Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Főúri gyertyatartó és kanászkalap – 7 különleges tematikus vidéki múzeum

  • Hype&Hyper
Hogyan világítottak, közlekedtek és hallgattak zenét, milyen fejfedőket viseltek és milyen eszközökkel mértek régebben: mindezt megtudhatod hazai településeink tematikus múzeumi tárlatának hála!
Hogyan világítottak, közlekedtek és hallgattak zenét, milyen fejfedőket viseltek és milyen eszközökkel mértek régebben: mindezt megtudhatod hazai településeink tematikus múzeumi tárlatának hála!

A technológia fejlődése, a szokások változása, a viseletek széles palettája gyakran egy jelenség vagy téma által érzékeltethető a legjobban. Hazánk számos településén található olyan különleges kiállítás, amelyben egy-egy tárgy története kerül bemutatásra mélyrehatóan – ezek közül ajánlunk néhányat.

Lámpamúzeum, Zsámbék

Zsámbékon 1979 óta látogatható a Lámpamúzeum, Borus Ferencnek, a múzeum alapítójának és a nagyközség díszpolgárának köszönhetően, aki nem csak gyűjtötte, hanem javította és restaurálta is a világítóeszközöket. Az Európában ritkaságnak számító, hazánkban pedig egyedülálló gyűjteményben a rómaiak olajmécsesétől a főúri gyertyatartókon át a vasúti lámpákig szinte minden megtalálható. A ritkaságok között találunk a Sándor-Metternich-kastélyból származó empire gyertyatartó párt, továbbá kínai vázából átalakított állólámpát is. A több mint ezer kiállítási tárgyat számláló múzeum 1995-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Vasúti Lámpamúzeum, Fertőszéplak

A lámpákon belül is léteznek különböző típusok. Ezt bizonyítja a fertőszéplaki Vasúti Lámpamúzeum, amelyben Haragovics József magángyűjteményét lehet megtekinteni. A kollekció 1977 óta létezik, a múzeum pedig 1995-ben nyílt meg – az alapító-gyűjtő aprólékos munkával újította fel az enyészettől megmentett, ipartörténeti jelentőségű tárgyakat. A közel háromszáz darabos, több mint harminc országból származó gyűjtemény (Hollandiától Mongóliáig, Új-Zélandtól Kubáig terjedő vonalon) szintén egyedülálló a régióban. A legidősebb darab a tizenkilencedik század közepéről származik, de modern, LED-es lámpát is láthatunk itt.

Kocsi Múzeum, Kocs

Honnan származik a kocsi? Hát Kocsról! A kocsi magyar találmány és Kocs községből származik, egyediségét pedig az is mutatja, hogy a szó több európai nyelvben is megtalálható és azonos jelentéssel bír. A Kocsi Múzeum kiállításán a kocsi készítésének fázisai mentén haladva lehet megismerni a bognárok és kovácsok eszközeit, a lószerszámok készítőit, vagyis a szíjgyártókat, és tizenötödik századi, hű rekonstrukciók is láthatóak.

Traktormúzeum, Újpetre

Újpetrén traktormúzeumba mehetünk: a Palotai Ottó által létrehozott gyűjteményben található amerikai Fordson – a világ első benzinmotoros, nagyszériában készített traktora –, orosz Vlagyimirec, német Hofherr és a magyar Vörös Csillag traktorgyárból származó Dutra is. Az összes, hazai földeken megfordult traktort láthatjuk itt. A több mint ötven traktor és tíz munkagép többsége működőképes, az aratási ünnepségen ki is vonulnak velük a szántóföldre.

Orsósmagnó Múzeum, Terény

A nógrádi Terényben található Orsósmagnó Múzeum a maga műfajában a világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkezik. A 2021-ben elhunyt Nagy Vilmos gyűjteményét bemutató kiállítóhely 2002-ben nyílt meg. A minden magyar magnetofontípust felvonultató tárházon kívül az összes gyártó ország szerephez jut a hangrögzítés és -lejátszás történeti bemutatóján: százhatvan cég közel ötszáz készüléke. Ugyanakkor az előzmények – Edison fonográfja, gramofonok – is helyet kaptak benne. A tárlat egyik különlegessége, hogy minden készüléken annak megjelenési helyéről és idejéből származó zene hallgatható meg, így a tárlat nem csak technológiai, hanem zenei szempontból is unikumnak számít. 

Kalap és Sipka Múzeum, Nagydorog

A nagydorogi Kalap és Sipka Múzeum Stockinger Artúr gyűjteményén alapul, aki 1926-ban született, majd 1974-től haláláig, 1994-ig Nagydorog plébánosa volt. A kiállítás 1995-ben mintegy ötven darabbal nyílt meg, azóta pedig már százötven kalap, sipka és néhány öltözet látható a világ szinte minden tájáról: többek között fez, tübitejka, turbán és kipa. A kontinensek szerint tematizált kollekcióban a magyar kalapviseletet is sok jellegzetes fejfedő képviseli – például a pörge- vagy kanászkalap. Stockinger atya az utazásai során gyűjtötte össze a kalapokat, amelyeket hordott is, így volt, hogy mongol kucsmában vagy épp lapp sapkában jelent meg.

Mérleg és Méréstörténeti Gyűjtemény, Neszmély

A neszmélyi Mérleg és Méréstörténeti Gyűjteményben a mértékegységek kialakulásának története ismerhető meg. A kollekció az ókortól kezdve egészen a napjainkig mutat be mérőeszközöket, így például az utazómérleget, amit kereskedelemben használtak hitelesítéshez, vagy Lánchíd alakú darabokat. A kiállított tárgyakat meg is lehet fogni, ki is lehet próbálni.

A kiállítások nyitvatartási idejéről érdemes előre tájékozódni.