Helyszín címkék:
Termőföldről a kosárba: manufaktúrák szerte az országban
Hype&Hyper
Tekeresvölgyi Családi Birtok: Kifinomult stílusú őstermelők
Igazi többgenerációs családi vállalkozás a Tekeresvölgyi Családi Birtok, és a piac egyik legkülönlegesebb manufaktúrája, köszönhetően a kiemelkedő a sajátos ízlésvilágnak és minőségnek. Már több mint egy évtizede, hétről hétre, ötven magyartarka tehén közreműködésével készülnek ellenállhatatlan termelői sajtok a manufaktúrában. A Tekeresvölgyi család egyik fontos célkitűzése, hogy népszerűbbé varázsolják a termelői termékek világát, és hogy megmutassák, mennyire sokat jelent a minőségi élelmiszer fogyasztás. A birtokon az állattartáson, a tejfeldolgozáson és a sajtkészítésen túl lehetőség van sajtkóstolásra és egyéb, nem mindennapi háztáji programokra is.
Legjava Manufaktúra: Gyümölcsöző szociális érzékenyítés egy jobb jövőért
Magyarország déli szegletében különösen jó dolguk van a gyümölcsöknek: a napsütötte vidék és a homokháti gazdák szakértelme igazán zamatos és elsőrendű portékákat eredményez. A Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Start Szociális Szövetkezet a Homokhátság szívében, Bordányban található. A manufaktúra érdekessége, hogy azen a szociális szövetkezeten alapul, ami a helyi munkanélküliség visszaszorításáért és a lokális alapanyagok népszerűsítésért dolgozik. A Legjava a helyben megtermelt gyümölcsöket és zöldségeket dolgozza fel, melyekből aztán szószokat, lekvárokat és krémeket készítenek, és olyan kuriózumokat, mint a zserbó lekvár, a pezsgős őszibarack lekvár, vagy a rozé eper grill szósz.
BudaPrés Cider: “A cider nem bor, nem sör, hanem a legjobb dolog, ami egy almával történhet.”
Apa és fia elkötelezett bor és természet rajongása 2017-ben egy kézműves cider manufaktúra megalapításához vezetett, ekkor alakult meg a BudaPrés Cider. A nedűk itt száz százalékban friss magyar almából készülnek. A különlegesen pezsgő almaborok a nyugati konkurenciával is felveszik a versenyt. A család etyeki birtoka folyamatosan bővül. Ugyan hazánkban a ciderfogyasztás még gyerekcipőben jár, a BudaPrés alternatív gondolkodása, kifinomult ízvilága és a minőség iránti tisztelete segíthet a magyar cidekultúra felvirágoztatásában.
Fajszi Paprika Manufaktúra: Családi és kulturális örökség a kamra polcán
A Fajszi Paprika Manufaktúra is egy családi gazdaság, mely 1990 óta készít paprika őrleményeket, hagyományos eljárással, kézzel. Többszörösen díjazott paprikáik a magyar piac legmagasabb szintjét képviselik: 2020-ban a Great Taste Awards versenyen értek el rendkívüli eredményt, megnyerve a „fűszerek Oscar-díját”.
Remény Farm: Újragondolt fenntarthatóság a Földért
Az Eger környéki Bekölcén két fiatal, Juhász Anna és Goldmann Dávid a semmiből építették fel vegyszermentes gazdaságukat, „Gazdálkodni menő!” szlogennel. Fenntartható modelljük természetes ökológiai folyamatokon alapuló mezőgazdasági rendszereket alkalmaz: a farmon például minden élőlény számára biztosítva van a megfelelő, szabad élettér, és szeretetteli nevelés. Az innen származó kapirgálós csirke megvásárlásával egy lépést máris tettünk bolygónk és a saját egészségünk védelméért.