Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Egész évben nyitva tartó helyeken vannak a legjobb strandételek a Balatonnál

Forrás: sajtóközlemény

    Az Év strandétele idén a balatongyöröki Bivalytatár velőscsont csónakban - a Kicsi Csóka bisztró ezzel egyben Év felfedezettje is lett, a legjobb strandbüfé étel a balatonmáriafürdői Harcsa supplì, az Év stranddesszertje pedig a Granola Optimist Gyenesdiáson A Balatoni Kör idén tizenegyedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A kiválasztott díjazottokat a fövenyesi Kalóz bisztróban ma tartott eredményhirdetésen mutatták be.
    Az Év strandétele idén a balatongyöröki Bivalytatár velőscsont csónakban - a Kicsi Csóka bisztró ezzel egyben Év felfedezettje is lett, a legjobb strandbüfé étel a balatonmáriafürdői Harcsa supplì, az Év stranddesszertje pedig a Granola Optimist Gyenesdiáson A Balatoni Kör idén tizenegyedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A kiválasztott díjazottokat a fövenyesi Kalóz bisztróban ma tartott eredményhirdetésen mutatták be.

    A díjazott ételekről

    Az Év strandétele idén a balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró Bivalytatárja, velős csont "csónakban", amit burgonya gratinnel, tormahabbal és zeller ropogóssal tálalnak.

    Az étel zömmel helyi alapanyagokból készül, késsel aprítják hozzá a zalaköveskúti bivalyt, a tatárt szardella, kapribogyó és kovászos uborka házi majonézzel teszi üdévé és izgalmassá. Velőscsont "csónakban" tálalják, a velővel együtt, így kifejezetten laktató igazi balatoni Beach Food. Az alapanyagában is különleges bisztró étel 5890 ft az étlapjukon. A Kicsi Csókában úgyszólván mindent megtalálunk, amitől szerethetőnek érzünk egy balatoni helyet, ezért az Év felfedezettje díjat is elnyerte a nemrég nyílt új hely, mely nem a györöki nagy strandon, hanem a Szépkilátó alatti Szép Balaton nevű partszakaszon található.

     

     

    Büfé kategóriában a Pizza Sztori nyert Balatonmáriafürdőn. A római supplì formája adta az ötletet, az étel ennek balatoni fúziója a harcsapaprikással, amit összefőznek a túrós csuszával, hogy formázható legyen és kirántják "nyalóka" alakúra, majd kapros túró- és kápiakrémen melegen tálalják, 3990ft áron került az étlapjukra.

     

    Az Év stranddesszertje a gyenesdiási Mónisüti Granola Optimist fantázianevű étele, amit az idei újdonságként meghirdetett Beach Food csónak kategóriában is neveztek. A névadó Optimist gyerekeknek tervezett tanuló vitorlás testét és vitorláját képviselőfánk adja, tölteléke mézes-joghurtos krém, erdei gyümölcs öntet és granola - duplán rétegezve, 1290ft áron.

     

    Bár jópár nevező inspirálónak találta azt, hogy a magyarul máig elég idegenül csengő tapas helyett nevezzük a Balatonnál csónak formájú vagy azt idéző ételeket inkább Beach Food csónaknak - a zsűri nem adott ki külön díjat ebben a kategóriában, mivel a három díjazott étel közül kettő is ide sorolható.

     

     

     

     

    Európa egyetlen Beach Food versenyéről röviden

    A Tork fődíját átadó Sipos Norbert séf mellett zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri jópár éves gyakorlattal bír a balatoni Beach Food trendek megítélésében. Tavaly az Év strandbüféje díjat átadó Kotányi képviseletében Skoda Attila csatlakozott hozzájuk. Idén pedig a VisitBalaton365 díját Princzinger Péter adta át az Év felfedezettjének. Augusztus 6-án kilenc döntős helyen kóstolták végig a Balatoni Kör tagjai által előzsűrízett strandételeket és ennek alapján hirdettek eredményt. Idén a tó két partja közti verseny a korábbi évek déli parti dominanciájához képest kiegyenlítettebb volt.

     

     

    Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte: "Európa egyetlen strandétel versenye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a balatoni Beach Food helyek ma már a külföldiek számára is kiemelt régiós vonzerőt jelenthetnek, mivel nem valami világtrendet másolnak, hanem a versenyben visszatérően jól szereplő helyek egymást is inspirálva olyasmit hoztak létre, ami sem a fővárosi Street Food trendekben, sem a külföldi gasztronómiában nincs meg ebben a sajátosan balatoni formában, amit épp ezért csak a Balatonnál nevezünk Beach Foodnak. A helyi alapanyagok használatán túl sajátosan balatoni stílust hozott létre az is, ahogy például a Harcsapaprikással alapjaiban értelmeznek újra mondjuk egy olasz nemzetközi sztenderdet - vagy, ami idén markáns trendnek mutatkozott, ázsiai ételeknek adnak olyan sajátosan helyi csavart, amitől az eredmény már nem tekinthető olasz vagy ázsiai ételnek, hanem lényegében balatonivá teszik."

    Nemcsak a nyárról szól a Beach Food verseny, sőt...

    Ne tévesszen meg senkit a strandétel megnevezés, mert a legtöbb Beach Food hely jóval tovább tart nyitva a nyári fürdőszezonnál és sokkal pontosabban írjuk körül a Beach Food helyeket, ha inkább vízparti vendéglátóhelyekként jellemezzük őket, melyek ugyanúgy lehetnek akár egész éves nyitvatartásúak is mint a frekventált tengerparti helyek világszerte. Nem azért vannak ilyenek főként az északi parton strandokon, mert a fürdőzők lennének a célközönségük, hanem egyszerűen azért, mert az északi parton szinte minden megközelíthető partszakasz strandként működik a nyári időszakban. Egyébként az év nagyobb részében meg az ott élők és a vendégek korzóként használják ezeket a partszakaszokat. Pontosabb lenne tehát olyan strandkorzókról beszélni, melyeken egyre több őszi-téli-tavaszi rendezvényt is tartanak, leginkább pont gasztro fesztiválokat.

    Az idei Év strandétele és egyben év felfedezettje a györöki Kicsi Csóka például idén februárban nyitott ki először, annak dacára, hogy még nincs fedett helyük és csak teraszként tudnak működni, a másik két díjazott pedig egész éves. Ez is példa lehet a gyökeres szemléletváltásra, aminek köszönhetően a vendégek egész évben kóstolhatják a legjobb balatoni strandételeket.

    Mitől jók a balatoni Beach Food árak?

    Kardos Gábor azt is fontosnak tartotta aláhúzni, hogy "a zsűrizés tapasztalatai alapján a balatoni Beach Food helyek ma objektíve erősebb versenyben jobb ételeket kínálnak és jobb ár-érték arányt képviselnek mint mondjuk 5-10 évvel ezelőtt, amikor senkinek nem volt kérdés az árazásuk. Ezért nemcsak a külföldi vendégek megnyerése miatt lenne fontos jobban kommunikálni a Beach Food helyek sajátos szerepét és egyedi kínálatát, hanem a hazai vendégek számára is megkönnyíthetné a tájékozódást. A legkreatívabb Beach Food helyek egyikénél sem tapasztalható túlárazás, sőt a fővárosban és Európában átlagos pizza vagy hamburger árakon lehet kifejezetten kreatív, jelentős hozzáadott értékkel bíró Beach Foodot kapni a Balatonnál, mivel az idei Év strandétele mezőny zöme is 5-10 eurónak megfelelő árszinten belül marad."
    Pach Gábor, a Balatoni Kör elnöke még hozzáfűzte : "Egyre nagyobb szerepe van a minőségi vendéglátásnak és ételeknek akár közvetlenül a vízparton is, hiszen egyre inkább szembesülünk azzal, hogy a Balaton nem csak fürdőhely, hanem a legnépszerübb vidéki turisztikai desztináció egész évben, amiért a Balatoni Kör tagsága évek óta keményen dolgozik.“

    Döntőbe jutott ételek, melyek most nem nyertek díjat

    A döntőbe jutott ételek mindegyike abszolút esélyes volt a győzelemre, sőt a versenyre idén benevezett 36 étel nagy többségének színvonala sem tette könnyűvé a Balatoni Kör számára az előszelekciót, ami alapján döntőbe lehetett kerülni.

     

    A korábban már több kategóriában is díjazott alsóörsi Fogas bisztró két étele is döntőbe jutott. Önmagában kiváló Kun Szilárd séf ötlete, hogy Harcsa csevapot készített, melyben tatayoyo paprika képezi a házi ajvár alapját, illetve tokhal,szürkeharcsa és füstölt szalonna adja a csevapot vegyes zöldség salátával, pitában (4950 ft) Sokak kedvence lehet ez az étel is.

     

    Még merészebb desszert kreációjuk Rántott tej névre hallgat : cornflakes-szel sűrítik be a tejet és tempurában sütik brutál finomra. Tálalása is szép és igényes (2350 ft)

     

    Tavaly Év felfedezettje volt a Siófok-Szabadifürdői Julcsi Kalácsoda, akik most két étellel is döntőbe jutottak, az egyik a Déli Part BBQ pulled porkjával és egy házi coleslow-val gazdagon megpakolt, csónakot idéző módon félbe vágott sós kürtösben elvihető ételük (3200 ft). A másik, Aranygaluskalács néven készített desszertjük, helyi termelő liofilizált málnájával. (2000 ft)

     

     

     

    Viszonylag új hely a szárszói Szevasztok bisztró, akik faszénen sült keszthelyi tokhal ratatouille ételükkel jutottak döntőbe (6190 Ft), ami szinte kizárólag helyi termékekből készült és a helynek mindenképp figyelemre méltó erénye a helyi alapanyagok iránti elkötelezettség, illetve az, ahogy a szerethető balatoni vendéglátást is helyi értékként képviselik.

     

    Volt már év felfedezettje Balatonmárián a Lángos World is, akik idén egy Kárpát nevű juhtúrós pisztránggal feldobott lángossal és egy Cseng curry nevű csirkés lángossal neveztek, mindkettőn házilag savanyított lilahagymával, de a hagyományos lángoson kívül készítettek egy lángos csónak változatot is, amin a csónak formájú papírtálcában két evezőpárként lángos stick formában tálalták a kétféle ízesítésű lángost. Mindegyik 2900 ft.

     

    Idén két döntős is ázsiai fúziós vonallal gazdagította a Beach Food kínálatot. A BL Yacht Club egy vegán rántott tofus Bao-t (3600ft) és egy rántott Ozsvárt kolbásszal megspékelt Bao-t készített (3990 ft), melyek az ázsiai ízek híveinek éppúgy különlegesek tűnhetnek mint a hazai street food kedvelőknek.

     

    Az ázsiai fúziót maxolta ki több éves thaiföldi karrier után a Club Tihany Beach Grill séfje, Varga Dániel, akinek komplex ételét pár szóval körülírni is kihívás : mogyorós ponzus ropogós pisztrángfilé « tökfőzelék », curry-s barackkal és csíkos burgonya churros «lángossal ». A vajtök velouté sós nektarinnal és kókusszal önmagában is egzotikus ízutazásra invitálja (5800 ft) a rév melletti páratlan fekvésű strand és a Club Tihany vendégeit.

     

     

     

    Fotók: Heim Alexandra