Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Ilyen a bivakolás a Galya-tetőn

  • Mészégető Marcsi
Ki nem álmodozik néha arról, hogy mindentől távol, egy hegy tetején, teljes csendben ébredjen, és a hulló levelek látványa mellett hörpintse fel a reggeli teáját, kávéját? Még az a szerencse, hogy az álmokat valóra lehet váltani. Ezt a fentit például Galyatetőn is érdemes, ahol a kilátóban megbúvó bivakszállások egyikében tölthetjük az éjszakát. Szubjektív élménybeszámolónk következik!
Ki nem álmodozik néha arról, hogy mindentől távol, egy hegy tetején, teljes csendben ébredjen, és a hulló levelek látványa mellett hörpintse fel a reggeli teáját, kávéját? Még az a szerencse, hogy az álmokat valóra lehet váltani. Ezt a fentit például Galyatetőn is érdemes, ahol a kilátóban megbúvó bivakszállások egyikében tölthetjük az éjszakát. Szubjektív élménybeszámolónk következik!

Extrém dolog rögtön bivakolással kezdeni a szabadban alvást, ha az embert sosem vonzották különösebben a hasonló élmények. Azonban, amikor 2016 áprilisában a Galyatető kilátó közönségdíjas lett az egyik legnívósabb nemzetközi építészeti és design megmérettetésén; a Architizer A Awardson, az ember akarva akaratlanul késztetést érez, hogy beszerezzen egy hálózsákot és pár vastag takarót, hogy kipróbálja, milyen az ország egyik legmagasabb pontján köszönteni a hajnalt.

 

Álomszép kilátás, felejthetetlen éjszaka

Az Országos Kéktúra útvonalán található, nemrég megújult kilátóból a Mátrára nyíló panoráma valóban lélegzetelállító. A 964 méteres magasságból jó időben még a főváros is kivezető, de persze, ki akarna ilyen békés környezetből a nagyváros felé tekintgetni? Érkezésünkkor a Galyatető Turistacentrum felé vettük az irányt, hogy megszerezzük a szállásunk kulcsait. A turistaház egyébként igazi alpesi hangulatot idéz, nagyon kellemes hely, ahol a Galya Bisztróban a fáradt kirándulók meleg ételt és italt vásárolhatnak maguknak. A központ különlegessége, hogy a nagyobb kényelemre vágyók akár szuper szobák, bakancsos fülkék és egy apartmanház közül is választhatnak. Mi maradtunk a tervnél, hiszen alig vártuk, hogy lepakoljunk a bivakban, és szétnézzünk a tetőről!

 

A toronyban összesen három bivakszállást alakítottak ki. Az óriási fém ajtók mögött megbúvó puritán lakokban csupán a villámgyors wifi, meg egy lámpa emlékeztet bennünket a civilizációra. Hálózsákunkat egy matracra, a matracot pedig egy fa padlóra terítettük, ami pont olyan kemény volt, mintha a betonon aludnánk. Első ránézésre is kalandosnak tűnt a fekhely, de nem is sejtettük, hogy milyen izgalmakat tartogat még az éjszaka. A bivak ugyanis sokkal hidegebb, mint amire az ember előzetesen számít. A hidegebb éjszakákon két takaró, és a hálózsák mellé még érdemes lett volna bepakolnunk egy komplett dunyhát, és persze egy kényelmes párnát is. Bár keveset aludtunk, és azt sem a legnagyobb kényelemben, a reggeli kilátás és a mindent átjáró béke kárpótolt bennünket. A reggelihez felszolgált forró, napközis tea még soha nem esett ennyire jól! Szinte éreztem, ahogy felolvadnak az ujjaim. Mindent összevetve a bivakolás az egyik legnagyobb buli, abszolút kihagyhatatlan annak, aki szívesen tölti idejét a természetben. 

 

A torony falaiba épített színes üvegablakokon átszűrődő fény, a tetőn állandóan fújó szél, a fák lombkoronaszintje felett kúszó vékony páraréteg gondoskodik arról, hogy igazán emlékezetes legyen a reggeli ébredés.

Mit vigyél magaddal?

Ha kedvet kaptál a kiránduláshoz, akkor ne feledd, hogy éjszakánként lehűl a levegő. A hőmérsékletnek és az évszaknak megfelelően válassz hálózsákot, hidegebb napokon pár takaró és aláöltözet is mindenképp legyen nálad. Utóbbiért különösen akkor leszel hálás, amikor az éjszaka közepén ki kell „ugranod” a pár száz méterrel arrébb fekvő mosdóba. Szóval a meleg ruhákkal, takarókkal ne spórolj, még akkor sem, ha napközben kellemes az idő! A kényelemért egy párna, a hideg ellen pedig egy termosz, benne valami forró ital is jó, ha van nálad!

 

Mit nézz meg a környéken?

Galyatető egyébként az Országos Kéktúra útvonalán található, éppen ezért célszerű egy kiadós túrával keretezni ezt a különleges éjszakát. Ha pedig relaxálnál, akkor válassz a környék szuper wellness hotelei közül egyet!