Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Gasztronómia

Finom kortyok Etyek vidékéről

  • Káldi Emese
Ha meghalljuk a fővárostól harminc kilométerre fekvő Fejér megyei település, Etyek nevét, a Korda Filmpark mellett elsőként alighanem a borra asszociálunk. A „Budapest szőlőskertjének” is nevezett nagyközség valóban kiváló – leginkább fehér – borairól híres, de ez nem jelenti azt, hogy másféle nedűket ne kóstolhatnánk itt.
Ha meghalljuk a fővárostól harminc kilométerre fekvő Fejér megyei település, Etyek nevét, a Korda Filmpark mellett elsőként alighanem a borra asszociálunk. A „Budapest szőlőskertjének” is nevezett nagyközség valóban kiváló – leginkább fehér – borairól híres, de ez nem jelenti azt, hogy másféle nedűket ne kóstolhatnánk itt.

Etyeken a második világháború előtt ezer borospince volt, ezek közül ötszáz ma is működik. A település körüli lankákon gyönyörű sorokban terem a szőlő, a méltán híres etyeki borok – a chardonnay, a sauvignon blanc, a szürkebarát, a királyleányka, a rajnai rizling – alapanyaga. Ezeket szinte egész évben kóstolhatjuk: az Etyeki Pikniket minden évszakban megrendezik, ilyenkor az adott időszak szezonális ételeit fogyaszthatjuk a borok mellé. De nyitott pincéket a pikniken kívül is gyakran találunk errefelé, tavasztól őszig, főként hétvégenként szinte bármikor érdemes ellátogatni a bor Buda környéki fővárosába. Az Etyek-Budai hazánk legfiatalabb borvidéke, amelyen a helyre jellemző klímának és talajnak köszönhetően kiváló, karakteres, savas borok készülnek.

De korántsem csak azok! Az 1900-as évek elején a helyi gazdákon kívül a Törley-pezsgőgyár tett sokat az itteni szőlőtermesztés fellendítéséért, a cég ma is részben itt termeli meg a termékeihez szükséges gyümölcsöt. De a „nagy testvér” mellett néhány helyi vállalkozás is foglalkozik pezsgőkészítéssel – nem is akármilyen színvonalon. Ezek egyike az 1993 óta működő Hernyák Birtok, a Vajdaságból idetelepült család által üzemeltetett „generációs gazdaság”. Ők a bor mellett egy ideje pezsgőkészítéssel is foglalkoznak. Eltökélt céljuk, hogy Etyeket felhelyezzék a világ pezsgőgyártásának térképére. (Erre van is esélyük, hiszen Törley József egykor épp azért termelte itt a szőlőt, mert úgy találta, adottságaiban ez a terület állt legközelebb Champagne-hoz.) Ebben partnerük többek közt az Anonym pince, ahol ugyancsak nagyon finom gyöngyöző nedűket készítenek. Ezek kóstolása ráadásul nemcsak az ízlelőbimbóinkat, hanem a szemünket is kényezteti, hiszen mindkét pince a csoda szép Öreghegyen található, amelynek macskaköves „főutcáján” már önmagában is élmény végigsétálni. A kilátás pedig mind Hernyákék teraszáról, mind az Anonym kóstolóterméből fantasztikus.

Kilátás nem, ám meglepetés néhány kilométerre, Etyek-Botpusztán is várja a látogatót. Itt működik az Etyeki Sörmanufaktúra. Sör a borvidéken? Igen, méghozzá kiváló! A manufaktúra palackban érlelt élősöreit nem szűrik és nem pasztőrözik. És hogy miért választották épp ezt az italt a szőlőtőkék szomszédságában? Amikor a tulajdonosok vállalkozáson törték a fejüket, nem akarták létrehozni a sokadik pincészetet, és úgy gondolták, nem árt, ha az egyébként rendkívül gazdag etyeki gasztrokínálatot újabb italfajta színesíti. Számításuk bevált, amit bizonyít a március végétől hétvégenként nyitva tartó, és rendre megtelő, hangulatos sörteraszuk is.

Etyeken a töményebb italok szerelmesei sem csalódhatnak. A 2009 óta létező Czimeres pálinkaház gyümölcspárlatait bejelentkezés után helyben is megkóstolhatjuk a Sóskúti úti pincesor végében lévő főzde pincéjében, nyáron pedig a kóstolóteraszon is helyet foglalhatunk, ahonnan elragadó panoráma nyílik a környező tájra. Apropó táj: mivel a fővárosból a Balaton felé vezető kerékpárút Etyeket is érinti, akár egy jó biciklitúra keretében is érdemes ellátogatni ide. Az út, bár kissé lankás, ám annál festőibb tájon halad keresztül. Miután pedig beérünk a falu központjába, érdemes körülnézni a katolikus templom környékén is. A gyönyörű barokk szobrok mellett megcsodálhatjuk a Magyar-kutat is, amelynek épülete a 19. század első felében épült. Ráadásként megkóstolhatjuk Etyek kávéját – mert ennek a varázslatos településnek még ilyenje is van! A kúthoz közeli Etyeki Pékségben főzik „a borvidék feketéjét”, amelyből darálva és kimérve akár otthonra is vihetünk. S ha még mindig nem lenne elég a meglepetésből, a pékség szomszédságában betérhetünk a Café Madeleine-be is, ahol olyan italokat, süteményeket, uzsonnának való pékárut vagy éppen lepényt kapunk, amelyek bármelyik felkapott városi bisztróban megállnák a helyüket.