Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Festői tájak, költői birtokok

  • Hype&Hyper
Kíváncsi vagy, hogy egy-egy művészeti alkotás milyen helyszínekhez köthető? A 20. századi művészek – festők, írók és költők, – hozzánk hasonlóan ugyancsak szerettek otthonuktól távol kikapcsolódni. Legyen az a Balaton, vagy más vidéki helyszín; íme néhány varázslatos hely, amely őket inspirálta, és amelyeket bárki felkereshet!
Kíváncsi vagy, hogy egy-egy művészeti alkotás milyen helyszínekhez köthető? A 20. századi művészek – festők, írók és költők, – hozzánk hasonlóan ugyancsak szerettek otthonuktól távol kikapcsolódni. Legyen az a Balaton, vagy más vidéki helyszín; íme néhány varázslatos hely, amely őket inspirálta, és amelyeket bárki felkereshet!

Lipták Ház, Balatonfüred

Lipták Gábor író és felesége, Liptákné Piroska az 1940-es években tettek szert balatonfüredi otthonukra, amelyben a sokak által csak Gábornokként emlegetett alkotó később többedmagával együtt tevékenykedett. A házban megannyi hírességet fogadtak az években; megfordult itt Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Keresztury Dezső és Örkény István is – utóbbi itt írta meg legendás művét, a Tótékat. A Lipták Ház igazi irodalmi vendégházzá nőtte ki magát, Szabó Lőrinc szavaival élve itt gyülekeztek az „irodalom szegénylegényei”. Ez az aktív irodalmi élet a mai napig hasonlóan pezseg. Liptákék a házat az 1980-as években a Művészeti Alapnak adományozták, azzal a kikötéssel, hogy továbbra is irodalmi célra használják. Így jött létre a Magyar Fordító Ház, amelyben a szakmai közönség mellett a látogatókat is szívesen fogadják.

Velics-villa, Fonyód

Szinyei Merse Pált valószínűsíthetően a legtöbb magyarnak nem kell bemutatni, festményeit egyből sokan felismerik. Viszont azt már kevesebben tudják, hogy azok pontosan hol készültek. Fonyódon, a Bartók Béla út 3. alatt található Velics-villa mára már nem egy családi otthon, hanem a város egyik fontos kulturális helyszíne: helytörténeti, néprajzi és a Balaton állat- és növényvilágát felölelő kiállításoknak ad otthon. Fontos kultúrtörténeti vonatkozása, hogy a híres festő, Szinyei, családja körében több nyarat is töltött ezen falak között, és balatoni tartózkodásai idején legalább tíz festményt itt festett meg.

Szegedy Róza Ház Irodalmi- és Bormúzeum, Badacsony

Ez a badacsonyi villa nem csupán stílusában hordozza a romantikát, hanem történetében is! Művészettörténeti szempontból a parasztbarokk jelleg, az irodalmároknak Kisfaludy Károly romantikus költészete, míg gasztronómia szempontból a badacsonyi borok lehetnek számottevőek ezen a birtokon. Az impozáns házat Kisfaludy Sándor költő ajándékozta feleségének, Szegedy Rózának. Házasságuk fontos helyszíneként szolgált.  A népi barokk vonásokat mutató, három részből álló épületegyüttes, valamint a hozzá tartozó szőlőbirtok tökéletesen passzol a Badacsony idilli hangulatába, amely nem véletlenül megannyi művész ihletének forrása. Jelenleg irodalmi- és bormúzeumként is látogatható, ahol az ínycsiklandó nedűk fogyasztása közben Kisfaludyn túl más költők munkásságát is megismerhetjük.

Tulipános villa, Balatonföldvár

A Kossuth-díjas színésznő, Bajor Gizi is szeretett a Balatonnál pihenni. A Balatonföldváron található villa, amely eredetileg gróf Széchenyi Imréné Andrássy Mária birtokában volt, első látásra szerelem volt a művésznő számára. A ház olyan, mint maga a művész: nem hivalkodó, szerény, családias, ugyanakkor mégis lenyűgöző. Az épület attribútuma a lángoló színű, vörös muskátli, amely Bajor Gizi kedvenc virága volt. A város kiemelkedő polgárának tekinti őt a mai napig, névadója a helyi közösségi háznak és sétánynak egyaránt. Kis szerencsével mi is vakációzhatunk a villában.

Jókai Mór Emlékház, Balatonfüred

Balatonfüred egyik leghíresebb emlékháza a Jókai tiszteletére épült villa. A neves íróra, Jókai Mórra és színésznő feleségére, Laborfalvy Rózára olyannyira nagy hatással volt a fürdő és a táj varázsa, hogy rendszeres látogatásaik során egyszer csak úgy döntöttek megvásárolják azt a telket, amelyen a később felépült villa ma múzeumként üzemel. A koraeklektikus nyaralóról pazar kilátás nyílik a Balatonra, így az eszmei értékén túl építészeti szempontból is nagy érdekesség. Jókai halálának 50. évfordulója óta létezik emlékmúzeum minőségben is, 2010 óta pedig eredeti pompájában vehető szemügyre az író egykori nyaralója.  (Az emlékház látogatottsága oly mértékben magas, hogy május-június magasságában, a megszaporodott osztálykirándulások száma miatt előzetes csoportos bejelentkezés szükséges.)

Babits-villa, Esztergom

Esztergomban házat vettünk.  – jegyezte fel 1924-ben Babits Mihály felesége, Török Sophie. Babits, miután igazán kecsegtető összegre tett szert az egyik Dante fordítása kapcsán, barátai javaslatára Esztergom környékén vásárolt házat, egészen pontosan az Előhegyen.  Mind látványban, mind szellemiségben óriási érték ez a hely, ahol a 20. századi magyar művészek sokasága megfordult. Mindennek szellemes lenyomata a költők, színészek által aláírt úgynevezett Autogramfal. 2013-tól kezdve a Babits Mihály Emlékház a Magyar Nemzeti Múzeum egyik tagintézménye, amely még nagyobb erővel őrzi a költő munkásságának és életének örökségeit.