Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

A Platán, és ami mögötte van – interjú Varga Viviennel

  • Francisck Réka Alíz
A Tatai vár és az Esterházy-kastély között fekvő Platán gasztronómiai palettája a street foodtól a fine diningig ível. A komplexum mögötti koncepcióról és az azt befogadó környezetről, valamint térségi márkázásról is beszélgettünk Varga Viviennel, a Platán vezetőjével.
A Tatai vár és az Esterházy-kastély között fekvő Platán gasztronómiai palettája a street foodtól a fine diningig ível. A komplexum mögötti koncepcióról és az azt befogadó környezetről, valamint térségi márkázásról is beszélgettünk Varga Viviennel, a Platán vezetőjével.

Miben rejlik Tata fő vonzereje?

Ebben a városban tulajdonképpen mindig a pihenés és a szórakozás volt a fő téma. Már Mátyás király is, uralkodásának majd’ minden esztendejében eljött ide, nagy vadászatokat rendeztek a környéken elterülő erdőkben. Később az Esterházy család jelenléte vált meghatározóvá, voltaképp nekik köszönhető, hogy – mai szóhasználattal élve – már akkor is bizonyos fokon turisztikai desztinációnak számított Tata. Színházat építtettek, lóversenyeket rendeztek, pezsgő társasági élet zajlott – nem csak a falak között. Például, a sofőrről – akinek leszármazottja a mai napig itt lakik az utcában – tudjuk, hogy volt nap, amikor kétszer szalasztották Bécsbe, méghozzá pezsgőért. Az Esterházyak nem zárkóztak el, ki-kiszivárogtak a hírek, az éppen aktuális divat, a receptek, s így lassacskán a város képe és a városlakók szellemisége is formálódott. Tata ma, 24 000 lakosával nem számít nagyvárosnak, ugyanakkor fantasztikus adottságainak hála arra volt predesztinálva, hogy újra felfedezzék és régi fényében tündököljön. A fővárostól autóval kevesebb, mint egy órányira fekszik, kifejezetten gazdag a kulturális program- és immár a gasztronómiai kínálata is, gyönyörű a tópartja, jó a mikroklímája – utóbbinak, egészen pontosan a remek páratartalomnak köszönhetően települt ide az olimpiai edzőtábor is. A tavon rendszeresen eveznek, kajakoznak, sárkányhajóznak. Én gyerekkoromban még korcsolyáztam is rajta, akkoriban még volt, hogy befagyott. De futásban, vívásban, kerékpározásban és cselgáncsban szintén erős a város. A tatai lóversenyeknek ugyan leáldozott, de a lovassportok hosszú szünet után mostanában kezdenek újra beépülni a város életébe. Ahol most ülünk, a mai Platán Bisztró az egykori Esterházy uradalomhoz tartozó épületek egyike, anno fogadó volt, ahol a „családhoz” vendégségbe érkezők személyzete szállt meg. Az Esterházyak eredeti elképzelése szerint egyébként a barokk kastély a vár helyére épült volna, ám végül gazdaságosabbnak ítélték nem lebontatni a várat. Milyen jó, hogy megmaradt az utókornak! Méltóságosan uralja a látképet, nem mellesleg megkapó helyszíne ma már egy sor rendezvénynek, például a Tatai Patarának, vagy a Víz, Zene, Virág, valamint a Klassz a pARTon fesztiváloknak.

Milyen rendezvényekre érdemes még ellátogatnia az érdeklődőknek, s hogyan kapcsolódtok ti ezekhez az eseményekhez?

A városi szervezésű eseményeknél is igyekszünk partnerek lenni – hozzátesszük, amit tudunk, például sok esetben nálunk szállnak meg a vendégek. A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) őszi nagy rendezvényének már tavaly is Tata adott otthont, idén szeptember 9-10. között szintén itt zajlik majd a SVÉT Gasztroünnep, melynek a Platán csapata lesz a házigazdája. Később az ősz folyamán a Neszmélyi Borünnep és Halnapok, majd az Öreg-tavi Lehalászás kerül megrendezésre, november 25-én pedig a Vadlúd Sokadalom. Az egy felettébb látványos esemény, amikor is kora reggel nagyjából 50 000 vadlúd száll fel a tóról, hogy a gazdák örömére telecsipegessék begyüket a környező földeken. Ez a vidék egyébként 1989 óta Ramsari terület, és nagy kedvence a madármegfigyelőknek, például a Magyarországon fellelhető 9 harkályfajta mindegyike fészkel errefelé. A Platán Gourmet és a Mirror SPA között a belső tavon, a várárokban kócsag és gém is visszajáró vendégünk, Sanyi és Rezső – így nevezzük őket. Él egy együttműködésünk a madárvédőkkel, kiadtunk egy könyvet is, Madárkalauz címen, illetve van olyan csomagajánlatunk, melynek része egy ornitológus által vezetett madármegfigyelés.

Amikor „átvettétek a terepet”, hogyan nézett ki a Platán utcája és környéke, vagyis ami a helyén volt?

Abszolút rendezésre várt, de mi már éreztük: van benne potenciál. Már akkor is itt állt, rendíthetetlenül, a névadónk, a közel 300 éves Platán fa, amelyet hajdanán Versailles-ból hoztak az Esterházyak. Védjegyünkké vált, gondozzuk – mintegy örökbe fogadtuk. A mellette futó sétányt is karbantartjuk.

„Soha sem volt titok, hogy jót akarunk. Hogy a körülöttünk lévő csodás természeti értékeket és a barokk kulturális és épített örökséget ápolni akarjuk.”

Az épületegyüttes komoly műemlék-rekonstrukción esett át, 2012-ben Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat kapott. A belső terek kialakításában Varró Zoltán dizájner volt nagy segítségükre, mind a Platán Gourmet, mind a Mirror Spa, mind a két szállodai rész, a Platán Udvarház és Platán Utca esetében.

Mi vagy ki adta a kezdő lökést a Platán komplexum evolúciójához, és melyek voltak a további mérföldkövek?

A magyar gasztronómiai átalakulás egyik legnagyobb alakja Jakabffy László volt. Ő hihetetlen progresszív, szinte már látnok volt, tényleg a magyar vendéglátás ikonikus alakja. Ő működött közre a legelső koncepció kidolgozásánál is, több mint 14 évvel ezelőtt, és ő ismertetett össze minket Pesti Istvánnal is, aki 2015-ben érkezett hozzánk. 2020 nyarán különvált az addig egy egységet alkotó Platán Restaurant and Cafe: megnyílt a Platán Bisztró, majd a Platán Gourmet Étterem, melyet Pesti István neve fémjelez. Óriási volt az öröm, amikor két Michelin csillaggal díjazták a fine dining éttermünket, s mellette a bisztrónk is bekerült a Michelin Guide Hungary Selection 2022 kiadványba. Időközben megnyílt a saját kézműves pékségünk is, ahol elsődlegesen kovászos kenyerek és isteni péksütemények kaphatóak, de saját készítésű lekvárok és a Platánnak dedikált speciality kávé is beszerezhető. A sétányon áll a Kiosk, mely elviteles ital- és étel kínálattal várja a tó körüli sétára indulókat, és nyaranta kitelepül egy Citroën H1 is, beépített fagylaltgéppel a város másik pontján, szintén a tóarton. A Tatai Vár másik oldalán, közvetlenül a tóparton ott a Korzó, ahol többek közt mennyei, pékségünkben készült buciban felszolgált kézműves burgerek is készülnek. Legújabb egységünk pedig a Esterházy kastély kávézója, ahol csodás süteményeket is kóstolhatnak a vendégek.

Hányan dolgoznak azon, hogy mindez flottul működhessen?

Összességében nagyjából 100 fő érintett a Platán egységek üzemeltetésében, hozzájuk a nyári időszakban tanulók is csatlakoznak. Plusz kertészek, külsős karbantartók, szerelők, asztalosok – itt mindig van mit csinálni, hétfőtől vasárnapig. Fontosak az operatív közreműködők, de a művészlelkek is, akik a kreativitásukkal fűszerezik meg a mindennapjainkat, sok esetben szó szerint.

Hova lehet még innen fejlődni, ha egyáltalán?

Én helyiként lehet, hogy elfogult vagyok, de azt gondolom, hogy Tata és környéke minden tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy akár Wachau példáját kövesse, de kell egy jól átgondolt koncepció, amelyhez partner a Neszmélyi borvidék csakúgy, mint többek közt a tatai városvezetés, a szállásadók, a vendéglátóhelyek, a termelők, de ugyanúgy a helyi művészek, iparosok is. A térségi márkázás meglátásom szerint akkor lehet sikeres, ha koprodukcióban, egymást segítve valósul meg. Számunkra fontosak a turisztikai együttműködések, és a helyi erőkkel való közös ügyek, ahhoz, hogy egyre komplettebb élményt biztosíthassunk a vendégeinknek. Egy-egy példát említve: összefogtunk például a helyi golfklubbal, van közös csomagajánlatunk. Együtt dolgozunk a helyi vitorlásokkal, piknikkosarat biztosítva egy-egy hajókázáshoz. A visszatérő vendégeink száma nagy, kezd kialakulni egy hazai műértő közönség is, de ebben is van még hova fejlődnünk. S ha már nemzetközi vonal: elindítottuk transzfer járatunkat; a legtöbb fuvar Budapestről és Bécsből érkezik, de Szlovákiából is sokakat csábít Pesti István konyhaművészete. Bízunk benne, hogy egyre többen érkeznek majd hozzánk, és ha a fine dininggal kezdenek is, pár napos itt tartózkodásuk alatt kipróbálják nemcsak a Platán széles repertoárjának kínálatát, hanem más tatai vendéglátóhelyre, valamint a térség egyéb településeire is ellátogatnak. S hogy hogyan lehet még jobbnak lenni, meddig lehet nőni? Nos, mi csak tesszük a dolgunkat nap mint nap, és reméljük, hogy egyre jobbak és jobbak leszünk.