Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Csapó! Etyek környéke a mozivásznon

  • Káldi Emese
Matt Damon, Jeremy Irons, Keira Knightley, Gubás Gabi vagy Nagy Ervin. Külföldi és magyar filmsztárok, akik Budapesttől távolabb (is) dolgoztak. De vajon hol forgott a kamera egy-egy jelenet közben? Összeállításunkban olyan filmes helyszíneket fedezünk fel, melyekről kiderül, hogy akkor is izgalmasak, ha épp nem találkozunk hírességekkel.
Matt Damon, Jeremy Irons, Keira Knightley, Gubás Gabi vagy Nagy Ervin. Külföldi és magyar filmsztárok, akik Budapesttől távolabb (is) dolgoztak. De vajon hol forgott a kamera egy-egy jelenet közben? Összeállításunkban olyan filmes helyszíneket fedezünk fel, melyekről kiderül, hogy akkor is izgalmasak, ha épp nem találkozunk hírességekkel.

Már amikor felbukkan az Etyek feletti platón a Korda Filmpark látványos épületegyüttese, az ember kezdi sejteni, hogy nem mindennapi helyre ért. A Mentőexpedíció című filmben a NASA központként szereplő bejárat mögött valóban egy külön világ nyílik: minden mai igényt kielégítő, korszerű stúdiók sorakoznak egymás mellett, látogatóközpont és szabadtéri díszletek állnak a 15000 négyzetméteres területen. A filmpark szerencsére nem csupán a stábtagok előtt nyitott, hanem várja a látogatókat is. A jövő filmjeinek titkait őrző stúdiókba ugyan csak filmesek mehetnek be, de – ha épp nincs forgatás – mi is megnézhetjük például a világ legnagyobb New York-i utcadíszletét, kipróbálhatjuk a „green screen”, azaz a híres zöld vászon előtti forgatás technikáját vagy végignézhetjük a Mozi és tudomány című kiállítást, mely sok filmes trükkről rántja le a leplet. A park egyik leglátványosabb része a középkori-reneszánsz díszletváros, melyben szintén körbesétálhatunk. A filmrajongók egészen biztosan ráismernek majd néhány részletre: a Robin Hood sorozat is itt forgott. Az aprólékos gondossággal készülő kulisszák valósághűen idéznek meg egy-egy várost, ugyanakkor vicces érzés, amikor egy ház súlyosnak tűnő kapuján át belépve nem egy szobába, hanem ismét a szabadba ér az ember.

De persze még egy ilyen professzionális helyen sem lehet, vagy egyszerűen nem érdemes mindent a semmiből felépíteni. A helyszínvadászok (location menedzser) dolga, hogy a produkciók számára kiválasszák az adott jelenethez tartozó ideális helyszínt. Néhány évtizede még a kincsvadászok munkájához hasonlított ez a feladat, ám mostanra fordult a kocka: a filmipar kegyeiért valósággal versengenek a helyszínek. A jó pénzt és ismertséget hozó forgatások számos hazai kastély életében is fontos eseménynek számítanak.

Nem is olyan messze Etyektől, a pusztazámori Barcza-kastélyban a kétezres évek elején például Bereményi Géza és csapata dolgozott Szabó Magda Régimódi történetének című könyvének filmes feldolgozásán. Az 1800-as évek második felében játszódó történethez tökéletesen illik a ma Öreg-tölgy fogadóként ismert, eredetileg a XVIII. században létrejött, majd később többször is átépült kiskastély.

Azt gondolnánk, hogy többnyire 19. századi helyszínt „játszik” az Alcsúti arborétum is, hiszen az egykori Habsburg-kastély és környezete az 1800-as évek elején formálódott. Az egyik leghíresebb, itt felvett filmsorozat azonban az 1400-as éveket kelti életre. Ez a látványos, három évadot megért Borgiák, melyhez leginkább a parkban álló kápolna belső tereit használták. Jeremy Irons után – aki VI. Sándor pápát, azaz Rodrigo Borgiát alakította – egy másik film miatt ugyancsak a kápolnabelsőben dolgozott Anthony Hopkins is. A 21. században játszódó, ördögűzés tematikájú thriller, a Rítus ugyan nem lett a világsztár legnépszerűbb filmje, mindenesetre a szakma rugalmasságát mutatja, hogy ehhez a forgatáshoz a kápolna belső falait előbb szürkére, majd a munka végén újból fehérre festették.

Általában is igaz, hogy nem ismernek lehetetlent a rendezők, ha úgy érzik, kasszasiker van a láthatáron. Még egy olyan, viszonylag alacsony költségvetésű film esetében, mint a 2008-ban készült Colette is sok hónapon át zajlik a forgatás, és – ha szükséges – országhatárokon át nyúlik a munka. A 20. század eleji vagány párizsi írónőt játszó Keira Knightley és a stáb részben nálunk, a martonvásári Brunszvik-kastélyban és parkjában forgatott, de – értelemszerűen – Párizsban, sőt Angliában is számos lokációban rögzítettek jeleneteket. A sor persze még sokáig folytatható lenne, hiszen a film műfaja töretlen népszerűségnek örvend. Azt ajánljuk, hogy egy esős, mozizós nap után ki-ki kerekedjen fel, és fedezze fel élőben is a képkockákon látott helyszíneket!