Helyszín címkék:
A magyar szakács, aki „befőzte magát" a Tour de France elitjébe
Németh Krisztina
A 49 éves Szász-Kolumbán Attila, akit csak Speedy-ként ismernek a baranyai Siklóson, próbálkozott korábban a szabósággal, kereskedelemmel, majd 22 évvel ezelőtt egy építkezéshez kapcsolódó megbízás miatt ment ki Olaszországba. Az Alpokban található szállodában viszont gyorsan kiderült, - ahogy idézi - nemcsak a habarcsot, hanem a finom ételeket is jól keveri. „Először csak magamra, majd a kollégáimra kezdtem főzni, akiknek bejött a stílusom. Itt hamar kiderült az is, hogy amit ők gulyásként esznek, az valójában pörkölt. Ráadásul paprika nélkül készítik.” – mondja Attila, hozzátéve, hogy Itália azon vidékén azért nem ismeretlen a magyar ízvilág, már az egykori, Osztrák-Magyar Monarchia déli határával való összeérés okán.
Olaszországban érett be saját stílusa
„Az építőipari kitérőm után gyorsan rájöttem, hogy komolyabban is szeretnék a főzéssel foglalkozni. Így a szakácsképzés elvégzése után szinte minden szabadidőmet a mediterrán ízvilág felkutatásával, elsajátításával töltöttem. Igaz, ekkor már újra kint dolgoztam Olaszországban, egész pontosan Trentino egy hegyi szállodájában” – mondja Attila, aki épp ennek a vidéknek és a véletlenek sorozatának köszönheti, hogy összefutott a világ legjobb kerékpárosainak egy csapatával. „Olyan szállodában dolgoztam, ahol sok atléta megfordult. Öt évvel ezelőtt pedig arra gurult el az Alpok körverseny, majd a Giro d’Italia is. Éppen ezért sok profi bringás nálunk szállt meg. Így kerültem közvetlenebb kapcsolatba velük” – meséli a sportrajongó magyar szakács. Egy ilyen kerékpárosverseny után tévedt be Attila konyhájába Saun Fowler, a sportolók szakácsai közt igen elismert személy. A magyar szakács hamar szót értett vele és a kapcsolat gyümölcsözőnek is bizonyult. Idén februárban pedig kapott egy telefonhívást, hogy Attila pályázhatna a Tour de France egyik csapatának szakács helyére.
Gyorsan pörögtek az események. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy már a sportolók dietetikusával egyeztetek és egy háromhetes edzőtáborban főzök a fiúkra.
A 49 esztendős Attila először el sem hitte, hogy a világ legjobb sportolóinak ő adja majd az energiát. Egy olasz szakáccsal közösen látták volna el ezt a feladatot, de végül ő maradt egyedül. „Reggeli, vacsora és a mintegy nassolnivalónak nevezhető tételek előállítása az én feladatom egy-egy verseny alatt. Ilyenkor csak a sportolókra főzök, most szám szerint 8 kiválóság étkezéséért felelek. Emellett minden részletet és sportolói kívánságot egyeztetnem kell. Így ez kitesz egy 12-14 órás műszakot, ami számomra inkább kihívás, mint munka. Ez a hivatásom, a szenvedélyem is egyben” – vallja Attila.
Mit esznek a világ legjobb kerékpárosai?
„Zabkásával indítanak reggel, amit vízzel készítek el nekik, majd rengeteg bogyós gyümölcsöt is magukhoz vesznek és tojást. Egy-egy reggeli igazi terülj-terülj asztalkám, ahol közel 2000 kalóriát visznek be a sportolók, hogy több száz kilométert tekerjenek’ – avat be a részletekbe a szakács. Elmondása szerint a vacsorát általában este 8 óra magasságában fogyasztják a kerékpárosok. A könnyű saláta mellé kuszkuszt és magas fehérje tartalmú joghurtot, zöldséget, valamint csirkét és halat is kell tartalmaznia az ételnek.
Eddig magyar szakács még nem bizonyított a Tour de France-on
Az idei Tour de France július 1-jén a spanyolországi Bilbaoban rajtol, és július 23-án a párizsi Champs-Élysées sugárúton ér véget. „Szerintem a sport szeretetének és persze a sorsnak köszönhetem, hogy hivatásom egyik csúcspontjához érkeztem. Ez a 20 nap valószínűleg megváltoztatja majd az életemet és bár napi 24 órás szolgálatot jelent egy foodtruckban, amivel követem a mezőnyt, az, hogy a kerékpározás Forma 1 versenyében lehetek, több mint megtisztelő.”