Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Tisza-tó környéki gasztro-kitekintő II.

  • Jászberényi Attila
Az egyik legnagyobb belföldi turisztikai célterületen, a Tisza-tó környékén az utóbbi időben valóságos forradalom söpört végig, s megnyílt több, a helyi ízekre, minőségi alapanyagokra, néhol a hagyományokra, néhol épp azok eltörlésére építkező új vendéglátóhely. Két cikkben mutatjuk be őket.
Az egyik legnagyobb belföldi turisztikai célterületen, a Tisza-tó környékén az utóbbi időben valóságos forradalom söpört végig, s megnyílt több, a helyi ízekre, minőségi alapanyagokra, néhol a hagyományokra, néhol épp azok eltörlésére építkező új vendéglátóhely. Két cikkben mutatjuk be őket.

Ferdinánd Bisztró

Az álmos nagykunsági mezőváros, Kunmadaras mindez idáig legfeljebb az egykoron atomtöltetekkel megtűzdelt, elhagyatott szovjet katonai repülőtér, és az éves rendes motoros gyorsulási versenyek révén került be a köztudatba. Mindaddig, amíg meg nem nyitott a Ferdinánd Bisztró.  Igazi, családi és családias étterem ez, ahol a família apraja-nagyja áll a konyhában, a pult mögött, és a hangulatos teraszon. Éva, a háziasszony elkötelezett kovászoló, így a névadó helyi nevezetességgel, a mazsolás Ferdinánd kaláccsal – amivel már a fővárosi Babkában is vendégszerepeltek – egyetemben a házikenyértől a pizzatésztáig minden kovászos alapból készül. Nem hiányozhat a menüből a nagykun gasztronómia alapvetése, a birkapörkölt sem, ami, ahogyan a kötöttgaluska leves és a csülkös pacal is, szigorúan környékbeli beszerzésű hozzávalókat tartalmaz. A sült kacsacombot kacsamájas rizottóval dobják fel, a hamburger hortobágyi angus marhát feltételez, de a legizgalmasabb fejlemény, hogy rendes olasz ünnepi kalácsot, panettonét is rendelhetünk, melyet saját baracklekvárral tálalva tesznek a kézzel horgolt terítős asztalunkra. Komoly gasztro-zarándokhely ez a bisztró, így a legokosabb, ha a kívánt fogásokat előre, telefonon lebiztosítjuk.

Lépcső

Folytassuk utunkat Kisköre felé a gáton, kerékpáron. Hamarosan megérkezünk a vadiúj, Lépcső névre hallgató intézményhez, mely a Kiskörei Hallépcső belépőkapuja. (Ez a hallépcső Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója, és remek látványosság. Egy gyors vizű patak – amelyen hamarosan raftingolni is lehet – az Alföld közepén, hogy a halak le tudják győzni a közeli vízlépcső által keltett tízméteres szintkülönbséget. Ehhez bő egy kilométeren 27 kis vízesésen kell átugorjanak. A medencébe vezető építményben pedig monitorablakon nézegethetjük a fel, vagy lefelé igyekvő vízi életet. A modern kis épület ötvözi a szomszédos erőmű hangulatát a steampunkba oltott Kraftwerk életérzéssel, mindezt feloldva és lágyítva a felhasznált természetes anyagokkal, és helyi relikviákkal, varsacsillárral és mennyezetre függesztett tiszai ladikkal. Az étlap nincs túlbonyolítva, de bel- és külcsínben minőségi. A hamburger bucija helyben sül, a húspogácsa angus marhából készül, a sütemények háziak és extrém megjelenésűek: akár csavarok és csapágyak is lehetnének a turbinakamrából, legalábbis formára.

A tulaj a Debreczeni házaspár, így aki tudja, hogy ki az az Ildi (Magyarország egyik legeredetibb fesztiváljának, a Tour D’Operának a szervezője), nem fog meglepődni az artisztikus, teátrumos belvilágon és a rendszeres jazzkoncerteken.

Sulyom

A rákövetkező stáció Sarud, ahol az elmúlt évek látványos vízparti fejlesztéseinek megkoronázása lett a Sulyom nevű éttermi egység diadalmenete. A névadóról tudnivaló, hogy az egykori halász-pákász életmód alapélelmiszere, mondhatni gabonája, alkalomadtán pedig méregbe mártott, gyilkos parittyatöltete volt. Manapság tüskés mivolta révén nem a strandolók szíve csücske, de a térség emblematikus és szigorúan védett vízinövénye. Újkori kultusza okán Szabó István pralinétöltetet gyárt belőle Abádszalókon, de Fekete Kincs néven kisüzemi sörkülönlegesség is készül belőle. A Sulyom, mint vállaltan „falusi bisztró” igazán érdemleges egy lelassulásra. Van benne dinamikus egyensúly, kívül modern izgalom, belül egy békebeli köznemesi kúria kényelme. A menüsor helyesen nem túl számos tételű, de a helyi beszerzés minden sorában fellelhető. Az étlap akár hagyományosnak mondható is lehetne, ha nem keverednének benne a consommé, remulád, avokádó, bagel, batáta, chutney kifejezések a kovászos veknivel, házi gyúrt gyufatésztával, csicsókapürével, tépett óhalászi vadkacsahússal, bikavéres lilahagyma lekvárral, tepertős nudlival, vízibivaly pofával, és jól van ez így, de nagyon. A séf, Berecz Ádám – akinek a nagymamája helyi születésű volt – személyes kedvence pedig mi más lenne itt, a Hortobágy és a Tisza metszéspontjában, mint a füstölt szürkeharcsás hortobágyi palacsinta tejfölhabbal.