épületben recepció nem működik, a foglalásnál figyelembe kell venni, hogy a vendégek egyedül tartózkodnak a kastélyszállóban, ezért egyedi szálláshely szabályzattal találkozhatnak.

  Hirdetés