Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Börzsönyi barangolások békéje

  • Szalay Ibolya
Aki szeret a szabadban menetelni, s agyat kikapcsolva gyönyörködni a természet békés harmóniájában, az bizonyára örömmel bóklászna a Börzsöny bércein. A Kéktúra ezen szakasza tökéletes motiváció a kimozduláshoz és a kék jelzés követéséhez hegyen-völgyön át, felfedezve ismert és kevésbé ismert részeket is Diósjenőtől Szobig, Nagymarostól Nógrádig a Nagy-Hideg-hegyen és Csóványoson keresztül.
Aki szeret a szabadban menetelni, s agyat kikapcsolva gyönyörködni a természet békés harmóniájában, az bizonyára örömmel bóklászna a Börzsöny bércein. A Kéktúra ezen szakasza tökéletes motiváció a kimozduláshoz és a kék jelzés követéséhez hegyen-völgyön át, felfedezve ismert és kevésbé ismert részeket is Diósjenőtől Szobig, Nagymarostól Nógrádig a Nagy-Hideg-hegyen és Csóványoson keresztül.

Csóványosi kilátó

Ha Csóványos felé vesszük az irányt, két lehetőség is adott: követhetjük a Kéktúra jelölést, de  egy klasszikus körtúra is kialakítható, ami felvisz a hegység legmagasabb pontjára, Csóványosra (938 m – napos időben akár egészen a Magas-Tátráig el lehet látni), majd a Nagy-Hideg-hegyre, ahol tarthatunk egy könnyed pihenőt az ott álldogáló turistaházban. Érdekesség, hogy a Nagy-Hideg-hegyen több magyarországi turistaút is áthalad, így a turistaház akár egy többnapos gyaloglás, esetleg csillagtúra bázisaként, szálláshelyeként is szolgálhat.

 

A szakasz közepes nehézségű, kisebb-nagyobb szintemelkedésekkel fűszerezve, viszont, ha mégsem szeretnénk felkaptatni a hegy legmagasabb pontjára, Csóványos könnyűszívvel kihagyható.  A Nagy-Hideg-hegytől vissza is lehet fordulni a Királyrét felé, ahol a csóványosi panoráma hiányát pótolhatja a Várhegy-kilátó, ami Királyréttől mindössze egy félórás sétára helyezkedik el, és tiszta időben szemet gyönyörködtető kilátással örvendeztet meg.

 

Királyrét egy kirándulóközponttal is büszkélkedhet, ahol megtalálható a Királyrét tanösvény és a Királyréti Erdei Kisvasút is, ami országunk egyik legrégebbi kisvasútjaként üzemel a Morgó patak völgyében.

Törökmezői Állatpark

Börzsönyi barangoláskor, térkép, GPS ide vagy oda, van, hogy nem egyszerű megtalálni az útvonalat, viszont a Kéktúrán járva elvéthetetlen célpont a Törökmezői Állatpark, ami a kék jelzés keresése közben hirtelen kibukik a fák közül. Akár szántszándékkal, akár véletlenül találtuk meg, a velünk szemben pislogó lámák valószínűleg mosolyt csalnak az arcunkra. Ráadásul itt nem csak lámákkal lehet találkozni, ugyanis ez a csodahely vagy félszáz egzotikus állatával állati kalandra hív kicsiket és nagyokat. Láthatunk tevét, kengurut, törpekecskét, prérikutyát, emut, olykor egy gatyás tyúk ered a nyomunkba, de ha egyszerűen házi nyulat, kecskét, libát vagy kacsát simogatnánk, azt is megtehetjük. A belépés ingyenes, előzetes bejelentkezéssel csoportos kirándulás is szervezhető, és keddtől vasárnapig 10:00 – 18:00 óráig tárt kapuk várnak minden érdeklődőt.

Nógrádi Vadaspark

Állat-fronton a Börzsöny nem okoz csalódást: a hegy lábánál újabb állatokba lehet botlani a nógrádi vadasparkban. Ezek a négylábúak szabadon kóricálnak, nincsenek bezárva sem, így könnyen megcsodálhatóak magaslesekről, vagy akár egy teherautó platóján pihenve. Gyerekekkel különösen élvezhető ez a kaland, ugyanis életre szóló élményt nyújt a saját környezetükben megfigyelni az állatokat. Este akár a vadetetéshez is csatlakozhatunk, és zavartalanul nézhetjük végig, ahogy a vaddisznók, őzek és szarvasok teljes nyugalomban fogyasztják el vacsorájukat.

Szent Orbán Fogadó

Ha mégsem a turistaházba szeretnénk visszatérni egy mozgalmas nap végéhez közeledve, hanem ágyban, párnák közt hajtanánk nyugovóra fejünket, esetleg wellness-kikapcsolódásra vágyunk, akkor sem szükséges elhagynunk a Börzsöny környékét, ugyanis a fogadó a hegy lábánál, Kóspallag-Nagyirtáspusztán helyezkedik el, éppen az erdő közepén. Érdekesség lehet, hogy ezen a tájékon nem csak a gyalogos túravonalak kedveltek: a bátrabbak akár kétkeréken is nekivághatnak az útnak, ugyanis csodás szerpentint ölelnek körül a hegyek. Ha szeretünk kerékpározni, esetleg motorozni, egy egésznapos menet után itt megpihenhetünk. A wellness-hotel rendszeresen szervez saját körtúrákat is (rövidebb és hosszabb utak is elérhetőek), továbbá tematizált szauna-szeánszokkal, játszóházzal és bowlingozási lehetőséggel várja látogatóit.

Mindezek alapján a Börzsöny tökéletesen örökzöld és közkedvelt hely a kikapcsolódásra, és az év minden hónapjában látogatható.