Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Termőföldről a kosárba: manufaktúrák szerte az országban

  • Hype&Hyper
A felgyorsult világunkban néha jó kicsit megállni, ezt a bágyadt nosztalgiát érezhetjük egy-egy manufaktúra portékáit látva, miközben rájövünk, hogy mennyire igazi az az érték, amit egy kistermelőtől kapunk. Benne van a termelő munkája és alázata; hazánk kivételes mezőgazdasági adottsága és a természet minőségi ajándéka is. Szerencsére manapság újra népszerű a manufaktúrák világa, így egyre több hagyományos és alternatív lehetőséggel találkozhatunk, ha éppen egy házi sajtra vagy egy különleges lekvárra vágyunk!
A felgyorsult világunkban néha jó kicsit megállni, ezt a bágyadt nosztalgiát érezhetjük egy-egy manufaktúra portékáit látva, miközben rájövünk, hogy mennyire igazi az az érték, amit egy kistermelőtől kapunk. Benne van a termelő munkája és alázata; hazánk kivételes mezőgazdasági adottsága és a természet minőségi ajándéka is. Szerencsére manapság újra népszerű a manufaktúrák világa, így egyre több hagyományos és alternatív lehetőséggel találkozhatunk, ha éppen egy házi sajtra vagy egy különleges lekvárra vágyunk!

Tekeresvölgyi Családi Birtok: Kifinomult stílusú őstermelők

Igazi többgenerációs családi vállalkozás a Tekeresvölgyi Családi Birtok, és a piac egyik legkülönlegesebb manufaktúrája, köszönhetően a kiemelkedő a sajátos ízlésvilágnak és minőségnek. Már több mint egy évtizede, hétről hétre, ötven magyartarka tehén közreműködésével készülnek ellenállhatatlan termelői sajtok a manufaktúrában. A Tekeresvölgyi család egyik fontos célkitűzése, hogy népszerűbbé varázsolják a termelői termékek világát, és hogy megmutassák, mennyire sokat jelent a minőségi élelmiszer fogyasztás. A birtokon az állattartáson, a tejfeldolgozáson és a sajtkészítésen túl lehetőség van sajtkóstolásra és egyéb, nem mindennapi háztáji programokra is.

Legjava Manufaktúra: Gyümölcsöző szociális érzékenyítés egy jobb jövőért

Magyarország déli szegletében különösen jó dolguk van a gyümölcsöknek: a napsütötte vidék és a homokháti gazdák szakértelme igazán zamatos és elsőrendű portékákat eredményez. A Homokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgozó Start Szociális Szövetkezet a Homokhátság szívében, Bordányban található.  A manufaktúra érdekessége, hogy azen a szociális szövetkezeten alapul, ami a helyi munkanélküliség visszaszorításáért és a lokális alapanyagok népszerűsítésért dolgozik. A Legjava a helyben megtermelt gyümölcsöket és zöldségeket dolgozza fel, melyekből aztán szószokat, lekvárokat és krémeket készítenek, és olyan kuriózumokat, mint a zserbó lekvár, a pezsgős őszibarack lekvár, vagy a rozé eper grill szósz.

BudaPrés Cider: “A cider nem bor, nem sör, hanem a legjobb dolog, ami egy almával történhet.”

Apa és fia elkötelezett bor és természet rajongása 2017-ben egy kézműves cider manufaktúra megalapításához vezetett, ekkor alakult meg a BudaPrés Cider. A nedűk itt száz százalékban friss magyar almából készülnek. A különlegesen pezsgő almaborok a nyugati konkurenciával is felveszik a versenyt. A család etyeki birtoka folyamatosan bővül. Ugyan hazánkban a ciderfogyasztás még gyerekcipőben jár, a BudaPrés alternatív gondolkodása, kifinomult ízvilága és a minőség iránti tisztelete segíthet a magyar cidekultúra felvirágoztatásában.

Fajszi Paprika Manufaktúra: Családi és kulturális örökség a kamra polcán

A Fajszi Paprika Manufaktúra is egy családi gazdaság, mely 1990 óta készít paprika őrleményeket, hagyományos eljárással, kézzel. Többszörösen díjazott paprikáik a magyar piac legmagasabb szintjét képviselik: 2020-ban a Great Taste Awards versenyen értek el rendkívüli eredményt, megnyerve a „fűszerek Oscar-díját”.

Remény Farm: Újragondolt fenntarthatóság a Földért

Az Eger környéki Bekölcén két fiatal, Juhász Anna és Goldmann Dávid a semmiből építették fel vegyszermentes gazdaságukat, „Gazdálkodni menő!” szlogennel. Fenntartható modelljük természetes ökológiai folyamatokon alapuló mezőgazdasági rendszereket alkalmaz: a farmon például minden élőlény számára biztosítva van a megfelelő, szabad élettér, és szeretetteli nevelés. Az innen származó kapirgálós csirke megvásárlásával egy lépést máris tettünk bolygónk és a saját egészségünk védelméért.