Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

A népművészettől a csillagokig, az eozintól a VR-ig

  • Szabó Sára
Pécs egyik ékköve, az egykori Zsolnay Porcelánmanufaktúra helyén épült negyed a város önálló, kulturális városrésze, mely számos, kerámiákkal kapcsolatos kiállítása mellett kortárs művészettel, de még űrbéli kalandokkal is kecsegtet. Könnyű elveszni a Negyedben, ám mi adunk néhány támpontot a barangoláshoz!
Pécs egyik ékköve, az egykori Zsolnay Porcelánmanufaktúra helyén épült negyed a város önálló, kulturális városrésze, mely számos, kerámiákkal kapcsolatos kiállítása mellett kortárs művészettel, de még űrbéli kalandokkal is kecsegtet. Könnyű elveszni a Negyedben, ám mi adunk néhány támpontot a barangoláshoz!

A Zsolnay Kulturális Negyed tipikusan olyan hely, amelyről dagadó mellel mesél bárki, aki „tüke pécsi”. Ez a különleges „mini város” példaértékű kulturális és művészeti bázis. Mint ismert, itt élt és alkotott a Zsolnay-család, akik a világszínvonalú kerámiagyártás révén Pécs nevét is belevésték a történelemkönyvekbe. A Negyedben egy gyönyörűen felújított, öt hektáros területen sétálhatunk, amely nemcsak a Zsolnay-örökség előtt tiszteleg, de szinte minden apró négyzetmétere látnivalót tartogat. Kávézók, állandó és időszakos kiállítások, kézműves boltok, műemléki épületek, Zsolnay-szobrok, csillagászat, tudományos kísérletek, színház, koncert, étterem – csak győzzünk befogadni mindent, amit ez a varázslatos hely kínál.     

A múlt megőrzése és a kortárs művészet jól megfér egymás mellett

A múltidézés és a kortárs művészet előtti tisztelgés egymás mellett békében megfér a Negyedben. Az állandó kiállítások őrzik a Zsolnay-család műremekekben gazdag örökségét, mint például a Gyugyi-gyűjtemény, amely közel 700 kerámiatárgyból álló páratlan kollekciót mutat be, vagy a Rózsaszín Kiállítás, amely a legkorábbi Zsolnay-termékeket vonultatja fel. Ezt a két tárlatot egészíti ki a Család- és Gyártörténeti Kiállítás, amelyek mentén teljes képet kaphatunk a Zsolnay-munkásságról. A Negyedhez közeli dombon pedig eredeti pompájában magaslik a Zsolnay Mauzóleum, ahol 42 oroszlán őrzi a feltárulkozó eozin titkát – az épület egyben a Zsolnay-család nyughelye. Az időszakos tárlatok az E78 épületében található Kemence Galériában, valamint az m21 Galériában kapnak helyet: állíthatjuk, a kortárs műkedvelők itt biztosan nem fognak csalódni! Érdemes átböngészni az E78 koncertterem eseményeit is, ahol a könnyűzenei és színházi programok kapnak helyet, hátha kincsekre bukkanunk.  

Imádnivaló, amit ez a hely a gyerekeknek kínál!

Nem túlzás azt állítani, hogy a gyerekeknek valóságos paradicsom a Zsolnay Negyed. Önmagában a szabadtéri játékbirodalmak is hihetetlenül klasszak: a „mini városban” három igényes játszóteret is találunk. Egyet a Zsolnay Kisasszonyok terén, egyet a Bóbita Bábszínház felé vezető úton, valamint egyet az m21 Galéria tetején. Itt minden van, ami szem-szájnak ingere, a Negyedben azonban vétek lenne leragadni a kültéri játékoknál! A falakon belül kap helyet ugyanis a város egyik leglátványosabb, ismeretterjesztő gyerekprogramja, a Varázsóra. Az órák keretében látványos fizikai kísérleteket végezhetnek a kis tudósok, például kísérletezhetnek a hangokkal, ütközésekkel és a folyékony nitrogénnel is. Még több természettudományos kísérlettel a Laborban, a pécsi „csodák palotájában” találkozhatunk. Itt több mint 30 kísérleti játék várja a leendő fizikusokat, de ha inkább a virtuális valóságot szomjazzuk, a VR Univerzum izgalmas kalandokkal vár.  

 

A Zsolnay Negyed a csillagászat terén is nagyot dob: az ország első optikai planetáriuma mesés űrutazásokra, és felejthetetlen természettudományos kalandokra csábítja a kisebbeket. No, nem szégyen, ha felnőttként is felcsigázva érezzük magunkat, a Negyed planetáriuma igazán egyedülálló. Európában elsőként itt állt szolgálatba az a digitális vetítőgép, amely felbontásával, képminőségével ma is igazi különlegességnek számít. Jogosan érezhetjük, hogy egy nem nem elég bejárni és megismerni ezt a helyet. A Kézműves Boltok Utcájában barangolva, vagy a Zsolnay Étterem és Kávéház teraszán üldögélve végiggondolhatjuk a következő állomásunkat. Ha pedig sokat akartunk egy nap markolni, ne aggódjunk, a Zsolnay Negyed legközelebb is itt lesz, és újabb és újabb meglepetésekkel vár.