Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Vadállatok a város közepén, Hatvanban

 • Bóday Csilla
  A Hatvani Vadaspark a város szívében, a Szúnyog-szigeten található, amelynek a megközelítése néhány száz méteres frissítő séta után a Lombkorona sétány hídjáról közelíthető meg. Minden korosztálynak, de különösen kisgyermekes családoknak, állatbarátoknak és természetkedvelőknek élménydús kikapcsolódási lehetőség.
  A Hatvani Vadaspark a város szívében, a Szúnyog-szigeten található, amelynek a megközelítése néhány száz méteres frissítő séta után a Lombkorona sétány hídjáról közelíthető meg. Minden korosztálynak, de különösen kisgyermekes családoknak, állatbarátoknak és természetkedvelőknek élménydús kikapcsolódási lehetőség.

  A Hatvani Vadaspark 2014-ben nyitotta meg kapuit, és népszerűsége azóta is töretlen. Területén hazánk vadászható nagyvadjai és őshonos állatfajai találhatóak meg: az őz, a gím- és a dámszarvas, a magyar tarka tehén, a szürkemarha, a vízibivaly, emu, valamint a muflon is, továbbá kisebb testű emlősök, mint a vadászgörény és a mosómedve, a háziállatokból pedig a kecskétől a szamárig még ennél is színesebb a „felhozatal”. A létesítmény lakóinak száma folyamatosan gyarapodik, a háziállatokon kívül számos vadállattal próbálják még színesebbé tenni a vadasparkba érkezők programját. A folyamatos fejlesztések és minden átalakítás azt a célt szolgálja, hogy a vendégek még komfortosabban érezzék magukat, illetve a területen élő állatok kényelmes, az eredeti élőhelyükhöz hasonló és színvonalas körülmények között éljenek. A vadaspark január-február hónapok kivételével az év minden napján nyitva áll a látogatók előtt, nyáron hosszított nyitvatartási idővel üzemel. A családosok körében nagy népszerűségnek örvendenek az évközi rendezvények, mint például a húsvéti ünnepségekre, a gyereknapra, vagy a Halloweenra épülő tematikus események, és ugyanúgy közkedveltek az éjszakai programok, a nyomkeresős játékok és élményetetések.

  A Hatvani Vadaspark munkatársai az alatt az idő alatt sem tétlenkednek, amikor zárva van a vadaspark. Egyrészt a vadaspark lakóiról akkor is gondoskodni kell, amikor nem kísérik őket kíváncsi tekintetek. De ez a legalkalmasabb időszak arra, hogy a területen számos tereprendezést végrehajtsanak, vagy például a gazdasági udvar szerszámtároló padlásterét galambos házzá alakítsák át – ilyenkor a látogatók hiánya miatt a kivitelezők és a gondozók ki tudják használni a munkaterületek könnyebb megközelíthetőségét. Tímár Dávid, a vadaspark vezetője elmesélte, hogy a fejlesztések a jövőben is folytatódnak. Nagyon hálás a hatvaniaknak, akik, amikor szavazhattak a város közösségi költségvetésének az elköltéséről, arra szavaztak, hogy a költségvetés szabadon elkölthető részét a park rekonstrukciójára költsék. „Ebből az összegből szeretnék a járósétányok nagy részét kaviccsal feltölteni, így kényelmesebben megközelíthető lesz a park, illetve bővíteni szeretnék a területet egy páva volierrel, amit a pénztár előtt tervezünk felépíteni. Mindezek mellett a mosómedvék jelenlegi helyét is rekonstruáljuk, a tervek között szerepel továbbá a központban elhelyezkedő baromfiudvar teljes felújítása is.”

  Fogadj örökbe!

  A társadalmi felelősségvállalást nem lehet elég korán kezdeni.  Az állatkertekben, vadasparkokban virtuális örökbefogadással jól lehet szocializálni a kisgyermekeket. Már rég bevált rendszer a hatvani vadasparkban is, hogy magánszemélyek, de akár cégek is virtuális örökbefogadók lehetnek. Ez részben anyagi hozzájárulást is jelenthet, ami nagyban segíti az állatok tartását, de sokat jelent, hogy az örökbefogadó is felelősséget érez az általa örökbefogadott állat iránt. A látogatók ZOO csemegét is tudnak vásárolni, és ilyen módon is tudnak gondoskodni a vadaspark lakóiról.