Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Dombok, erdők, szőlősök: vár a Zalai borvidék

  • Csiki Judit
Bár már a római kor óta termelik itt „a hegy levét”, mégis a zalai a legfiatalabb borvidékünk: elnevezése csak néhány évtizede van érvényben, korábban Balatonmelléki borvidékként ismerték. Ám ez a természeti és ember alkotta csodákban gazdag táj a gasztronómia mellett más élményeket is tartogat.
Bár már a római kor óta termelik itt „a hegy levét”, mégis a zalai a legfiatalabb borvidékünk: elnevezése csak néhány évtizede van érvényben, korábban Balatonmelléki borvidékként ismerték. Ám ez a természeti és ember alkotta csodákban gazdag táj a gasztronómia mellett más élményeket is tartogat.

A Balatoni borrégióhoz tartozó, a Balatontól nyugatra, a Zalai-dombság és a Keszthelyi-hegység északnyugati lejtőin elhelyezkedő Zalai borvidéknek elsősorban a fehérborai tettek szélesebb körben ismertségre, közülük is különösen az olaszrizling, a rizlingszilváni, a zöldveltelini, a chardonnay és a zalagyöngye. Mindazonáltal a több, mint 100 éves múltra visszatekintő, szálfákból ácsolt, kívül-belül agyaggal tapasztott boronapincékben a cserszegi fűszerest, a sárga muskotályt és a traminit is megkóstolhatjuk az olyan tájjellegű ételekkel együtt, mind amilyen például a dödölle, a szarvaspörkölt, a sütőtökleves vagy az aludttejes prósza erdei gyümölcslekvárral.

Erdők mélyén

A földrajzilag a Mura folyó vidékére, a Kis-Balaton környékére és a Keszthelyi-hegység nyugati oldalára kiterjedő Zalai borvidék azonban nem csak gasztronómiai élményeket kínál. Annyi itt a látnivaló, hogy többször is érdemes visszatérni erre a tájra, hiszen egy-egy alkalommal meglehet, hogy csupán egy szeletét tudjuk kiélvezni. A szlovén határ felől érkezve a hatalmas erdő apró részének érezhetjük magunkat a járatlan utakon: olyan helyeken térhetünk vissza az érintetlen természetbe, amilyen például a Vétyemi ősbükkös Tormafölde határában. A Kerka völgyében is csodálatos túraútvonalakat járhatunk végig, és ha már itt vagyunk, semmiképp ne hagyjuk ki a Vízimalom Múzeumot. Csömödér és Kistolmács között kisvonattal járhatjuk be a természet rejtett zugait, de érdemes megcsodálni a Jeli Arborétum növénykülönlegességeit, és sétálni egyet a Zalaegerszeg határában található Azáleás-völgyben is. A Zalaegerszegtől 25 kilométerre fekvő, szőlőbirtokok szomszédságában magasodó pusztaszentlászlói Újhegyi-kilátóból felülnézetből vehetjük szemügyre a tájat.

 

Az érintetlen természet közelében

A Kis-Balaton környékén könnyedén felelevenedhet a Tüskevár története, hiszen a legendás ifjúsági regény ezen a tájon játszódik. A Diás-szigeten Matula bácsi kunyhójába is ellátogathatunk. A közeli dombok közt télen-nyáron vár a Zobori Élménypark, de a garabonci Hét Vezér Kalandparkot is élvezni fogja az egész család! Az állatbarátoknak a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumnál érdemes megállniuk, a Kányavári-szigeten pedig a Búbos Vöcsök Tanösvényt végig járva ismerkedhetünk meg a helyi természet titkaival.

Gyógyvízben feltöltődni

Aki viszont inkább a termálvízben szeretné kipihenni a mindennapokat, azt gyógy- és wellness-fürdők egész sora várja ezen a tájon. A környék legismertebb fürdővárosa Zalakaros, amelynek gyógy- és élményfürdője kül- és beltéri medencékkel, masszázsokkal, szaunavilággal várja a pihenni vágyókat. Kehidakustány is népszerű; vize a mozgásszervi, nőgyógyászati és idegrendszeri problémákra is jó hatással lehet. A háromszintes, mediterrán hangulatú élményfürdő egyik különlegessége a 94 méter hosszú, beltéri csőcsúszda.

 

A két népszerű fürdőhelynél valamivel kevésbé ismert, de hasonlóan kellemes hely a zalaszentgróti Szent Gróth Termálfürdő. Érdemes itt felkeresni a kolostor romtornyát, az ország egyik legrégebbi kőhídját, és a Batthyány-kastélyt is. Lenti termálfürdője pedig a gyógyvíz mellett egyedülálló kezelésekkel várja látogatóit. A Szent György Energiapark különleges energia-vonalak találkozásánál fekszik, így megéri egy sétát tenni a kijelölt útvonalon, hogy feltöltődjünk.