Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Őszi-téli kedvenc fűszereink jótékony hatása hétköznapi problémák ellen

  • Uzonyi Nóra
Amint az első falevelek megkezdik szín-metamorfózisukat, és a megfáradt zöld helyett aranysárga, okker és bíbor palástot öltenek, majd kicsit később beköszönt a hideg, valahogy egyre nehezebb megőrizni a vidámságot. Mutatjuk, milyen megoldást kínálnak erre az időszakra a legkedveltebb őszi-téli fűszerek.
Amint az első falevelek megkezdik szín-metamorfózisukat, és a megfáradt zöld helyett aranysárga, okker és bíbor palástot öltenek, majd kicsit később beköszönt a hideg, valahogy egyre nehezebb megőrizni a vidámságot. Mutatjuk, milyen megoldást kínálnak erre az időszakra a legkedveltebb őszi-téli fűszerek.

Köd, eső v.s. fahéj

Az egyre sötétedő reggeleken különösen nagy kísértés, hogy a hétköznapi mókuskerék helyett a paplan alatt maradást válasszuk. S amikor az ablakon kipillantva azt látjuk, hogy odakint függőleges Forma1-et játszanak az esőcseppek, a köd pedig alattomosan sűrűsödik, még nehezebb elkezdeni a napot. Érdemes kipróbálni, milyen hatással van a hangulatunkra, ha, afféle ködpamacs-bosszúként, valami fahéjassal indítjuk a napot.

Ez az illatos fűszer – amiből egyébként közel 100 fajtát ismerünk, és igen: a drágább általában jobb minőségű – először az illatával fog csipetnyi melegséget csempészni a reggelbe. Aztán pedig az ízével és a jótékony hatásával. Tele van antioxidánsokkal, felpezsdíti a vérkeringést, támogatja az emésztést, sőt, az agyműködésnek is jót tesz. Az esőfelhőket nem tudja elűzni, de egy fahéjas lattéval a kezünkben az esernyő alatt baktatás kétségkívül kellemesebb, nem igaz?

 

Amennyiben kortyolgatás közben néhány macskát is megsimogatnánk, a debreceni Macskávézóba betérve megtehetjük. Ide nem csak a cicavakargatás miatt, hanem a finom sütemények és kávék miatt is érdemes betérni!

 

Méreg-telenítés egy nehéz nap végén

Vannak azok a napok, amikor mintha a csapból is bosszankodás folyna. Ám amíg nyáron ilyen esetben kiváló stressztelenítő egy fröccs a csillagos é     g alatt, addig a téli cidriben ez sajnos nem opció. A kardamom mag, bár koccintani nem lehet vele, izgalmas alternatíva lehet a nyugalom hajszolásában, többek között azért, mert a benne lévő hatóanyagok szó szerint segítik a méregtelenítési folyamatokat. 

A kardamomot nem véletlenül hívják a fűszerek királynőjének: a benne lévő vegyületek csökkentik a stresszt, oldják a szorongást és javítják a hangulatot. Illóolajával párologtatni is lehet, ám ha a feszültség ellen néhány finom falattal védekeznénk, érdemes fűszerként használni. Szívmelengető távol-keleti ételekben éppúgy mennyei, mint egy fél óra alatt összedobható muffinban: amikor pedig lehántjuk a papírkapszlit a frissen sült finomságról – apropó, a kardamom fokozza a desszertek édes ízét, így érdemes egy picit kevesebb cukrot használnunk! –  a stressz jelentős részének búcsút inthetünk!

 

A budaörsi Spejz.bistro.shop.caffe-ban többféle sütemény is kapható,      és ha már erre járunk (akár átutazóban is érdemes beugrani!), a delikáteszben kapható finomságokra is szánjunk egy kis időt; kulináris kincsekre lelhetünk – talán épp kardamommal teliekre! 

 

Fontos meeting náthával fűszerezve

Az utcán éppolyan könnyű elcsípni egy kis náthát, mint elkapni a gyerkőctől, aki az oviban / iskolában gyűjtötte be. És bár a betegszabadság ilyenkor csábító lehet, van, hogy nincs lehetőség otthon maradni. Ha nem rajongunk a gyógyszerekért, és csak enyhébb tüneteink vannak, érdemes kipróbálni, mire képes a gyömbér. Fertőtlenítő és antibakteriális hatása révén segít enyhíteni a megfázás tüneteit, így, ha a muszáj-meeting előtt elkortyolunk egy friss gyömbérteát – ér némi citrommal és mézzel megbolondítani – máris van esélyünk arra, hogy minimalizáljuk a mondandónkat megtörő köhögés mennyiségét. És mivel a gyömbér állítólag a migrént is enyhíti, a munka sem fog akkora fejfájást okozni…

Mivel egyetlen nátha sem tart örökké, ha meggyógyultunk, érdemes kipróbálni a siófoki Mala Gardent, ahol a tél kellős közepén is egzotikus hangulatban barangolhatunk a pad thai-ok és egyéb ázsiai ételek világában, amelyek csak úgy tobzódnak a gyömbérben (is). 

 

Leheletnyi szegfűszeg fontos beszélgetésekhez

A szegfűszeg – főleg, ha a fekete helyett a vöröses-barnás verziót vesszük meg, ami több illóolajat tartalmaz – kiváló gyulladáscsökkentő. Ha épp csak egy picit fáj a torkunk vagy még csak bujkál bennünk a megfázás, rágcsáljunk el egy-egy darab szegfűszeget, mert a benne lévő anyagok segíthetnek enyhíteni a panaszokat.

A szegfűszeg a leheletet is felfrissíti: ha valaki allergiás a klasszikus rágók valamelyik összetevőjére – az édesítőszer például sokaknál problémás – ez a fűszer jó alternatíva lehet, hogy ne kelljen attól tartani: túl közel van hozzánk a másik. Ha viszont épp a közelségre vágynánk, nem árt tudnunk: a szegfűszeg afrodiziákumnak számít, tehát egy-egy romantikus vacsoránál is érdemes bevetni: a sima rizst éppúgy ízesíthetjük vele, mint a forralt bort, vagy az őszi-téli szezon kedvenc desszertjét, az almás pitét. 

Fahéj, kardamom, gyömbér és szegfűszeg: használjuk őket bátran, és élvezzük, hogy jótékony hatásuk megszépíti a borongós napokat!