Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Óriási eredmény: minden korábbinál több MICHELIN-elismerés a hazai éttermeknek és szállodáknak

Minden korábbinál nagyobb siker született a MICHELIN Guide 2025. október 9-i magyarországi díjátadóján: összesen 84 elismerést adott át a világ vezető étteremkalauza. Ítészei megerősítették valamennyi eddigi hazai csillagos étterem értékelését, így a fővárosi Stand és a tatai Gourmet Platán is megőrizte korábban elnyert két-két csillagát, mint ahogy az egycsillagosok is megtartották kitüntetésüket. Gyarapodott a Bib Gourmand elismerések és a MICHELIN-ajánlások száma, továbbá új belépőt igazoltak a zöldcsillagosok közé is. A szállodaipar is ünnepel, hiszen a soha nem látott díjeső eredményeként a MICHELIN 42 kivételes élményt kínáló hazai szállodára is felhívja a figyelmet. A régiós szinten is kiemelkedő eredmény magasszintű elismerése a hazai turisztikai szektor fejlődésének.
Minden korábbinál nagyobb siker született a MICHELIN Guide 2025. október 9-i magyarországi díjátadóján: összesen 84 elismerést adott át a világ vezető étteremkalauza. Ítészei megerősítették valamennyi eddigi hazai csillagos étterem értékelését, így a fővárosi Stand és a tatai Gourmet Platán is megőrizte korábban elnyert két-két csillagát, mint ahogy az egycsillagosok is megtartották kitüntetésüket. Gyarapodott a Bib Gourmand elismerések és a MICHELIN-ajánlások száma, továbbá új belépőt igazoltak a zöldcsillagosok közé is. A szállodaipar is ünnepel, hiszen a soha nem látott díjeső eredményeként a MICHELIN 42 kivételes élményt kínáló hazai szállodára is felhívja a figyelmet. A régiós szinten is kiemelkedő eredmény magasszintű elismerése a hazai turisztikai szektor fejlődésének.

A MICHELIN Guide díjátadó gálája évek óta a magyar gasztronómia kiemelkedő ünnepe. A rangos eseményen azok a hazai éttermek vehetik át elismeréseiket, amelyek a legszigorúbb nemzetközi ellenőrök mércéje szerint is nap mint nap kivételes minőséget és ízélményt kínálnak vendégeiknek. Ezért is óriási eredmény, hogy korábbi két- és egycsillagosaink valamennyien megőrizték minősítésüket.

 

Dr. Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára a díjkiosztón elmondta: „Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért: tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk, és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült. Idén is töretlen a lendület: hónapról hónapra nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelyi-, valamint vendéglátó-bevételek, ami bizonyítja, hogy a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje. A nemzetközi és belföldi vendégeink ma már nemcsak látnivalókat keresnek, hanem autentikus élményeket: akár egy vacsorát, amelyre egy életen át emlékeznek, egy ízes falatot, amelyben a magyar föld kincsei, a magyar szakemberek munkája és újítókedve testesül meg. A MICHELIN-kalauz díjai ezeknek az élményeknek adják meg a nemzetközi hitelességet. A MICHELIN-elismerések nemcsak a gasztronómia diadalai, hanem az egész ország turizmusát erősítő, nemzetközi pecsétek – a csillagok fénye ma Magyarországra irányítja a világ figyelmét.

Az ítészek a hazai csillagok mellett még számos kategóriában hoztak döntést. Idén is szerepelnek a nemzeti válogatásban azok a kiváló vendéglátóhelyek, amelyek MICHELIN-ajánlást érdemeltek ki. A tányéros szimbólummal rendelkezők köre nyolc új taggal bővült. A magas minőségű ételeket megfizethető áron kínáló éttermek Bib Gourmand jelölését is minden korábbinál többen érdemelték ki: a fővárosban négy, vidéken pedig kilenc vendéglátóhely – többségükben hagyományos vendéglők. Zöld csillagot gyűjtött be meglévő egy Michelin-csillagához az őriszentpéteri Pajta étterem fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért – ezzel a Michelin szigorú ellenőrei által odaítélt elismerést már hatan viselhetik Magyarországon.

 

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A gasztronómia ma már sokkal több, mint kulináris élmény – közös, nemzetközi nyelv, amely összeköti az embereket és kultúrákat. Egyre többen indulnak útnak azért, hogy megízleljék egy ország valódi karakterét: az utazók közel 20%-a kifejezetten gasztronómiai élmények miatt utazik, és a prémium utazók több mint fele már előre lefoglalja a kiszemelt éttermeket. A helyi ízek és alapanyagok felfedezése ma az utazás egyik legerősebb motivációja – és ebben Magyarország különösen erős. A gasztronómia egyben értékrend is: felelősség a vendégekért, a közösségért és a környezetért. A fenntarthatóság pedig közös ügyünk.

Díjazták a legjobb egyéni teljesítményeket is. „Sommelier Award” elismerésben Varga Norbert részesült, aki a két MICHELIN-csillagos Stand étteremben felel a borok és ételek harmóniájáért, a „Young Chef Award” díjat pedig Pallag Dávid vehette át a budaörsi Rutinból. A „Service Award”-ra Ráduly Róbertet, a budapesti UMO éttermi üzletvezető szakemberét tartották a legérdemesebbnek. Az év legígéretesebb nyitásának járó „Opening of the Year Award” idén a tokaj-hegyaljai Rátkára, a Padihoz került.


Az online elérhető MICHELIN Guide app és a decemberben megjelenő MICHELIN Guide National Selection of Hungary kiadvány naprakész információkkal, iránytűként segíti a turistákat, hogy kiváló gasztronómiai élményekkel gazdagodjanak utazásuk során.


A MICHELIN inspektorai október 8-án, a budapesti nagyszabású éttermi díjátadó gálát megelőző napon jelentették be a szállodaipar MICHELIN elismeréseit. A szállodák MICHELIN-csillagának számító kulcsokat 13 hazai hotelkiválóság viselheti. Közülük ketten mindjárt két kulcsot érdemeltek ki, másik tizenegy pedig az egykulcsos szimbólummal jelölt díjnak örülhet. További 29 magyarországi hotel a MICHELIN által ajánlott helyszínek nívós listájára került fel. A MICHELIN Guide hotelkalauza így már összesen 42, kivételes élményt kínáló hazai szállodára hívja fel a figyelmet.

MICHELIN éttermi díjazási kategóriák

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül ma már számos más kategóriában is értékel a MICHELIN. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellett Bib Gourmand elismerést kapnak azok a jó ár-érték arányú éttermek ‒ jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők -, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg Zöld Csillaggal a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket ismerik el

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2025. évi díjazottjai:

Két MICHELIN-csillagos étterem
Megőrizte 2 MICHELIN-csillagát:

  • Platán Gourmet ‒Tata
  • Stand ‒ Budapest

Egy MICHELIN-csillagos étterem
Valamennyi korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 MICHELIN-csillagot:

  • 42 ‒ Esztergom
  • Salt ‒ Budapest
  • Costes ‒ Budapest
  • Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest
  • Babel ‒ Budapest
  • Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest
  • Essencia ‒ Budapest
  • Pajta ‒ Őriszentpéter

Bib Gourmand
Új Bib Gourmand éttermek:

  • 94’ konyha & bár ‒ Budapest
  • Cabrio ‒ Budapest

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:

  • Iszkor ‒ Mályinka
  • Újváros Bisztró ‒ Szarvas
  • N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest
  • Goli ‒ Budapest
  • Platán Bisztró ‒ Tata
  • Macok ‒ Eger
  • Morzsa ‒ Pécs
  • Casa Christa ‒ Balatonszőlős
  • Sparhelt ‒ Balatonfüred
  • Kistücsök ‒ Balatonszemes
  • Anyukám mondta – Encs

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum)
Idén először ajánlást elért éttermek:

  • Bibo Budapest ‒ Budapest
  • Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr
  • Fausto’s ‒ Budapest
  • Lokal at the lake ‒ Fonyód
  • Majorelle ‒ Budapest
  • PADI ‒ Rátka
  • Petrányi Csopak ‒ Csopak
  • Tiszavirág ‒ Szeged

Zöld csillag
Új Zöld csillagos étterem:

  • Pajta ‒ Őriszentpéter

Megőrizték Zöld csillagukat:

  • Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló
  • Onyx Műhely ‒ BudapesT
  • Salt ‒ BudapesT
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Natura Hill ‒ Zebegény

Különdíjak:


Young Chef Award 2025: Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs
Service Award: Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest
Sommelier Award: Varga Norbert ‒ Stand, Budapest Opening of the Year Award 2025: PADI ‒ Rátka

Hirdetés