Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

Ezt látni kell! Mintha milliónyi mécses világítana az erdőben!

  • Szabó Sára
Ha szerencsések és szemfülesek vagyunk, igazán különleges természeti jelenséget csíphetünk el a nyár beköszöntével. Érdemes kitartónak lenni, ugyanis a szentjánosbogár-rajzás sci-fibe illő látványosság; a násztáncukat járó rovarok ezer apró, repülő „lámpásra”hasonlít leginkább. Szemet gyönyörködtető, ahogy megfestik az alkonyatba burkolózó erdőt. Eláruljuk, hogy hol és mikor érdemes őket keresni!
Ha szerencsések és szemfülesek vagyunk, igazán különleges természeti jelenséget csíphetünk el a nyár beköszöntével. Érdemes kitartónak lenni, ugyanis a szentjánosbogár-rajzás sci-fibe illő látványosság; a násztáncukat járó rovarok ezer apró, repülő „lámpásra”hasonlít leginkább. Szemet gyönyörködtető, ahogy megfestik az alkonyatba burkolózó erdőt. Eláruljuk, hogy hol és mikor érdemes őket keresni!

Történt egy késő tavaszi napon, hogy elszámoltam magam, és a délutáni tekerés jócskán belenyúlt a szürkületbe. A kezdődő kétségbeesésemnek, hogy nem készültem megfelelő kivilágítással, valami csodálatos jelenség vetett véget. Ahogy teljes erőmből tekertem a Pécs és Orfű közötti kacskaringós, vadregényes erdei szakaszon, valami felkeltette a figyelmem. Mintha vibrált volna az avar, ezer apró világító pötty szálldogált a fák között. Félretettem a bringát, és leültem csodálni a jelenséget. Csak ültem ott, egy fa tövében, és alig hittem a szememnek. Azóta nem láttam ennyire intenzív szentjánosbogár-rajzást, holott minden évben szemtanúja vagyok a rovarok násztáncának. A látvány viszont minden évben varázslatos, így mindenkit csak buzdítani tudok arra, hogy kerekedjen föl, és próbáljon szerencsét.

Hogyan tudnak világítani ezek az apró kis lények?

A természet varázslatos világának egyik legkiemelkedőbb csodája a biolumineszcencia, amely során egyes élőlények fényt (fotont) bocsátanak ki.

A világításnak több célja is lehet, például a ragadozó elijesztése, a táplálék csalogatása, vagy, ahogy a szentjánosbogarak esetében is: a párkeresés. A hazánkban megtalálható fajok potrohuk elülső részén világítanak, a luciferin nevű kémiai anyag segítségével. Ahogy ez a szerves vegyület oxidálódik, úgy képesek a rovarok kibocsátani a jellegzetes, sárgás vagy zöldes színt. Céljuk, hogy fel-felvillanó fényükkel felkeltsék egymás figyelmét; míg a hímek ide-oda repkedve, a szárnytalan nőstények az avarban lapulva jelzik hollétüket. Nem csak a kifejlett példányok „morzéznak”. A lárvák, illetve bábjaik is tudnak világítani. Az ő fényük már akár áprilistól látható, és a ragadozóknak hivatott üzenni: „hagyj békén, mérgező vagyok!”   

Mikor és hol érdemes őket keresnünk?

Sajnos a rajzás kezdetét rengeteg tényező befolyásolja. A szentjánosbogaraknak elsősorban melegre van szükségük a párzáshoz, – lévén hidegvérű állatok – méghozzá alkonyatkor minimum 18-20 fokra. Gyakran ez már csak júniusban következik be, ám ha enyhébb a tavasz vége, akkor korábban is érdemes felfedezőútra indulni. Érzékenyek továbbá a légmozgásra és a páratartalomra is, ahogy a legtöbb rovar. Ha a körülmények adottak, nedves, nyirkos erdőrészeken, vagy lápos, mocsaras vidéken keressük őket, hiszen ezeken a területeken érzik legjobban magukat. Amint elkezdődött a rajzás, szürkületkor, vagyis este 8-9 óra fele érdemes keresni a repkedő „lámpásokat”. Szinte biztos, hogy 10 órára már „lekapcsolják a fényeiket”, így mindössze egy óra áll rendelkezésünkre, hogy megleljük a jelenséget. Ha nem járunk sikerrel, ne adjuk fel egykönnyen, hiszen a szentjánosbogár-felhők vándorolnak, így ha egyik este csak néhány példánnyal találkozunk, másnap akár belefuthatunk egy intenzívebb násztáncba is. A párzás egyébként 2-3 hétig tart, általában június végéig.   

Több helyen is szerveznek szentjánosbogár sétákat

Hazánkban több helyen is szervezett „vadászat” keretében leshetjük meg a rovarok násztáncát. Ezeken az eseményeken nemcsak a különleges jelenségről tudhatunk meg érdekességeket, de bepillantást nyerhetünk a térség természeti és kulturális értékeibe is. Az Alcsúti Arborétumban immár 15 éve szerveznek családias hangulatú sétákat, de lesznek túrák többek között Pécsett is a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség jóvoltából, Pannonhalmán a Soroksári Botanikus Kertben, az Eplényi Libegőnél, valamint a Zirci Arborétumban is. Az esti szakvezetésekért érdemes a Mécsbogár Fesztivál Facebook oldalt lesni, illetve a bogarmester.hu oldalon tájékozódni. Természetesen érdemes szerencsét próbálni néha egyedül is, hátha szerencsével járunk!