Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Luca-napi babonák a 21. századra optimalizálva, avagy hagyomány modern köntösben

  • Uzonyi Nóra
    A Luca-napi babonákról számtalan cikk született már. Épp ezért, ahelyett, hogy csak írnánk róla egy újabb verziót, csavarunk egyet a témán, egy picit elrugaszkodva a tradíciók talajáról, és gondolatban eljátsszunk azzal, hogyan lehet két klasszikus Luca-napi babonát a 21. század modern életviteléhez igazítani.
    A Luca-napi babonákról számtalan cikk született már. Épp ezért, ahelyett, hogy csak írnánk róla egy újabb verziót, csavarunk egyet a témán, egy picit elrugaszkodva a tradíciók talajáról, és gondolatban eljátsszunk azzal, hogyan lehet két klasszikus Luca-napi babonát a 21. század modern életviteléhez igazítani.

    Szent Lúcia, az „eredeti” Luca

    Némi időutazásra szükséges indulnunk, egész pontosan az 5. századba. A helyszín Siracusa, a korabeli Szicília egyik legfontosabb városa. Szent Lúcia egy előkelő család sarja volt. Amikor az édesanyja beteg lett, elzarándokolt vele a tőlük mintegy 70 kilométerre lévő Cataniába, ahol a Szent Ágotához intézett imáknak köszönhetően az asszony varázslatos módon meggyógyult. A csoda hatására Lúcia felajánlotta Jézusnak a szívét, és elhatározta, hogy megőrzi szüzességét és sosem megy férjhez. Ezzel csak egy gond volt: már volt egy vőlegénye, aki érthető módon nehezen viselte a fejleményeket. Kicsit talán túl nehezen is. Bosszúból feljelentette a lányt kereszténysége miatt, ám a fejedelem hiába igyekezett a legszigorúbb büntetéseket kiszabni rá, Lúcia sebezhetetlennek tűnt: sem a tűz, sem az olaj, sem a forró szurok nem fogott rajta. Végül úgy fosztották meg az életétől, hogy elvágták a torkát.

     

    Lúcia bekerült a szentek sorába, azóta is hozzá fohászkodnak mindazok, akik valamilyen szembetegségben szenvednek. Sőt, érdekesség, hogy a kézművesek is gyakran őt szólítják meg imáikban, aminek az az oka, hogy mind „szemre veszélyes” hegyes eszközökkel dolgoznak.

     

    A másik Luca-ártás, rontás és egyéb aggályok

    Luca napja nem véletlenül esik az év azon időszakára, amikor a Nap igencsak rövid ideig örvendeztet meg bennünket fénnyel. Márpedig ahol sötétség van, ott a hiedelmek szerint a gonosz is nagy eséllyel felüti a fejét: például úgy, hogy megjelenik az ősi hitrendszer egyik ártó nőalakja, Luca asszony is. Még szerencse, hogy a Szent Lúcia féle jóság és fény (a Lúcia a lux=fény szóból ered) ellensúlyozza a gonosz erőket. 

     

    No de lássuk a legfontosabb Luca-napi babonákat és modern kori alternatíváikat!

     

    A meteorológusok fellélegezhetnek?

    Őseink úgy tartották, hogy a Luca-nap és karácsony közötti időszakban az időjárás bepillantást enged abba, hogy milyen idő várható a jövő év többi részében. A babona szerint az első nap a következő év januárjáról árulkodik, a második a februárról és így tovább. 

     

    És bár régen december 18.-a aligha jelezte előre a következő esztendő júniusának várható időjárását, manapság, a klímaváltozás szomorú ténye miatt voltaképp nem is olyan kizárt, hogy december közepén 15-20 fokos hőmérséklet legyen. Ahogy az sem, hogy júniusban egy villámgyors hózápor söpörjön végig az országon…

     

    Érdemes tehát feljegyezni, hogy milyen idő van december 13. és 24. között: ki tudja, lehet, hogy sokkal pontosabb képet kapunk arról, hogy milyen időjárásra számíthatunk a következő évben, mint akkor, amikor applikációinkat faggatjuk.

    S ha már applikáció

    A fiatal lányok történelmi kortól függetlenül régen is szerettek nyakig merülni a szerelemvárás rózsaszín elő-ködében. Az álmodozás mellett persze nem ártott egy-két praktikát is bevetni annak érdekében, hogy megtudják, ki lesz a jövendőbelijük. Luca-napján kiválasztottak 12 férfi nevet, majd minden nap egy cetlit a tűzbe hajítottak. Az utolsó napra egyetlen cédula maradt, s a rajta lévő név jelezte a „Nagy Ő” nevét. 

     

    Manapság relevánsabbnak tűnhet egy Luca-napi társkereső applikáció. Mindegy, milyen nevet dob ki a rendszer, a kitartó balra és jobbra húzogatások világában komoly esély van arra, hogy egy idő után belebotlunk a megjövendölt udvarlóba… 

     

    A jóslások kimenetele bizonytalan, ám egy dolog egészen bizonyos: érdemes esélyt adni a Luca-napi babonáknak. Nem azért, mert valóban bepillantást engednek a hanem azért, mert izgalmat csempésznek a hétköznapokba, és ezáltal még ünnepibbé varázsolják a karácsony előtti időszakot.