
Helyszín címkék:
Óriási eredmény: minden korábbinál több MICHELIN-elismerés a hazai éttermeknek és szállodáknak
A MICHELIN Guide díjátadó gálája évek óta a magyar gasztronómia kiemelkedő ünnepe. A rangos eseményen azok a hazai éttermek vehetik át elismeréseiket, amelyek a legszigorúbb nemzetközi ellenőrök mércéje szerint is nap mint nap kivételes minőséget és ízélményt kínálnak vendégeiknek. Ezért is óriási eredmény, hogy korábbi két- és egycsillagosaink valamennyien megőrizték minősítésüket.
Dr. Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára a díjkiosztón elmondta: „Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért: tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk, és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült. Idén is töretlen a lendület: hónapról hónapra nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelyi-, valamint vendéglátó-bevételek, ami bizonyítja, hogy a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje. A nemzetközi és belföldi vendégeink ma már nemcsak látnivalókat keresnek, hanem autentikus élményeket: akár egy vacsorát, amelyre egy életen át emlékeznek, egy ízes falatot, amelyben a magyar föld kincsei, a magyar szakemberek munkája és újítókedve testesül meg. A MICHELIN-kalauz díjai ezeknek az élményeknek adják meg a nemzetközi hitelességet. A MICHELIN-elismerések nemcsak a gasztronómia diadalai, hanem az egész ország turizmusát erősítő, nemzetközi pecsétek – a csillagok fénye ma Magyarországra irányítja a világ figyelmét.”

Az ítészek a hazai csillagok mellett még számos kategóriában hoztak döntést. Idén is szerepelnek a nemzeti válogatásban azok a kiváló vendéglátóhelyek, amelyek MICHELIN-ajánlást érdemeltek ki. A tányéros szimbólummal rendelkezők köre nyolc új taggal bővült. A magas minőségű ételeket megfizethető áron kínáló éttermek Bib Gourmand jelölését is minden korábbinál többen érdemelték ki: a fővárosban négy, vidéken pedig kilenc vendéglátóhely – többségükben hagyományos vendéglők. Zöld csillagot gyűjtött be meglévő egy Michelin-csillagához az őriszentpéteri Pajta étterem fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért – ezzel a Michelin szigorú ellenőrei által odaítélt elismerést már hatan viselhetik Magyarországon.
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A gasztronómia ma már sokkal több, mint kulináris élmény – közös, nemzetközi nyelv, amely összeköti az embereket és kultúrákat. Egyre többen indulnak útnak azért, hogy megízleljék egy ország valódi karakterét: az utazók közel 20%-a kifejezetten gasztronómiai élmények miatt utazik, és a prémium utazók több mint fele már előre lefoglalja a kiszemelt éttermeket. A helyi ízek és alapanyagok felfedezése ma az utazás egyik legerősebb motivációja – és ebben Magyarország különösen erős. A gasztronómia egyben értékrend is: felelősség a vendégekért, a közösségért és a környezetért. A fenntarthatóság pedig közös ügyünk.”

Díjazták a legjobb egyéni teljesítményeket is. „Sommelier Award” elismerésben Varga Norbert részesült, aki a két MICHELIN-csillagos Stand étteremben felel a borok és ételek harmóniájáért, a „Young Chef Award” díjat pedig Pallag Dávid vehette át a budaörsi Rutinból. A „Service Award”-ra Ráduly Róbertet, a budapesti UMO éttermi üzletvezető szakemberét tartották a legérdemesebbnek. Az év legígéretesebb nyitásának járó „Opening of the Year Award” idén a tokaj-hegyaljai Rátkára, a Padihoz került.
Az online elérhető MICHELIN Guide app és a decemberben megjelenő MICHELIN Guide National Selection of Hungary kiadvány naprakész információkkal, iránytűként segíti a turistákat, hogy kiváló gasztronómiai élményekkel gazdagodjanak utazásuk során.
A MICHELIN inspektorai október 8-án, a budapesti nagyszabású éttermi díjátadó gálát megelőző napon jelentették be a szállodaipar MICHELIN elismeréseit. A szállodák MICHELIN-csillagának számító kulcsokat 13 hazai hotelkiválóság viselheti. Közülük ketten mindjárt két kulcsot érdemeltek ki, másik tizenegy pedig az egykulcsos szimbólummal jelölt díjnak örülhet. További 29 magyarországi hotel a MICHELIN által ajánlott helyszínek nívós listájára került fel. A MICHELIN Guide hotelkalauza így már összesen 42, kivételes élményt kínáló hazai szállodára hívja fel a figyelmet.

MICHELIN éttermi díjazási kategóriák
Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül ma már számos más kategóriában is értékel a MICHELIN. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellett Bib Gourmand elismerést kapnak azok a jó ár-érték arányú éttermek ‒ jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők -, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg Zöld Csillaggal a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket ismerik el
A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2025. évi díjazottjai:
Két MICHELIN-csillagos étterem
Megőrizte 2 MICHELIN-csillagát:
- Platán Gourmet ‒Tata
- Stand ‒ Budapest
Egy MICHELIN-csillagos étterem
Valamennyi korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 MICHELIN-csillagot:
- 42 ‒ Esztergom
- Salt ‒ Budapest
- Costes ‒ Budapest
- Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest
- Babel ‒ Budapest
- Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest
- Essencia ‒ Budapest
- Pajta ‒ Őriszentpéter
Bib Gourmand
Új Bib Gourmand éttermek:
- 94’ konyha & bár ‒ Budapest
- Cabrio ‒ Budapest
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
- Iszkor ‒ Mályinka
- Újváros Bisztró ‒ Szarvas
- N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest
- Goli ‒ Budapest
- Platán Bisztró ‒ Tata
- Macok ‒ Eger
- Morzsa ‒ Pécs
- Casa Christa ‒ Balatonszőlős
- Sparhelt ‒ Balatonfüred
- Kistücsök ‒ Balatonszemes
- Anyukám mondta – Encs
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum)
Idén először ajánlást elért éttermek:
- Bibo Budapest ‒ Budapest
- Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr
- Fausto’s ‒ Budapest
- Lokal at the lake ‒ Fonyód
- Majorelle ‒ Budapest
- PADI ‒ Rátka
- Petrányi Csopak ‒ Csopak
- Tiszavirág ‒ Szeged
Zöld csillag
Új Zöld csillagos étterem:
- Pajta ‒ Őriszentpéter
Megőrizték Zöld csillagukat:
- Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló
- Onyx Műhely ‒ BudapesT
- Salt ‒ BudapesT
- Villa Kabala – Szigliget
- Natura Hill ‒ Zebegény
Különdíjak:
Young Chef Award 2025: Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs
Service Award: Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest
Sommelier Award: Varga Norbert ‒ Stand, Budapest Opening of the Year Award 2025: PADI ‒ Rátka