Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben

  • Forrás: sajtóközlemény
A 2024-es év kiemelt rendezvényeit mutatták be a sajtó képviselőinek az Esztergomi Bazilika Panoráma Kávézójában. A város célja, hogy a belföldi és nemzetközi turistáknak is egyedi, különleges eseménykínálatot nyújtson.
A 2024-es év kiemelt rendezvényeit mutatták be a sajtó képviselőinek az Esztergomi Bazilika Panoráma Kávézójában. A város célja, hogy a belföldi és nemzetközi turistáknak is egyedi, különleges eseménykínálatot nyújtson.

Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében elmondta, hogy tavaly a kiemelt városi rendezvényeken több mint 130.000-en vettek részt. Megjegyezte, hogy 2023-ban 256.714 vendégéjszakát töltöttek el Esztergomban a vendégek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, sőt, 2024 első negyedéve is jelentős növekedést mutat, ebből kiemelkedik, hogy márciusban 39%-kal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma. Hernádi Ádám az eseményen bejelentette, hogy 2024-ben 9 kiemelt turisztikai és városi eseményt terveznek, közel 250 programelemmel. Köztük kiemelte az Esztergomi Szent István Napokat, ahol bemutatják az István, a király című koncertet Feke Pál rendezésében, valamint Gájer Bálint és a Budapest Jazz Orchestra nagykoncertjét. A polgármester kitért arra is, hogy idén a Múzeumok Éjszakája országos rendezvényen Esztergom Székesfehérvárral közösen kiemelt vidéki városként jelenik majd meg. Piroska Krisztián, a Fesztiválsziget szervezője elmondta, hogy idén is több rendezvénnyel készülnek, melyek közül a tavaszi eseményeket mutatta be. Április 27. és 28. között rendezik meg az Akkor és Most Jármű Expot, ahol most is több mint száz járművel találkozhatnak az érdeklődők, sőt, a kétnapos esemény részeként ingyenes koncerteket is szerveznek. A másik rendezvény a Lampionos Hajós Felvonulás, amit idén április 30-án élvezhet a nagyközönség a Kis-Duna sétányról. Papp Gergely, az MCC Feszt főszervezője bemutatta az augusztus 1. és 3. között – idén negyedik alkalommal – megrendezésre kerülő tehetséggondozó fesztivál részleteit, ahol most is a magyar könnyűzenei élet kiválóságaival, valamint neves hazai és nemzetközi előadókkal, véleményformálókkal várják a fiatalokat. Kiemelte, hogy tavaly mintegy 47 ezer fesztiválozó vett részt az eseményen, akik 120 színpadi program közül választhattak, valamint 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. A cél, hogy hasonló méretű fesztiválnak adhassanak otthont Esztergomban.

 

„Esztergom a fotográfusok városa” – ezzel a felvezetéssel köszöntötte a jelenlévőket Gál András, az Esztergomi Művészek Céhe fotóművésze. Kiemelte, hogy az idei évben egy programsorozatot álmodtak meg André Kertész születésének 130. évfordulója alkalmából. Megtudhattuk továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum által a Balassa Bálint Múzeumban tekinthető meg az André Kertész Esztergomban című kiállítás. Az Esztergomi Művészek Céhe pedig ehhez kapcsolódóan workshopot szervez az Esztergomi Szent István Strandfürdőben, ahol a résztvevők újra fényképezhetik a fotóművész híres képeit. Mindemellett számos kiállítással is készülnek, közülük kiemelte az Esztergomi Fotográfiaia Biennálét, valamint a Visit Esztergom által koordinált 10 Csoda Esztergomban című fotópályázat kiállítását is. Dr. Pusztai Tamás a Múzeumok Éjszakájáról tartott rövid ismertetőt. Elmondta, hogy tavaly mintegy 7.000 látogatót regisztráltak az esztergomi eseményen. A program során 11 esztergomi és 1 párkányi kiállítás, illetve múzeum lesz látogatható egy karszalag megvásárlásával. A vidéki kiemelt státuszra készülve az intézmények a tavalyinál még színesebb előadásokkal és programokkal várják az érdeklődőket. Feke Pál arról beszélt, hogy az Esztergomi Szent István Napok keretében augusztus 19-én nagyszabású produkcióval várják az érdeklődőket az Erzsébet parkban. A tavaly 40. évfordulóját ünneplő István, a király című rockoperát láthatja a közönség koncert formájában, ahol hallható lesz többek között Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán is. Szintén a Szent István Napok keretében, augusztus 20-án Gájer Bálint és a Budapest Jazz Orchestra ad közös nagykoncertet, amiről Kollmann Gábor, a 17 tagú big band vezetője elmondta, hogy kifejezetten egy közönségszórakoztató produkció várható.

 

Jelen volt még a Richter Gedeon Nyrt. – mint az esztergomi események egyik támogatója – képviseletében Garai Zoltán, a dorogi fióktelep főmérnöke is, aki kiemelte, hogy a Múzeumok Éjszakáján ismét nagyszabású kémiai bemutatót fognak tartani, valamint továbbra is elkötelezettek, hogy támogassák az MCC Fesztet. Sportos eseménynek is otthont ad Esztergom. A Hídfutással kapcsolatban Szerencsés Tamás ismertette, hogy idén 22. alkalommal rendezik meg a nívós eseményt, ami várhatóan most is több ezer embert mozgat majd meg a Mária Valéria híd két oldaláról. Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, mint házigazda zárta az eseményt. Kiemelte, hogy 2024-ben az Esztergomi Adventi Vásáron olyan különlegességet terveznek, ahol megmutatják a téli prémium gasztrokultúra világát a vásárba látogatóknak. Az események összeállításánál közös céljuk, hogy Magyarország első városában minden itt élő és ide látogató vendég megtalálja a számára élményt nyújtó, izgalmas és színvonalas programot.