Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

    Már tervezés alatt a Taste Balaton 2025

    0:00
    0:00
    • Francisck Réka Alíz
      „A nyárit sokan ismerik. Mi megmutattuk, milyen arca van a Balatonnak márciusban” – interjú a Kistücsök Food & Room**** tulajdonosával, Csapody Balázzsal, aki Budavári Dórával, Kalas Györgyivel és Csapody Bencével karöltve egy rendhagyó rendezvénysorozattal és annak közel 100 programjával mutatta meg, hogyan is kell „berúgni a fesztiválszezont” kora tavasszal a Balatonnál. Az alapítók már a folytatáson dolgoznak, ebbe engednek most bepillantást.
      „A nyárit sokan ismerik. Mi megmutattuk, milyen arca van a Balatonnak márciusban” – interjú a Kistücsök Food & Room**** tulajdonosával, Csapody Balázzsal, aki Budavári Dórával, Kalas Györgyivel és Csapody Bencével karöltve egy rendhagyó rendezvénysorozattal és annak közel 100 programjával mutatta meg, hogyan is kell „berúgni a fesztiválszezont” kora tavasszal a Balatonnál. Az alapítók már a folytatáson dolgoznak, ebbe engednek most bepillantást.

      Idén március 8-17. között lezajlott a Taste Balaton gasztro- és kulturális fesztivál, a térség 26 kitűnő éttermének és borászatának részvételével. Kiértékeltétek. Mire jutottatok?

      Először is kitűztük a 2. Taste Balaton dátumát: 2025. március 7-16. Sikerült megmozgatnunk az országot, tavasz elején megtölteni sok-sok vendéglátóhelyet itt a Balaton partján. Ez nagy szó! Én a Balaton mellett élek, kellőképpen elfogult is vagyok. Tudom, hogy a tó és a környéke minden évszakban más arcát mutatja, s mindegyikben van szépség. Vendéglátóként és szakemberként is állítom, érdemes felfedezni tavasszal, ősszel és télen is, mert azok a sztereotípiák, melyek szerint a Balaton egyet jelent a nyárral, a lángossal és a strandszezonnal, nem állják meg a helyüket. Ez a térség egész évben fantasztikus. Ahogy Eötvös Károly rímesen megfogalmazta: „A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövőre.”

      Ti pedig egy új hagyományt teremtettetek.

      Igen, magát a brandet sikerült bevezetnünk, ez volt az első cél.

      Mik voltak szervezői oldalról a megélések?

      Az talán sokat elmond, hogy majdnem mindenki, aki benne volt szervezői-vendéglátói oldalról, újra benne lesz. A tagok egy-egy kérdőívet is kitöltöttek, mielőtt összeültünk volna átbeszélni a tapasztalatokat. Az ily módon befolyt hívószavakat sorolom: jó kezdeményezés, hiánypótló rendezvény, nagy pezsgést, figyelmet generáló, ötletes, fiatalos lendülettel, jól szervezett, mérhetetlenül színes, szabadszellemű, ahol a természet és a kultúra találkozott a magas fokú helyi gasztronómiával.

      S te itt a Kistücsökben milyennek láttad a Taste Balatont? Úgy tudom, az összes eseményetek telt házas volt.

      Nálunk minden idők márciusi rekord vendégszáma dőlt meg. Minden nap volt nálunk program, és nagyon jó, olykor emelkedett hangulatúak voltak – mi magunk is ezt éreztük, de a vendégek visszajelzései is erre erősítenek rá. Talán amiatt is, mert közvetlen és laza volt a miliő, a séfek, a felszolgálók, az előadók és én magam is eggyé váltunk egy történetben. Bárki szabadon kérdezhetett, folyt egy disputa előre nem megtervezett módon, ezáltal improvizatív volt és gondolatébresztő. Szervezői oldalról pedig láthattuk és hallhattuk, mi érdekli az embereket, mire fogékonyak. A kulináris élményeken túl kulturálisan is gazdagodtunk mindannyian, látszik, hogy ez a több érzékszervre ható „show”, ahol a „storytellingen” van a hangsúly, működik.

      Akkor megvan a recept, ezt fogjátok egy-az-egyben megismételni?

      Ezt, csak ha lehet, még ennél is jobban. Persze vontunk le tanulságokat, minden résztvevő tag a saját háza táján. Az már biztos, hogy a bringavonalat tovább erősítjük. Idén is együttműködő partnerünk volt a BalatonBike365, a vendégek elektromos biciklivel is tudtak közlekedni a helyszínek között. Két nap kivételével simán lehetett tekerni, olyan volt az idő – de azt kiemelem, hogy egyébként a programok időjárástól függetlenek. Jó lenne, ha jövőre a Balaton körbevonatozása és áthajózása is opció lenne, egyik helyről a másikra így is eljuthatnának a vendégek – ezen még nekünk is dolgoznunk kell, mind a kommunikáción, mind pedig a háttér-együttműködéseken. De sok pozitív hozadéka lenne: valószínűleg így még több helyszínt fűznének fel a vendégek a napjukra, és szabadabb lenne például a borkóstolás is – ezért is igyekszünk még több borászt bevonni. Szeretnénk, ha az ideinél jóval több vendégéjszakát generálna a rendezvénysorozat. A SZÉP-kártyán elérhető összegek is felhasználhatók a Taste Balatonon – ez fontos.

      Többekben felmerült a kérdés: miért angolszász nevet választottatok?

      Nem titkoltan azért, mert szeretnénk a magyarokon túl a külföldieket is idecsábítani. Már a kezdetekben is cél volt a nemzetközi nyitás: Graz, Maribor, Ljubljana, Zágráb – nem egy nagy távolság a Balatontól, és a környező országokból érkezők az egész desztinációba belekóstolhatnak, abban az időszakban, amikor saját házuk táján sem jellemző, hogy egyik fesztivál a másikat érné. Mi már most nyáron elkezdjük elhinteni, ősszel pedig ráerősítünk, hogy ez a rendezvény megrendezésre kerül tavasszal, szeretnénk, ha egyre többen terveznének vele, illetve, hogy aki tervez vele, az hosszabb intervallumra vésse be a naptárába. Ugyanakkor azt is le kell szögeznem, hogy tömegrendezvényt nem szeretnénk ebből. Van egy határ ugyanis, amin túl már nem élhető egy-egy helyszín és program – így inkább azon kell dolgoznunk, hogy egyszerre sok színtéren nagyon gazdag és színes programkínálatot biztosíthassunk, s hogy szépen egyenletesen jusson vendég mindenhová. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Taste Balaton azoknak szól, akik a kis létszámú, exkluzív programokat részesítik előnyben a tömegrendezvényekkel szemben.

      El tudnál képzelni egy Taste Tokajt is, hasonló elv mentén?

      Kifejezetten remélem, hogy más térségek is kedvet kapnak egy hasonló rendhagyó eseménysorozat életre hívásához.

      Mi alapján áll össze a jövő évi repertoár?

      Az eleve kitétel a tagok irányában, hogy kreáljanak Taste Balaton menüsort vagy menüsorokat ezen alkalomból, ami különleges, és a Balaton esszenciáját adja át – ez jövőre is így lesz. Abba, hogy ki milyen programot szervez, mi, ötletgazdák, nem szólunk bele. Gasztrotúra, divatbemutató, főző-workshop – bármi működhet. A lényeg, hogy önazonos legyen, és közvetíteni tudja az adott hely értékrendjét, misszióját. Már én is alig várom, hogy összeálljon a jövő évi program!

      Hirdetés