Helyszín címkék:
A Zwack-sztori és a kecskeméti pálinkamanufaktúra
Bóday Csilla
A ZWACK történet
Azt már tudjuk, hogy a császár orvosa saját főzetével elkápráztatta a fejedelmet. De majd csak fél évszázaddal később, egyik leszármazottja, Zwack József alapította meg az első céget 1840-ben. A mai napig titkos összetevőkből készülő gyomorkeserű márka védjeggyel lett ellátva 1883-ban. Annyi ismeretes, hogy az emésztést javító, étvágygerjesztő hatással bíró likőr több mint negyvenféle gyógy- és fűszernövényből készül, amelyek nagy része hazai, de a világ számos pontjáról, szinte minden kontinensről érkezik hozzá összetevő. Az elkészítésének a technológiája is meghatározó, kivonatolással és lepárlással is kezelik, amikorra megkapja jellegzetes színét, állagát, ízét. Végül tölgyfahordóban tárolják, ami az érlelés fontos része. A legújabb 2012-es fejlesztés még csavart egyet a minőségen. A világon egyedülálló módon, nem pusztán a tölgyfahordóban érlelik ezt a titkos nedűt, hanem azt megelőzően egy szintén magyar hagyományos gyümölcsöt, az asztalt szilvát hívják segítségül. A hordóba kerülés előtt aszalt szilva ágyon pihentetik az unikumot, ettől nagyon egyedi, bársonyos íze lesz a likőrnek, így megújítva a több százéves receptúrát, modern ízvilágot elérve ezzel. Természetesen a friss szilvát is akkurátus munkával szárítják a művelethez. Ennek a gondos elkészítésnek lett aztán az eredménye, hogy bár rengeteg viszontagságon keresztül, de egy teljesen egyedülálló, ma már hungarikumnak számító italt, márkát, cégbirodalmat tudott felépíteni a Zwack család.
Zwackék azt gondolták, hogy nem csak a magyar gyógynövényekből lehet világszínvonalú likőrt készíteni, hanem a magyar gyümölcsökből egyedülálló pálinkát. Jól gondolták.
Több száz évre tekint vissza a Zwack család által készített kecskeméti Fütyülős barackpálinka. A nevet a család abból a szájhagyományból találta ki, miszerint a 19. században, amikor a család elkezdett pálinkát főzni, a kocsmákban hosszúnyakú üvegből ittak az emberek. Amikor kifogyott a palack, belefújtak, ezzel jelezték a kocsmárosnak, hogy ideje újratölteni. A márkanév, a Fütyülős csak 1930-as években vált világhírűvé. Ebben az időben még a walesi hercegnek is a kedvenc italává vált és így szólt a „báráck”-ról: „szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum”. Ezzel a mondatával és a megrendeléseivel meg is alapozta a világsikert.
Mit ad Kecskemét a gyümölcsöknek, amiből egyedülálló pálinkák születnek?
A város éghajlati és földrajzi adottságaiban keresendő a válasz. Annak idején az ugar homoktalaj megkötésére rengeteg gyümölcsfát ültettek az elődök. Így akár a hagyományos gyümölcsfa termesztésnek a szakmai öröksége is fellelhető, vagy akár a gyümölcsösök jó genetikai állománya. Emellett a nyári időszakban havonta megközelítőleg 300 óra napsütés garantálható a városban és környezetében. Mivel homokos sziktalaj a jellemző, ez visszaveri a napfényt a gyümölcsfára, másrészt viszont akkumulálja, így hatványozottan kerül felhasználásra a napsütés és a meleg. Ez az egyedülálló folyamat teszi az érést tökéletessé, akárcsak a mediterrán vidékeken.
Amiért érdemes ellátogatni a kecskeméti Pálinka Manufaktúrába
A több százéves pálinkafőzés hagyományának minden állomását végig lehet követni a ma már ipartörténeti emléknek számító manufaktúrában. A korszerű pálinkafőzde fermentációs és desztillációs folyamatait is meg lehet ismerni. Az üzemben tett látogatás alatt a család történetével, kitartásával is megismerkedhetünk egy rövidfilm keretében. A palackozás megtekintését követően pedig pálinkakóstolásra is lehetőség van. Természetesen a manufaktúrához tartozó múzeumban tett pálinkatúrán vásárolni is lehet a Zwack termékekből.