Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

Borászatok, ahova nemcsak a borért érdemes ellátogatni

  • Bodrogi Brigitta
Irsai, kadarka, kékfrankos, bikavér... Ha kapásból ki tudnád egészíteni a listát még vagy 6-8 fajtával és a legjobb lelőhelyekkel, akkor biztosan te is a magyar borok nagy rajongója vagy. Ha borturizmusra adnád a fejedet, rengeteg hazai borbirtok közül választhatsz úticélt. Hogy ne vessz el a bőség zavarában, most négy olyan helyet mutatunk, amelyet nem csak a bor miatt érdemes meglátogatni.
Irsai, kadarka, kékfrankos, bikavér... Ha kapásból ki tudnád egészíteni a listát még vagy 6-8 fajtával és a legjobb lelőhelyekkel, akkor biztosan te is a magyar borok nagy rajongója vagy. Ha borturizmusra adnád a fejedet, rengeteg hazai borbirtok közül választhatsz úticélt. Hogy ne vessz el a bőség zavarában, most négy olyan helyet mutatunk, amelyet nem csak a bor miatt érdemes meglátogatni.

Csodás ízek és tájak: a szekszárdi Bodri Pincészet

A Dunántúli-dombság lankái és az Alföld találkozásánál, festői környezetben fekszik a szekszárdi borvidék egyik legjelentősebb borászata, ahová nyugodtan magaddal viheted gasztrorajongó barátaidat is, biztosan nem fogtok csalódni. A birtokon található Optimus étterembe feltétlenül térjetek be, hiszen a vendéglátóhely küldetése a magyar konyha sokszínűségének bemutatása modern köntösben. Természetesen minden ételhez van egy finom boruk – vagy épp fordítva? Ha pedig kipihennétek a kóstolás fáradalmait, a helyi szállás 32 °C-os termálvizes, kupolás római fürdőjében szusszanhattok egyet. A pincészetben rendszeresen szerveznek szezonális eseményeket, például szüretkor, Márton-napkor vagy épp egy disznóvágás alkalmával, úgyhogy, ha megspékelnétek a szekszárdi látogatásotokat egy extra kulináris élménnyel, érdemes az utazást egy renadezvény idejére időzíteni.

Egy kis luxus a Balaton-felvidékről: Liszkay Borkúria

A magyar tenger környéke szálláskínálatát tekintve az elmúlt években rohamosan fejlődik. A Liszkay Borkúria még az exkluzív szállások közül is kitűnik: a csodás kilátásért pedig elég Veszprém megyébe utaznunk. Jó borokban természetesen itt sincs hiány, de ami a kóstolást igazán különlegessé teszi, az a rendszeresen megrendezett „Borász a zongoránál” zenés borvacsora, ahol a zenéről és a borról is Liszkay Mihály gondoskodik. Egyébként a környék is bővelkedik kulturális és természeti látnivalókban – ajánljuk a badacsonytomaji Folly arborétumot –, a látogatás legjobb része természetesen az, amikor belépsz a tekintélyes, minden apró részletében luxust sugárzó szállásra, és belekortyolsz a kedvenc borodba.

A természet ölelésében: Konyári Vendégház

Azt hihetnéd, hogy a környezetvédelem csak az elmúlt években vált divatos hívószóvá, de a balatonlellei Konyári Vendégházban, amelynek környékén a borkészítés 800 éves múltra tekint vissza, a történelem összefonódik a természettel. A vendégházat körülvevő terület Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület besorolást kapott, és mind a borkészítésben, mind a vendéglátásban fontos szerepet játszik itt a fenntarthatóság. Légkondi helyett a természetre bízták a hűsítést: a domboldalba simuló pincének ugyanis nincs szüksége mesterséges hűtőberendezésekre. Csodáld meg a végtelen szőlőültetvényeket, és tölts el néhány nyugis napot autentikus környezetben, egy pohár Konyári bort kortyolgatva! Ha érdekel, hogy hogyan gondolták újra a magyar vidéki hagyományokat a modern kor elvárásai szerint, akkor irány a Konyári Vendégház! Csodáld a végtelen szőlőültetvényeket, és tölts el néhány nyugis napot autentikus környezetben, egy pohár Konyári bort kortyolgatva!

Vinoterápia és wellness Villányban: Crocus Gere borhotel

Lehet, hogy megtaláltuk a fiatalság forrását? Ha azt nem is, de a (mérsékelt) borfogyasztás köztudottan hozzájárul az egészség megőrzéséhez, nem beszélve a szőlőmagolajról, ami régóta használatos összetevő a szépségápolás terén. Nos, a Crocus Gere rálelt a közös nevezőre, ami nem más, mint a vinoterápia! Ez a terápia a Gere birtok saját, organikus szőlőjére és borára épülő arc- és testkezelésekkel kényezteti a látogatókat. Természetesen nem ellenjavallt egy kis belsőleges kezelés sem – a legjobb Gere borok formájában. Nem beszélve a hotelhez kapcsolódó, regionális alapanyagokkal dolgozó, gourmet konyháról, a Mandula étteremről, amely akár önálló úti cél is lehetne. Hogy egy kicsit könnyebben eligazodhass az ízek, színek és textúrák rengetegében, mi a degusztációs menüt ajánljuk, amelyben minden ételhez a legtökéletesebben passzoló Gere borokat kóstolhatod.

Bár cikkünk elején azt ígértük, hogy könnyebbé tesszük a választást, most annyi szuper helyet mutattunk be, hogy talán még nehezebb dönteni... Valószínűleg az lesz a legjobb megoldás, ha sorban meglátogatod az összeset!