Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Villány nemcsak a minőségi bor, hanem a vinoterápia otthona is

  • Mészégető Marcsi
A vinoterápia, azaz a szőlőmag, a belőle készült olaj és a bor használata a szépségápolás és az egészségmegőrzés terén nagy múltra tekint vissza. Az első vinoterápiás hotel Franciaországban, Bordeaux-ban nyitotta meg kapuit, ma azonban már nem kell átlépnünk az országhatárt, ha ilyen módon is élveznénk a szőlő és a bor jótékony hatásait. De mitől olyan népszerű a vinoterápia, és hogyan hat a bőrre? Többek között erről is kérdeztük Gere Andrea borszakértőt, a Gere Attila Pincészet egyik vezetőjét.
A vinoterápia, azaz a szőlőmag, a belőle készült olaj és a bor használata a szépségápolás és az egészségmegőrzés terén nagy múltra tekint vissza. Az első vinoterápiás hotel Franciaországban, Bordeaux-ban nyitotta meg kapuit, ma azonban már nem kell átlépnünk az országhatárt, ha ilyen módon is élveznénk a szőlő és a bor jótékony hatásait. De mitől olyan népszerű a vinoterápia, és hogyan hat a bőrre? Többek között erről is kérdeztük Gere Andrea borszakértőt, a Gere Attila Pincészet egyik vezetőjét.

A vinoterápia nem új keletű, de az elmúlt években mintha elindult volna egyfajta újrafelfedezése, újraértelmezése. Nálatok, a Gere Pincészetben hogyan történt ez?

 

Gere Andrea: A vinoterápia a kezdetek óta jelen volt a pincészethez tartozó hotel életében. A wellnessrészlegünkben elérhető kezeléseket már eleve úgy alakítottuk ki, hogy a szőlőre és a borra épüljenek. Eleinte nem saját termékeket használtunk, de 2010-ben jött az ötlet, hogy érdemes lenne feldolgoznunk a borkészítés melléktermékeként hátramaradt szőlőmagot. Többek között azért, mert tudtuk, hogy kiváló minőségű az alapanyag, és szerettük volna valahogy hasznosítani, értéket teremteni vele. Egyre több olyan tudományos publikáció került elénk, ami a szőlőmag pozitív élettani hatásait taglalta. Elsőként szőlőmagolajat sajtoltunk, illetve a magról maradó szárazanyagból megőrleményt készítettünk. Ezzel kezdetét vette egy hosszú fejlesztési folyamat, ami során saját technológiai hátteret alakítottunk ki, illetve egy svájci céggel való hároméves, innovatív közös munka eredményeként létrejött a Gere Andrea Skin Care márka, és egy öt termékből álló termékcsalád.

 

Az elmúlt másfél évtized történéseit hallgatva, úgy tűnik, elengedhetetlen, hogy a hagyomány és az innováció kéz a kézben járjon a vinoterápia terén is.

 

G. A.: Tény, hogy kezdetben egy tradicionálisabb vonalat követtünk. Nem voltak saját termékeink, de így is óriási sikere volt ezeknek a kezeléseknek, ami nem véletlen: a szőlőmag magas antioxidáns tartalommal bír, puhítja a bőrt, E-vitaminban gazdag, így késlelteti az öregedés első látható jeleinek megjelenését. Az innováció akkor jött be a képbe, amikor bevontuk a svájci céget, az ő tudásuk és a mi prémium alapanyagunk házasságából jöhetett létre a termékcsalád, ami 21. századi megoldásokkal felerősíti a szőlő pozitív hatásait.

Te is hangsúlyozod, illetve a gasztronómia egyéb területein is jelen van egy olyan szemléletbeli változás, miszerint nem mindegy, hogy honnan származik az alapanyag, ami aztán a tányérra, adott esetben pedig a bőrre is kerül. Ugyanilyen fontos ez a szőlőnél, illetve a szőlőmagnál is?

 

G. A.: Nagyon más az a szőlő, amit csemegeszőlőnek termesztenek, mint az, amit borkészítésre szánnak. Utóbbi esetben különösen fontos szerepe van a termőterületnek, a talajösszetétel ásványianyag-tartalma ugyanis visszaköszön a szőlőben, a szőlőmagban és persze a borban is. A villányi borvidék mészkőbázison fekszik, ami így ásványi anyagokban igen gazdag. Persze a térségen belül dűlő és dűlő között is van különbség. A minőség szempontjából az sem mindegy, hogy hány fürt nő egy tőkén. A tőke stresszhatás alá kerül, ha túl sok, mondjuk 10-12 fürtöt kell beérlelnie. Ezzel szemben, ha csak 5-6 fürtöt hagyunk a tőkén, azt könnyen beérleli. Ráadásul a tápanyagot, amit felszív a talajból, abban a pár fürtben osztja el, így logikus, hogy a szőlőszemnek és a magoknak is sokkal magasabb lesz a hatóanyagtartalma.

 

A biobor az elmúlt évek egyik legnagyobb gasztrotrendje, ti is minősített biogazdálkodást folytattok, ez miben befolyásolja a vinoterápia során felhasznált alapanyagot?

 

G. A.: 2010 óta folyik biogazdálkodás a teljes területen, a 2014-es szüretünk volt először hivatalosan is bioszüret. Azt vettük észre, hogy sokkal jobban kiadja a termőterület sajátosságait az alapanyag, ha tiszta talajból szívja fel a tápanyagokat, így a jótékony hatásai is inkább érvényesülnek. A fenntartható termelés nálunk az első: a szőlőterület ne kihasználva legyen, pontosan azért, hogy élni tudjunk az értékeivel. Visszatérve a vinoterápia során használt alapanyagokra, sok szőlőmagos terméket találunk a boltok polcain, de közel sem mindegy, hogy a szőlőt hogyan termesztették, illetve milyen a föld, amiből származik, illetve hogyan dolgozták azt fel.

Fontos, hogy amikor a vinoterápia kapcsán szőlőről beszélünk, mindig a kékszőlőre gondolunk, hiszen magasabb az antioxidáns tartalma, mint a fehérnek.

Hogyan néz ki pontosan egy vinoterápiás kezelés?

 

G. A.: A vinoterápia egy gyűjtőfogalom, a kezelések során a bor és a szőlő részeinek jótékony hatásait vetjük be az egészségünk és a szépségünk érdekében. A vinoterápiás kezelések között helyet kap például a borfürdő, amikor egy alap, illóolajokkal gazdagított fürdővízbe egy kancsó bort töltünk. A bőrön keresztül a hatóanyagok remekül fel tudnak szívódni, a hatás nagyon kellemes. De a különféle masszázsok is ide tartoznak, amelyek során szőlőmagolajat vagy akár szőlőmagőrleményt is használunk, utóbbit akkor, ha egy testradírozással egybekötött kúrát választ a vendég. A kozmetikai kezelések során pedig az én termékeimet alkalmazzuk, amiben a kékszőlő őssejt, barnaalga-kivonat, B5-vitamin, E-vitamin mellett még több gazdag összetevő található. Fontos, hogy amikor a vinoterápia kapcsán szőlőről beszélünk, mindig a kékszőlőre gondolunk, hiszen magasabb az antioxidáns tartalma, mint a fehérnek. De a fajta terén többet is alkalmazunk: a cabernet sauvignon, a merlot és a cabernet franc is tökéletesen megfelel a célnak.