Helyszín címkék:
Pezsgő gasztronómiai élet Bodrogkeresztúron
Ripka Gergely
Keresztúr és Kisfalud találkozásánál
A Tokaji-hegy északi végén, Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud gyakorlatilag ikertestvér települések, amik egybeépültek mára. Talán nem sértődik meg egyik település sem, ha kicsit együtt mutatjuk be most őket.
Mielőtt fejest ugrunk a látnivalókba érdemes egy rövid kitérőt tenni a bodrogkeresztúri kilátóponthoz, melyet a tarcali elágazástól, a temetőt elhagyva tudunk akár személyautóval is megközelíteni. Minden évszakban fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk innen a Zemplénre, Kisfaludra és a Bodrogközre. Tiszta időben Szlovákiáig is ellátni. Célszerű a látogatásunkat rendezvényekhez kötni, amikből ezeken a településeken szerencsére nincs hiány. Ott van rögtön a közelgő, nagyobb múltú Mindszenthavi Mulatság októberben. A családias, laza Mulatság sokszínű és rendkívül emberközeli eseményekkel várja a látogatókat, remek érzékkel válogatott programokkal az igényes közönség számára, gasztrós kitelepülésekkel és persze a legtöbb kiváló pincénél péntek-szombaton nyitott programokkal.
Hol borozzunk?
Mégiscsak borvidéken járunk, úgyhogy nem utolsó sorban érdemes megemlítenünk név szerint is néhány olyan pincét, akiknek nem csupán remek borai érdemelnek figyelmet. De egész évben (ahogy errefelé mondják; egész éven) zajlik az élet; ahova érdemes előre bejelentkezni akkor is, ha éppen nincs rendezvény a hétvégén; és akiknél a közösségi szerepvállalás is fontos szempont.
A 2021-ben Borászok Borásza címmel jutalmazott Bott Pince mindkét településhez ezer szállal kötődik. Jelenleg a Bodrogkeresztúri Kerámiagyár megújuló épületében találjuk meg őket, ahol a felvidéki születésű Bodó Judit és József a borvidék egyik legtisztább stílusában mutatják be Hegyalja száraz és édes borait; miközben jut idejük arra is, hogy a helyi közösségnek visszaadjanak valamit, legyen szó akár jótékonysági árverésről, farsangi bál szervezéséről, alkotótáborról, óvodások számára szervezett faültetésről vagy természetjárásról. Bárdos Sarolta és a Tokaj Nobilis esetében is elmondható, hogy a csiszolt borminőség és az elkötelezettség Bodrogkeresztúr felé immár huszonéve megvan (Barakonyi-dűlős száraz borai az egész borvidéken páratlan stílust képviselnek), de saját szálláshellyel is várják a vendégeket. A nagyobb szereplők közül fontos még megemlíteni a Kisfaludhoz közeli Patriciust, a Fülekyt, kisebbek közül a Bodrog Borműhelyt, a Carpinust, Orsolyák Attilát, az újabb felfedezések közül pedig a Szélkiáltó Pincészetet.
A Henye- és Dereszla-jelenség
A korábban francia tulajdonú Dereszla Pincészet, a Tarcal felöli Henye-dűlőben egy komplett új borászati üzemet hozott létre 2015-ben. Itt már nem csupán a nagy volumenű pezsgőkészítés kapott főszerepet, de a látványos épület közösségi térként is funkcionál, ahol szinte minden hétvégén koncert, előadói est vagy éppen kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött eszmecserék zajlanak, ehhez méltó keretek között. Ha valaki egy különleges gatortúrán venne részt a szőlőben, itt arra is van mód. A Dereszla vinotékájával szemközt (Keresztúr és Kisfalud határán a főóton), festői folyóparti környezetben 2021 tavaszán nyitott meg a borvidék egyik legnívósabb étterme, a Dereszla Bisztró, mely a fine dining irányába nyitott vendégek számára is tartogathat izgalmakat az étlapon.
Érdemes tehát a 37-es főútról letérni az év bármely szakában Bodrogkeresztúr felé. Akár egy színes hosszú hétvégényi programot is összeállíthat magának az, aki a megfelelő helyszínekre foglal.