Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

    “Nem tudunk a gyökerektől elszakadni. De nem is szeretnénk!”

      Azt tudjuk, hogy a blues - népszerűségét tekintve - nem most van ereje teljében. El kell fogadni, ez része a körforgásnak. Annak a körforgásnak, ami most - már évek óta - a rap zenét tartja a csúcson. De még emlékszünk arra, amikor a ‘90-es években minden városban blues klubok, blues fesztiválok, és blues bandák voltak. Szerkesztőségünkben többen is blues-rajongóként hiszünk abban, amit a Pocca Piknik szervezője is képvisel: példát kell mutatni! Cselekedni: szervezni, és minőséget adni! Tóth Balázs így is tesz Felsőörsön, a Pocca-dűlőn. Idén is lesz Pocca Piknik, ráadásul az egyik legrangosabb blues eseményeként a nyárnak. Vagy az egész évnek? Ebben a beszélgetésben sok minden kiderül.
      Azt tudjuk, hogy a blues - népszerűségét tekintve - nem most van ereje teljében. El kell fogadni, ez része a körforgásnak. Annak a körforgásnak, ami most - már évek óta - a rap zenét tartja a csúcson. De még emlékszünk arra, amikor a ‘90-es években minden városban blues klubok, blues fesztiválok, és blues bandák voltak. Szerkesztőségünkben többen is blues-rajongóként hiszünk abban, amit a Pocca Piknik szervezője is képvisel: példát kell mutatni! Cselekedni: szervezni, és minőséget adni! Tóth Balázs így is tesz Felsőörsön, a Pocca-dűlőn. Idén is lesz Pocca Piknik, ráadásul az egyik legrangosabb blues eseményeként a nyárnak. Vagy az egész évnek? Ebben a beszélgetésben sok minden kiderül.

      Idén negyedik alkalommal lesz Pocca Piknik, ám 2024-ben a fesztivál fókuszában a blues van. Miért szűkítettétek le egy zenei műfajra a rendezvényt?

      Négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem először a gondolat, hogy a falu határában lévő tágas területünk többre hivatott, mint amire évek óta használtuk. Jó pár fesztiválon megfordultam korábban, és átgondoltam, hogy mik azok a minimális kritériumok, amik erre egy területet alkalmassá tesznek. A nagy tér önmagában kevés, ami a legfontosabb, hogy legyen a helynek egy különleges vonzereje, ami szerethetővé és különlegessé teszi a vendégek számára. Az összes feltétel adott a Pocca Piknik területén, innentől fogva már csak a zenei kínálaton kellett gondolkodnunk, ami mindig hálás feladat! Semmiképpen sem szeretnénk zenei korlátokat magunk köré, a tematika évről évre, szabadon változik. Az sem kizárt, hogy a jövőben műfajokon átívelő eseményeink is lesznek. De idén valóban a bluesra esett a választásunk. Ez a műfaj eddig is, minden évben hangsúlyosan megjelent a zenei kínálatban, ezúttal viszont kimondottan blues fesztivált tervezünk, felvonultatva a szakma hazai elismert képviselőit. Úgy tűnik, hogy nem tudunk a gyökerektől elszakadni. De nem is szeretnénk!

       

      Miért fontos számodra a blues örökségének ápolása? Kiket tartasz a műfaj hazai élvonalbeli képviselőinek?

      Évről évre elkalandozunk más műfajok irányába, ez igaz. De anno egy blues fesztivállal indult útjára a Pocca Piknik, idén pedig szeretnénk ugyanazt megidézni! Akkor az egyszerű, őszinte, “tabáni” hangulat nagyon megérintette az embereket, és bár küllemben évről évre fejlődünk, mégis úgy érezzük, hogy folyamatosan van igény ezekre a zenékre! Ahol a küllem helyett a zenészek kisugárzása kerül előtérbe, és sokkal jobban esik azt egy pléden ülve hallgatni, mint elegáns VIP páholyból…

       

      Ha a „blues“ szóra gondolok, nekem magyar viszonylatban elsőre Hobo, Tátrai Tibusz, Deák Bill Gyula ugranak be, mert az ő zenéjükön nőttem fel. Később persze sok kiváló magyar blues zenészt ismertem meg, Fekete Jenő, Pribojszki Mátyás, Little G Weevil, és még sorolhatnám nagyon sokáig. Számomra lenyűgöző dolog, hogy magyar blues zenészek Amerikában, a blues őshazájában, nemzetközi megmérettetéseken előkelő díjakat hoznak el. Ehhez szükséges, hogy azzal a zenei kultúrával meglegyen egy szinte teljes önazonosulás, amire nagyon kevesek képesek. Tisztelem továbbá, amikor valaki a tradíciókat szem előtt tartva megőrzi zenéjében a jellegzetes ősi jegyeket, és nem a virtuozitással próbál meg érvényesülni.

       

      “Szerintem már az óriási öröm, hogy vannak olyan rendezvények is - nemcsak zenekarok -, akik próbálják életben tartani a blues műfaját! A POCCA Piknik az idei év egyik fontos hazai blues eseménye lesz, hiszen a blues-élet talán legfontosabb képviselői mind-mind fellépnek majd. Aki egy kicsit is szimpatizál ezzel a műfajjal, mindenképpen jöjjön Felsőörsre, itt most kérem szépen, blues fesztivál lesz!” Pribojszki Mátyás

      Ezek alapján állt össze a fesztivál zenei kínálata is?

      Az előző válaszomban már lelepleztem magam, hogy kik iránt nagy a respekt… És mondanom sem kell, hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a magyar blues hőskorszak - ami persze azóta is gazdagodik - ikonikus alakjait láthatjuk vendégül a Pocca Bluespikniken. A teljesség igénye nélkül itt lesz velünk Tátrai Tibor, Hobo, Little G Weevil, Fekete Jenő, Mr. Jambalaya, Mr. Firehand és ez nem a teljes sor! A King Bees, a Bluestone, és a Kopaszkutya RT tovább színesítik a programot! Aztán pedig a boogie-woogie zongora párbaj és a jam session lesznek a hab a tortán!

       

      A Pocca Piknik mindig is egy igazi családi élmény volt. Az, hogy idén BluesPiknik lettetek, változtat valamin?

      A zenei kínálat mindig befolyásolja a célközönséget természetesen, de sosem a látogatói létszám szempontja alapján alakítjuk ki a programunkat. Szeretnénk a közízlést inkább formálni, mint sem kiszolgálni! A gyerekeknek egy ilyen családi élmény, a zenei ízlésük kialakulásában is meghatározó lehet. Hiszünk abban, hogy van egy olyan igényes zenékre fogékony közönség, akik idővel törzsközönségünkké válnak majd! Családi élmény tekintetében pedig mindig is törekszünk arra, hogy minden korosztály jól érezze magát. A gyerekeknek meglepetés programok lesznek, az óriásbuborék show-tól kezdve a bűvészen és lufibohócon keresztül még több minden!

       

      A fesztivál Felsőörs egyik szőlődűlőjéről kapta a nevét. Miért áll a szívedhez közel ez a térség?

      Bizony, a fesztivál a Pocca-dűlőn kerül megrendezésre, ami különös pikantériát ad neki. Ez Felsőörs egyik történelmi szőlő dűlője, mely a falu északi határán található. Szavakkal nehéz is leírni a szépségét, a Balaton riviérának egy gyöngyszeme, gyönyörű természeti környezettel, csodás kilátással a Balatonra, a szőlőtáblák és présházak megnyugtató látványával!

       

      Milyen pluszt ad a fesztiválnak ez a helyszín?

      A természet varázsa mindenképp. A helyszín domborzata, a pompázó levendula mező, a japán cseresznye fasor, a fákkal övezett terület, a csodás naplemente, a ligetes parkoló, a pléden fekvés, napernyők alatt vagy babzsákokon való borozgatás, mind-mind hozzájárulnak az igazi piknik hangulathoz!

       

      A jó bor kiemelt szerepet kap a fesztiválon. Milyen különlegességekkel készültök az idei eseményre?

      Mivel saját pincészetünk van, szívesen ajánljuk vendégeinknek borainkat, melyek ízvilágukban tükrözik a terroir jellegzetességeit, illetve kiegészítjük a választékot környékbeli kistermelők boraival. Ugyanis az a célunk, hogy mind zenében, művészetekben, gasztronómiában a helyi értékeket mutassuk meg vendégeinknek, ráirányítva a figyelmet a kistermelők áldásos tevékenységére. A zászlós borunk egy üde, illatos, habzó Irsai Olivér lesz!

       

      Az utóbbi évekhez képest miben fog változni a fesztivál gasztronómiai kínálata?

      Mindig is arra törekedtünk, hogy a helyi ízekkel ismertessük meg vendégeinket, és ehhez a jövőben is ragaszkodunk. Hál’ Istennek kiváló gasztrósokkal vagyunk körülvéve, akik ismerik a fesztivált, egyetértenek a céljainkkal, és szívesen jönnek hozzánk! De ugyanúgy, mint zenei vonalon, gasztronómiai vonalon is próbálunk tematikákat bevezetni, illeszkedve a zenei felhozatalhoz. Egyelőre titokzatosan annyit merek elárulni, hogy bitang jó burgerek lesznek!

      Melyik bor illik a legjobban a blues-hoz?

      Én egy testes vörösbort ajánlok, ami mellett el lehet mélázgatni, beszélgetni, egymás szemébe nézni, emlékeket felidézni és örülni az életnek! Erre a Pocca Pikniken legalkalmasabb a Pocca Cuvée!