Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Földöntúli élmény: láss csodát a Bükki Csillagdában!

  • Hype&Hyper
Távcsővel megfigyelni a Napot, felfedezni a meteoritok textúráját vagy izgalmas virtuális űrutazásra indulni – ilyen és hasonló kalandokra hív a Bükki Nemzeti Park szívében található Bükki Csillagda. Egy csillagászati és természetismereti látogatóközpont az élmény, interakció és tudomány hármasában!
Távcsővel megfigyelni a Napot, felfedezni a meteoritok textúráját vagy izgalmas virtuális űrutazásra indulni – ilyen és hasonló kalandokra hív a Bükki Nemzeti Park szívében található Bükki Csillagda. Egy csillagászati és természetismereti látogatóközpont az élmény, interakció és tudomány hármasában!

Bár kevés a csekély fényszenyezettségű helyek száma Magyarországon, a Bükk - amellett, hogy az ország legnagyobb átlagmagasságú vidéke - pont ezen helyszínek egyike. Kissé sci-fi szerűen hathat az elnevezés, de a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség (International Dark-Sky Association – IDA) ugyanis 2017 júniusában nyilvánította ezüst minősítésű csillagoségbolt-parkká a Bükki Nemzeti Park területét. Ekkoriban indult el a gondolat, hogy érdemes lenne a Bükk szívében létrehozni egy csillagászati látogatóközpontot. Így Répáshuta település közelében, a helyiek által „kovácsműhelyként” is ismert, 635 méter magasan fekvő területen kapott helyet a Bükki Csillagda, Közép-Európa egyik legmodernebb csillagászati létesítménye. De milyen különlegességekkel várja vendégeit a látogatóközpont?

Ahol feltárulnak az égbolt csodái

Mi az az exobolygó? Hogyan keletkezett a Naprendszer, vagy milyen egy meteorit okozta kráter szerkezete? Ilyen és még megannyi izgalmas információt tár fel a Bükki Csillagda kiállítása, amelynek központi témája a Nap. Az Éltető Napunk című tárlaton végighaladva beleáshatjuk magunkat a Naprendszer részleteibe, megismerhetjük miként működik, milyen különböző csillagtípusokat tartalmaz vagy azt, hogyan zajlik a csillagok életútja, de a Nap szemmel láthatatlan jellemzőibe is elmerülhetünk – mindezt több interaktív és virtuális élmény teszi teljessé. Ez utóbbi már a kiállítás bejáratánál elkezdődik, ugyanis az első lépések az egyik úgynevezett hologúlához vezetnek, amelyben a Naprendszer bolygóinak háromdimenziós képe forog, de néhány exobolygót, azaz naprendszeren kívüli bolygót is megismerhetünk az üvegpiramisba zárva. Mindemellett az egész Tejútrendszert is hatalmas holografikus kijelzőkön barangolhatjuk végig. De a hő érzékelése, a látható és láthatatlan sugárzások is mind-mind terítékre kerülnek, valamint a falakon kihelyezett érdekességek között a naptári rendszerekről, az időszámítás átalakulásáról és a napkultuszról is többet megtudhatunk.

A kiállítás további különlegessége a csillagda meteoritgyűjteménye, ami a terem közepén kapott helyet: az itt található hatalmas vasmeteoritot pedig meg is tapogathatjuk. A bemutatott gyűjtemény egyébként bizonyos meteorit-típusok vonatkozásában Magyarország legnagyobb kiállított meteoritjait is jelenti. Külön érdekességként pedig holdi és marsi eredetű meteoritokat is jobban szemügyre vehetünk, amelyek szerkezetét egy speciális mikroszkóp segítségével fedezhetjük fel.


 

Érintsd meg a csillagokat!

A Naprendszer részletes felfedezése után a következő állomás a csillagda planetáriumába vezet, ahol az aktuális műsor előadásait élvezhetjük. Az ötven férőhelyes teremben a látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben, egy 8 méter átmérőjű kupolára vetítve. A műsoron 3D-s filmek közül is válogathatunk, még inkább fokozva az amúgyis kozmikus élményt, ami 100 négyzetméternyi területen jelenik meg a fejünk felett. 

A csillagok közötti virtuális utazás után a különböző égitesteket az épület kupolájában, vagyis a csillagászati megfigyelőben a valóságban is jobban megismerhetjük. Itt kapott helyet ugyanis a létesítmény fő műszere, egy 61 cm átmérőjű és egyben Magyaroszágon a legnagyobb méretű asztrográf. Ez tulajdonképpen egy távcső, amely kifejezetten asztrofotózáshoz lett kifejlesztve, de szabadszemes megfigyelésekre is használható. A Bükki Csillagda felfedezésére érdemes egy szombati napot választanunk: ezeken a napokon éjszakai programsorozaton is részt vehetünk, amely során az intézmény csillagászainak segítségével kémlelhetjük az égboltot, akár az asztrográfon vagy a teraszon felállított mobil távcsöveken keresztül. 

 

Bolygótúra a Bükkben

Ha ez még mindig nem lenne elég, kiegészítő programként a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékeit is felfedezhetjük: a létesítmény szomszédságában ugyanis egy négy kilométeres Bolygótúra tanösvényt is kialakítottak. A túrát még izgalmasabbá tehetjük, ha sötétedés után vágunk neki az útnak, hiszen a tanösvény jelzései olyan festékkel lettek felfestve, amelyek naplemente után még pár óráig világítanak.

 

A Bükki Csillagda befogadóképessége véges, így érdemes előzetesen időpontot foglalni a központ online felületén. Jegyek és további információk ezen a linken érhetők el.

 

Fotók: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Bükki Csillagda