Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Gyökerek és csillagok – Szatmár Dry Cured

  • Méhész Zsuzsa
Az életben az igazán jó dolgok mögött van valami rejtett tartalom. Ez nem csak a könyvekre vagy a filmekre igaz. Ez a tartalom szerencsés esetben egyértelműen megnyilvánul, egyébként „csak” átsüt némán: és valamiféle többletet érzünk. Magunk se tudjuk, pontosan mit. Egy Gaudí-épületben sétálva akkor is árad a falakból valami, ha nem tudjuk, hogy azt a katalán mester álmodta meg. Egy ránk szabott ruha másképp áll, mint a fast fashion termékek. A nagymama stelázsija több érzelmi töltettel bír, mint a tökéletes olasz bútor, ha szúrágta. Emlékeket idéz, többletjelentéssel bír. Bármilyen különös, ezek az érzelmek, emlékek alkotják életünk láthatatlan szövetét, amibe egy éttermi látogatás is új szálakat tud szőni.
Az életben az igazán jó dolgok mögött van valami rejtett tartalom. Ez nem csak a könyvekre vagy a filmekre igaz. Ez a tartalom szerencsés esetben egyértelműen megnyilvánul, egyébként „csak” átsüt némán: és valamiféle többletet érzünk. Magunk se tudjuk, pontosan mit. Egy Gaudí-épületben sétálva akkor is árad a falakból valami, ha nem tudjuk, hogy azt a katalán mester álmodta meg. Egy ránk szabott ruha másképp áll, mint a fast fashion termékek. A nagymama stelázsija több érzelmi töltettel bír, mint a tökéletes olasz bútor, ha szúrágta. Emlékeket idéz, többletjelentéssel bír. Bármilyen különös, ezek az érzelmek, emlékek alkotják életünk láthatatlan szövetét, amibe egy éttermi látogatás is új szálakat tud szőni.

Úgy szeretlek, édesapám, mint a sót

Tóth Szilárd séf számára minden díj inspiráló, újabb ajtókat nyitogató, tudásvágyat serkentő. Misszióját szeretné végigvinni, a munkájában és az általa készített ételekben kiteljesíteni. Ami olyan, mint a só: tökéletesen egyszerűnek tűnik, természetesnek vesszük, mindenben benne van, és ha mégsem: akkor jövünk rá, hogy nagyon tud hiányozni. Emlékszünk a királyra, akit a népmesében a lánya úgy szeretett, mint a sót? Ilyen letisztult maga a koncepció is: a visszatalálás a gyökerekhez, a regionális, szatmári konyhához.

Skandinávia a Tiszán túl

Tóth Szilárd Mátészalkán született, és máig meghatározó élménye, ahogy leszedi a fáról és zölden megeszi a lédús, ropogós almát. Alma pedig volt és van bőven arrafelé. Ez az a savanykás-friss, üde ízvilág, amit ma is nagyon kedvel, és amiről neki beugranak a gyermekkori élményei: ahogy az egész család a szeptembert a gyümölcsösben dolgozva töltötte. Összetartó, dolgos közegben nőtt fel, a szatmári táj volt a játszótere. Messzebb nem nagyon mozdultak ki, így akkor szembesült annak a konyhának és ízeknek a különlegességével, amit addig természetesnek és általánosnak gondolt, amikor Budapestre költözött. Hogy a töltött káposzta teljesen más étel a Hajdúságban és Mátészalkán. Hogy ismer olyan ételeket, amiknek még a nevét sem hallották a többiek. Hogy Szatmárban van valami, ami egyedivé, nagyon különlegessé teszi az ottani konyhát.

 

Szilárd számára a szülőföldje nem csak ízemlékekben és receptekben adott sokat: Szatmár különös szeglete az országnak. Az emberek nyakasak arrafelé, mint a székelyek: ragaszkodnak az ismerthez, nehezen engedik be az újat. A keleti régióban az elzártság és a szegénység konzerválta a szokásokat. Ennek köszönhető, hogy még vannak eredeti receptek és mindent felhasználnak: nincs pazarlás. Ez a szezonalitás és a lokalitás divatjának alapja, amit a skandináv gasztrotrend hirdet, csak Szatmárban természetesen valósul meg.

A Perényi tanya kincsei

A dédszülők tanyán éltek, erdővel, szántóval, folyókkal határolt, szép, lassú és természetközeli életet. Szilárd gyermekkorában gyakran indult a nagymamájával a határba gombát szedni, gyógynövényeket gyűjteni. Nagy szabadság a határban csatangolva, érintetlen tájakon felnőni, és éppúgy ismerni a Kraszna minden kanyarulatát, mint azt, hogy mikor milyen gyümölcs terem. Vadkeleti romantika ez, ahol minden jó házból való gyereket (is) megkergetnek egyszer-kétszer a gazdák, amikor dinnyelopáson kapják őket.

 

Ma már Szilárd nem a spóron (sparhelt) főzi a kötött tészta levest vagy a tört paszulyt, mint a dédi, de használja a szatmári konyha meghatározó alapanyagait, majd hozzáadja azt a bizonyos pluszt, ami a pontos technológia és érzelem keveréke, és a végeredmény jó esetben a kollektív emlékezetünkre legalább olyan erősen hat, mint az érzékszerveinkre.

„Gyermek vagyok, gyermek lettem újra”

Szilárd ételei nem szigorúan a tradicionális szatmári receptek alapján készülnek, de nincsenek is újragondolva. Nem tartja szükségesnek. Ő a kódot keresi, azt a gombot, ami ha benyomódik, akkor a nyári konyha hűs cementlapján ülve majszoljuk újra maszatosan a szilvalekváros kenyeret, vagy a vén diófa alatt ebédel együtt a család – abban az állapotban, mikor még ártatlan volt a világ. Az étel közvetít, emléket idéz. Így lesz nála egy vacsorából kulturális élmény, terápia és időutazás is egyben. Nem ritka, hogy a vendégei felidézik és megosztják vele a saját tapasztalásaikat, néha olyan erősen, hogy meg is könnyezik.

 

A Saltot sokan a skandináv új hullám hazai képviselőjének tartják, amit a szezonalitás, okos fenntarthatóság, a közvetlen környezettel, a természettel való együttműködés jellemez. Tóth Szilárd keményen hisz abban, hogy a gyermekkorában megélt szatmári konyha ezzel együtt adja az alapot. Máig megdobban a szíve – megsúgom, mint minden szatmárinak, éljen bárhol a világon –, amikor hazafelé tartva átlépi a Tiszát.

Az életben az igazán jó dolgok mögött van valami rejtett tartalom. És nem csak a könyvekre vagy a filmekre igaz ez. Ez a tartalom szerencsés esetben egyértelműen megnyilvánul, egyébként „csak” átsüt némán: és valamiféle többletet érzünk. Magunk se tudjuk, pontosan mit. A Michelin titkos küldöttei viszont tudták, mit keressenek – és meg is találták.