Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Van, aki forrón szereti – Kipróbáltuk a mátészalkai Tony Curtis kávéházat

  • Séra Zsanett
Nem véletlenül nevezik Mátészalkát Hollywood bölcsőjének, erről a kis kelet-magyarországi településről származik többek között Tony Curtis is. A világszerte ismert filmcsillagról a városban kávézót is elneveztek, e mellett pedig egy állandó kiállítás mutatja be a színészlegenda kalandos életének történetét.
Nem véletlenül nevezik Mátészalkát Hollywood bölcsőjének, erről a kis kelet-magyarországi településről származik többek között Tony Curtis is. A világszerte ismert filmcsillagról a városban kávézót is elneveztek, e mellett pedig egy állandó kiállítás mutatja be a színészlegenda kalandos életének történetét.

A mátészalkaiak méltán büszkék városukra, hiszen Magyarországon elsőként, New Yorkkal egyidőben, 1888-ban itt gyulladt fel a világítás. A történelmi pillanatra emlékezve a Fény városaként is szoktak hivatkozni a településre, de Hollywood bölcsőjeként is emlegetik a szabolcs-szatmár-beregi kis várost. Sokan nem tudják ugyanis, de itt született Adolf Zukor, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik szülőatyja, valamint innen származik a kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színészlegenda, Tony Curtis családja is.

Tony Curtis büszke volt magyar származására

A hollywoodi szexszimbólum Bernard Schwartz néven született New Yorkban, 1925. június 3-án. Családja Mátészalkáról származik, innen emigráltak az USA-ba szülei, Schwartz Emanuel és Klein Ilona. A későbbi világsztár egészen fiatalon, 18 évesen vonult be a haditengerészethez, ahol a háború végéig szolgált. Ezután a kaliforniai Universal Studionál kezdett el dolgozni, ahol hamar felfigyeltek tehetségére, itt vette fel a Tony Curtis művésznevet is. Az ismertséget az 1959-ben bemutatott Van, aki forrón szereti című film hozta meg számára, amelyben Marilyn Monroe és Jack Lemmon partnereként egy sármos szaxofonost játszott. A premier után már világsztárként ünnepelték a jóképű színészt. Karrierje során számtalan kasszasikert hozó alkotásban szerepelt, szakmai munkásságát két Golden Globe-díjjal és egy Oscar-jelöléssel ismerték el. A Hollywood hercegeként is emlegetett legendás színész rendkívül büszke volt magyar származására, élete során többször ellátogatott Magyarországra, és felkereste szülei mátészalkai otthonát is. 2010-ben, 85 évesen hunyt el nevadai otthonában, felesége, Jill karjai között, szívroham következtében.

Kávézó és kiállítás őrzi a színészóriás emlékét

A Szalkai-Schwartz házban – amely az első villamosított lakóház az országban – 2021 nyarán nyílt meg a Tony Curtis kávéház és emlékszoba. A felújított történelmi épületbe lépve egy előtéren keresztül jutunk a Van, aki forrón szereti szlogent viselő kávézóba, ahol életre kel az amerikai filmgyártás: moziplakátok, régi hangosfilm-vetítőgépek és Tony Curtis-fotófal alapozza meg a hollywoodi hangulatot. Még a lámpák is a filmforgatásokon használt stúdióreflektorokra emlékeztetnek. A hely bútorozása letisztult és modern, de a kávékínálat is minden sallangot nélkülöző. A legnépszerűbb verziók – espresso, hosszúkávé, cappucino, latte – azonban mind megtalálhatók az itallapon. Kávésznoboknak ugyan nem ajánljuk a helyett, de ha valaki csak szimplán egy jó feketére vágyik, az nem fog csalódottan távozni.

 

A színész életét és munkásságát bemutató ingyenes kiállítás a kávézótól balra található, a bejárat felett látható óriási Tony Curtis-aláírás miatt el sem lehet téveszteni. Az emlékszobába lépve a falon elhelyezett interaktív idővonalon keresztül megismerhetjük a legendás művész életének főbb állomásait. A helyiségben helyett kapott számos ereklye, személyes tárgy, amelyeket özvegye, Jill Curtis hagyományozott a városra. Ezek között megtalálható több filmben viselt jelmez, a színész saját kézzel festett képei, de egy különleges köszönőlevél is a Fehér Házból, amelyet George W. Bush amerikai elnök írt a hollywoodi legendának. Sőt, a szoba sarkában egy stúdiónak berendezett kis színpad is helyet kapott.

Három tárlat, egy csapásra!

A több mint 200 esztendős Szalkai-Schwartz házban még két másik ingyenes kiállítás is látogatható. A Babavilág című tárlat Szamosi Istvánné Reményi Éva, korábbi óvodavezető több ezer darabos, elképesztően sokszínű babagyűjteményét vonultatja fel. A világítástörténeti kiállításon pedig többek között megismerkedhetünk a villamosság nagyjaival: azokkal a magyar mérnökökkel és kutatókkal, akik nélkül nem lehetne ilyen “fényes életünk”.