Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

A Pannonhalmi Apátság híres-neves könyvtára

  • Bóday Csilla
A Győr-Moson-Sopron megyei Pannonhalma hazánk egyik legkiemelkedőbb történelmi emlékhelye, könyvtára egyházi és világi remekek és világszinten is egyedülálló, ritkaságnak számító gyűjteménye.
A Győr-Moson-Sopron megyei Pannonhalma hazánk egyik legkiemelkedőbb történelmi emlékhelye, könyvtára egyházi és világi remekek és világszinten is egyedülálló, ritkaságnak számító gyűjteménye.

Maga a könyvtár épülete is egy műalkotás

Az 1800-as években a könyvtár épületének megtervezését Engel Józsefre, majd Packh Jánosra bízták. A klasszicista épületbe lépve ellipszis alakú kereszthajóval ellátott bazilikális elrendezést láthatunk. A fölénk magasodó kupola mennyezetén Josef Klieber festménye Minerva istennőt ábrázolja. Szintén a művész két álló szobra látható a nagyterem végén, az egyik Szent István királyt, a másik pedig I. Ferenc királyt ábrázolja. A hatalmas belmagasságú épület belső terébe a tornyon és az oldaltermek fölötti ablakokon árad be a napfény, ezzel megvilágítva a terem falán függő görög és római tudósok, költők portréit. A mennyezeti részen magyar arcképsorozat tekinthető meg. A könyvespolcok helyi asztalosmesterek kézimunkája.

A magyar nemzeti vagyon részét képező könyvek tárhelye

Az újkori történelme a könyvtárnak 1802-re tehető, a bencés rend visszaállításának idejére. Az első adatok több mint ezerévesek a könyvtár tekintetében, kisebb-nagyobb megszakításokkal a legrégebbi és legértékesebb műgyűjteménye hazánknak. A kezdeti 70-80 kódexhez képest ma megközelítőleg 400 000 példányból áll a könyvtár. A témák tekintetében a gyűjtemény minden elképzelhető tudományos szakágat érint. A nyelvezet leggyakrabban latin, de magyar, francia és német nyelven is íródtak. A bencés rend visszaállítását követően a könyvtár élete is előre lendült, elkezdett gyarapodni, vásárlások, gyűjtések és örökségek útján lett ilyen méretű az állomány. Az Apátság, a könyvtára és a benne található szellemi érték 1996 óta az UNESCO világörökség részét képezi.

Kódex, ősnyomtatvány, korai antikva, RMK, Benedictina

A bibliotéka legkiemelkedőbb művei között tizennyolc kódex, köztük egy 13. századi teljes Biblia is szerepel, és az első főapát, Tolnai Máté számára készített, szépen díszített evangelistarium is kiemelkedő jelentőséggel bír: ez utóbbi a könyvtárban őrzött legkorábbi pannonhalmi kézirat, a XVI. század elejéről való Pannonhalmi Evangelistarium.

Különleges kincseknek különleges bánásmód jár

A bencés rend nem csak egyházi, hanem oktatási és nevelési feladatot is ellátott, és lát el napjainkban is. Ez mindenképp és mindenkor ösztönözte a rend tagjait a könyvgyűjtemény gyarapítására, amelyhez egy idő után elengedhetetlen volt a könyvtárépület létrehozása. A reformkor törekvése a tudatos szellemi növekedés jól motiválta a tanítókat, így hazánkban mára az építkezés és könyvfelhalmozás nyomán, az egyik legmeghatározóbb bibliotékájaként tartják számon a Pannonhalmi Főapátság könyvtárát. Az itt fellelhető értékek különleges odafigyelést és védelmet is igényelnek. A fenntartónak gondoskodnia kell a könyvállomány korszerű, sokoldalú, elektronikus úton is elérhető feltárásáról. A szolgáltatásokat a könyvtár korszerű telematikai eszközökkel fejleszti és bővíti. Egyéb forrásokból, időnként pályázatok segítségével biztosítják az állományvédelmet, vagy restaurációt. Idén egy örökség folytán a 16. század egyik legsikeresebb és legnépszerűbb alkotását, Sebastian Münster Cosmographia című művének 1554-ben kiadott, a gyűjteményben őrzött cseh nyelvű példányát restauráltatták. Korábban a 15. századi Pfannbergi Missale kódex resaurálására kerestek támogatást. Végül a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat vállalta fel ezt a feladatot. Folyamatosan törekednek arra, hogy a gyűjtemény értékes, ritka dokumentumai digitalizálva legyenek, hogy mindenképpen megőrizhessék őket az utókornak.