Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Tudtad?

A Zwack-sztori és a kecskeméti pálinkamanufaktúra

  • Bóday Csilla
    Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy császár, aki magához hívatta udvari orvosát, mert emésztési problémákkal küzdött. Az orvos gyógy- és fűszernövényekből készített főzetét ajánlotta a fejedelemnek orvosságul. A császár belekóstolt, és azt mondta a doktornak: Dr. Zwack, das ist ein Unikum!  II. József császárról és a Zwack márka hírnevének megteremtőjéről, dr. Zwackról, a bécsi császári udvar orvosáról szól a történetünk, illetve az italról, melynek pályafutása messze túlszárnyalta, amit az orvos remélni mert.
    Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy császár, aki magához hívatta udvari orvosát, mert emésztési problémákkal küzdött. Az orvos gyógy- és fűszernövényekből készített főzetét ajánlotta a fejedelemnek orvosságul. A császár belekóstolt, és azt mondta a doktornak: Dr. Zwack, das ist ein Unikum!  II. József császárról és a Zwack márka hírnevének megteremtőjéről, dr. Zwackról, a bécsi császári udvar orvosáról szól a történetünk, illetve az italról, melynek pályafutása messze túlszárnyalta, amit az orvos remélni mert.

    A ZWACK történet

    Azt már tudjuk, hogy a császár orvosa saját főzetével elkápráztatta a fejedelmet. De majd csak fél évszázaddal később, egyik leszármazottja, Zwack József alapította meg az első céget 1840-ben. A mai napig titkos összetevőkből készülő gyomorkeserű márka védjeggyel lett ellátva 1883-ban. Annyi ismeretes, hogy az emésztést javító, étvágygerjesztő hatással bíró likőr több mint negyvenféle gyógy- és fűszernövényből készül, amelyek nagy része hazai, de a világ számos pontjáról, szinte minden kontinensről érkezik hozzá összetevő. Az elkészítésének a technológiája is meghatározó, kivonatolással és lepárlással is kezelik, amikorra megkapja jellegzetes színét, állagát, ízét. Végül tölgyfahordóban tárolják, ami az érlelés fontos része. A legújabb 2012-es fejlesztés még csavart egyet a minőségen. A világon egyedülálló módon, nem pusztán a tölgyfahordóban érlelik ezt a titkos nedűt, hanem azt megelőzően egy szintén magyar hagyományos gyümölcsöt, az asztalt szilvát hívják segítségül. A hordóba kerülés előtt aszalt szilva ágyon pihentetik az unikumot, ettől nagyon egyedi, bársonyos íze lesz a likőrnek, így megújítva a több százéves receptúrát, modern ízvilágot elérve ezzel. Természetesen a friss szilvát is akkurátus munkával szárítják a művelethez. Ennek a gondos elkészítésnek lett aztán az eredménye, hogy bár rengeteg viszontagságon keresztül, de egy teljesen egyedülálló, ma már hungarikumnak számító italt, márkát, cégbirodalmat tudott felépíteni a Zwack család.

     

     

    Zwackék azt gondolták, hogy nem csak a magyar gyógynövényekből lehet világszínvonalú likőrt készíteni, hanem a magyar gyümölcsökből egyedülálló pálinkát. Jól gondolták.

    Több száz évre tekint vissza a Zwack család által készített kecskeméti Fütyülős barackpálinka. A nevet a család abból a szájhagyományból találta ki, miszerint a 19. században, amikor a család elkezdett pálinkát főzni, a kocsmákban hosszúnyakú üvegből ittak az emberek. Amikor kifogyott a palack, belefújtak, ezzel jelezték a kocsmárosnak, hogy ideje újratölteni. A márkanév, a Fütyülős csak 1930-as években vált világhírűvé. Ebben az időben még a walesi hercegnek is a kedvenc italává vált és így szólt a „báráck”-ról: „szódával jobb, mint a whisky, teával jobb, mint a rum”. Ezzel a mondatával és a megrendeléseivel meg is alapozta a világsikert.

    Mit ad Kecskemét a gyümölcsöknek, amiből egyedülálló pálinkák születnek?

    A város éghajlati és földrajzi adottságaiban keresendő a válasz. Annak idején az ugar homoktalaj megkötésére rengeteg gyümölcsfát ültettek az elődök. Így akár a hagyományos gyümölcsfa termesztésnek a szakmai öröksége is fellelhető, vagy akár a gyümölcsösök jó genetikai állománya. Emellett a nyári időszakban havonta megközelítőleg 300 óra napsütés garantálható a városban és környezetében. Mivel homokos sziktalaj a jellemző, ez visszaveri a napfényt a gyümölcsfára, másrészt viszont akkumulálja, így hatványozottan kerül felhasználásra a napsütés és a meleg. Ez az egyedülálló folyamat teszi az érést tökéletessé, akárcsak a mediterrán vidékeken.

    Amiért érdemes ellátogatni a kecskeméti Pálinka Manufaktúrába

    A több százéves pálinkafőzés hagyományának minden állomását végig lehet követni a ma már ipartörténeti emléknek számító manufaktúrában. A korszerű pálinkafőzde fermentációs és desztillációs folyamatait is meg lehet ismerni. Az üzemben tett látogatás alatt a család történetével, kitartásával is megismerkedhetünk egy rövidfilm keretében. A palackozás megtekintését követően pedig pálinkakóstolásra is lehetőség van. Természetesen a manufaktúrához tartozó múzeumban tett pálinkatúrán vásárolni is lehet a Zwack termékekből.