Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

4 romantikus erdei kabin, ha elbújnál a világ elől

  • Szabó Sára
Néha az ember otthagyna csapot-papot, és csak menne-menne messze a civilizációtól, amíg már térerő sincs. Szerencsére ma már olyan stílusos szálláshelyeket találni országszerte, ahol ehhez az életérzéshez nem kell feladnunk a meghitt komfortot sem! Mutatunk négy olyan kabint, ahol egyszerre tapasztalhatjuk meg a remeteéletet és a kényeztető elcsendesedést.
Néha az ember otthagyna csapot-papot, és csak menne-menne messze a civilizációtól, amíg már térerő sincs. Szerencsére ma már olyan stílusos szálláshelyeket találni országszerte, ahol ehhez az életérzéshez nem kell feladnunk a meghitt komfortot sem! Mutatunk négy olyan kabint, ahol egyszerre tapasztalhatjuk meg a remeteéletet és a kényeztető elcsendesedést.

POP Tiny House: off-grid életmód az ártéri erdő közepén

A nagymarosi Tiny House nemcsak kiszakít a terhes hétköznapokból, de betekintést nyújt az off-grid (vagyis hálózatoktól független) életmódba is. Izgalmas tapasztalás ez, főleg, ha egy 22 négyzetméteres, ámde összkomfortosnak tűnő lakókocsiban élhetjük át. A főváros 1 órás vonzáskörzetében telepített, épület jellegű járműben (merthogy a Tiny House végtére is egy jármű) mindenünk megvan, ami kellhet, sallangmentesen. A kabin a Dunától egy kőhajításnyira fekszik, az ártéri erdő kellős közepén: szomszédaink egyedül a legelésző szarvasok, vaddisznók lehetnek. A különleges szálláshely két fő számára ideális, de a kihúzható kanapén plusz két ember elférhet még. A lakókocsiba reggeli kosarat is kérhetünk, amely az ajtónk elé érkezik, napközben pedig várnak a Dunakanyar látványosságai – az év minden szakában!

ZenZug: ahol a japán harmónia találkozik a skandináv letisztultsággal

A ZenZug a Tiny Housnál nem sokkal nagyobb, mindössze 50 négyzetméteres erdei kabin. A Börzsöny hegységben egy takaros zsákfalu, Perőcsény ad otthont a békés vendégháznak.

Teáztál már pizsamában úgy, hogy közben az erdőt kémlelted a hálószobádból? Itt megteheted!

A házikó valóságos menedék túlhajszolt önmagunktól: a ZenZugban minden arra lett hangolva, hogy kicsit visszataláljunk a belső békénkhez. Könyvek, társasjátékok, tea-válogatás, jógamatrac, fűtött dézsa, fényes csillagok, színpompás erdő és feledhetetlen kilátás segíti meditációnkat. A skandináv stílusú faházban négy felnőtt fér el kényelmesen, a nappaliban pótágy található plusz két ember számára. A közelben remek túraútvonalak kanyarognak, de ha még mélyebb relaxációt tervezünk, benevezhetünk vezetett erdei meditációra. Mindennek tetejébe még naplementés piknikkosarat is kérhetünk!

WoodParadise: lesd a legelésző őzikéket a szaunában melegedve

A Zalai dombság szőlőültetvényei közt bújik meg a WoodParadise izgalmas kis építménye. A Chardonnay apartmanban az élvezetek, a fény, a melegség és a harmónia az úr. Legyen ősz, tavasz, tél vagy nyár, a barátságos kis menedék tökéletes baráti társaságoknak (vagy akár pároknak). Télen csücsüljünk be a szaunába, ahonnan páratlan kilátás nyílik a szőlőre, enyhébb időben béreljünk e-bike-ot a közeli a Kis-Balaton Látogatóközpontból, és fedezzük fel a környéket. Ha inkább boroznánk (és esetleg már elfogyott a ház bora), átsétálhatunk a közeli Cézár pincészetbe egy kóstolóra. Az apartman galériáján kétfős franciaágy, a földszinten kinyitható kanapé szolgálja a vendégek kényelmét. Kiemelten ajánljuk a szőlőhegyről megnézni a balatoni naplementét, alkonyatkor visszatérve pedig hátha elkapunk néhány legelésző őzikét.       

Vadregényes Házikó: remeteélet a montán bükkös ölelésében

A Mátra hegység egyedülálló montán bükkös erdőrezervátumának közepén, Mátraszentimre szomszédságában fekszik a Vadregényes Házikó. A két fő számára ideális kabinnak már a megközelítése is kalandos. Egy földúton keresztül érhetjük el a faházat, miközben egyértelművé válik számunkra, hogy itt aztán tényleg távol leszünk mindentől és mindenkitől. Miután befűtöttünk a kályhába, vegyük nyakunkba a környéket: induljunk túrázni (a közelben turistaút található), vagy kuckózzunk be a kinti szaunába. A közeli településeket is érdemes meglátogatni. Fallóskúton élt például Szél Sándor, Magyarország egyetlen „főállású” remetéje, de Mátraszentimre is megér egy látogatást. Ha azonban távol maradnánk a civilizációtól, húzzunk túrabakancsot, és induljunk a Mátra védett állatainak; az alpesi gőtének, vagy a mocsári teknősnek a nyomába.