Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Aktív

3 baranyai aprófalu, ahol máshogy mérik az időt

  • Szabó Sára
Titkos rejtekhelyekkel, eldugott csodavilágokkal és vidéki slow livinggel vár a kincses Baranya! Csokorba szedtünk három olyan települést, amelyről nem igen szólnak az útikönyvek, és aligha hirdetik óriásplakátok. Sőt, talán még a környékbelieknek is újat mutatunk! A felfedezőúthoz pedig barátságos vendégházat, sajtműhelyt és kecskefarmot is ajánlunk, hogy kerek legyen az élmény.
Titkos rejtekhelyekkel, eldugott csodavilágokkal és vidéki slow livinggel vár a kincses Baranya! Csokorba szedtünk három olyan települést, amelyről nem igen szólnak az útikönyvek, és aligha hirdetik óriásplakátok. Sőt, talán még a környékbelieknek is újat mutatunk! A felfedezőúthoz pedig barátságos vendégházat, sajtműhelyt és kecskefarmot is ajánlunk, hogy kerek legyen az élmény.

Ahol a legzöldebb a fű: Révfalu

Egy hosszú, sávos töltésen át közelíthetjük meg Révfalut, s ez a bevezető szakasz már önmagában is csodálatos. Szinte megelevenedik előttünk, ahogy esős időben a bekötőutat elnyeli a Dráva, a település pedig megközelíthetetlenné válik. Persze ez csak képzelgés, amelyet a hangulat hoz magával, akár Tim Burton filmjeinek világa. Ilyen a Dráva-menti Révfalu, horvátul Drvljanci, egy meseszép kis baranyai település közvetlenül az országhatár szomszédságában.

Az 1900-as évek elején közel kétszázan lakták, míg a 80-as évek végére szinte mindenki elhagyta a helységet. A gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező falut ma alig egy-két család lakja életvitelszerűen, a többi porta hétvégi házként funkcionál. Vonzza is a pihenni vágyókat a terület, a településen zöldellő gyep, takaros kápolna és vibráló állat- és növényvilág köszönt. Révfalu csupán egy önmagába visszatérő utcácska, amelyet takaros porták szegélyeznek – itt nincs elhanyagolt épület, barátságos és hívogató minden szeglete. Itt, a Duna-Dráva Nemzeti Park szívében megbúvó ékszerdobozban találjuk a Lóka Vendégházat. Az ormánsági menedékhelyen a csendet csak a ház lakói; a szamarak, mangalicák és kacsák törik meg. Pont ez az a „zaj”, amiért érdemes elhagyni néha a várost.

Kovácsszénája; apró csoda a Mecsek lankái közt

Ez a csodálatos, vadregényes kis zsáktelepülés Orfű közelében, a Mecsek barátságos lankái közt pihen nyugalmasan. A kicsiny falut a Kovácsszénájai-tó szegélyezi, amely az egyik legszuperebb korcsolyázó pont a megyében. A hideg időben valóságos felfedezőútra indulhatunk korival a lábunkon, ugyanis erről a horgásztóról könnyedén át lehet lépni (szó szerint) a szomszédos Herman Ottó-tóra.  

A településen át halad el az Orfűi Desztináció Körtúra is, amely a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyik legtartalmasabb gasztro- és élményútja. Akár a Körtúra keretében látogatunk Kovácsszénájára, akár önmagában fedezzük fel, mindenképpen térjünk be a Novák Sajtműhelybe. A birtok Novák Péternek, a falu jelenlegi polgármesterének a látványfarmja. Itt simogathatunk többek között kiskecskét és malacot, ízlelőbimbóinkat pedig kézműves sajtokkal kényeztethetjük. Csak bízzuk magunkat a polgármesterre, és közben faggassuk ki a környékről, és a saját, valamint a falu portékáiról. Ha elfáradtunk, válasszunk egyet a gyönyörűen felújított, kiadó parasztházak közül. A Szilvamag Ház például egy autentikus vályogház, mely csodás panorámával, kerttel és pajtával várja a kényeztető környezetében megpihenni vágyókat.

Képeslapokra kívánkozó zsákfalu, ahol fantasztikus falusi vendégasztal vár

Almáskereszttúr Szigetvártól nem messze fekvő takaros zsáktelepülés. A falucskába érve azonnal feltűnik, hogy minden porta rendezett, és minden szeglete hívogató, barátságos. Itt mintha valaki suttogná a fülünkbe, hogy csodás élmények várnak ránk. Érdekesség, hogy az 1900-as évek elején a lakosság fele magyar, fele német volt.

Sok sikeres gazda, vállalkozó és vendégház található itt, de mindenképpen érdemes kiemelni Kaba Lamine és Simone varázslatos kis farmját. A Svájcból érkezett félig guineai-félig magyar férfi és felesége kecsketartással foglalkoznak, és elsősorban szezonális fűszerezésű kemény és lágy kecskesajtokat készítenek. A Kaba farmon vehetünk továbbá házi kecsketejet és húskészítményeket is, de amire igazán megéri benevezni, az a falusi vendégasztal, vagy kóstoló. A finom falatokat ráadásul a lankás domboldalban kialakított, féltetős szabadtéri közösségi térben fogyaszthatjuk el, szinte egybeolvadva a panorámával.