Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Toplisták

4 titkos földalatti alagút Pécsett

  • Szabó Sára
Ötszintes földalatti gyár, vagy titkos alagút, ahol a püspök bizalmas beszélgetéseket folytatott? Hihetetlen méretű, kulturális és történelmi jelentőségű földalatti járatokat rejt Pécs! Az alagutak mennyiségét tekintve is bajnok a megyeszékhely, a bőség zavarában akár egy egész hétvégét el lehetne tölteni talajszint alatt. Ezt elkerülendő, mutatunk négy pincerendszert, amiből érdemes válogatni!
Ötszintes földalatti gyár, vagy titkos alagút, ahol a püspök bizalmas beszélgetéseket folytatott? Hihetetlen méretű, kulturális és történelmi jelentőségű földalatti járatokat rejt Pécs! Az alagutak mennyiségét tekintve is bajnok a megyeszékhely, a bőség zavarában akár egy egész hétvégét el lehetne tölteni talajszint alatt. Ezt elkerülendő, mutatunk négy pincerendszert, amiből érdemes válogatni!

A legendás „bár”, ahol a püspök titkos beszélgetéseket folytatott

Csupán pár éve látogatható az a 18. századi alagút, amely valóságos legendává vált a pártállami idők alatt. Nyílt titok volt akkoriban, hogy a lehallgató készülékekkel teletűzdelt egyházi épületek állandó megfigyelés alatt álltak. A püspöki palota kertjét és a pincészetet összekötő folyosó azonban több volt, mint átjáró: ez volt az egyetlen hely, ami nem volt bepoloskázva. Legalábbis Cserház József, az egyházmegyét a hatvanas évek elejétől a rendszerváltásig vezető püspök így hitte. Ezért, ha privát beszélgetést szeretett volna folytatni, a „Texas bárba” invitálta bizalmasait, ezzel a földalatti átjáróra célozva. Az alagút ezzel nemcsak az államvezetés figyelő füleitől lett menedékhely, az évek során a kommunista egyházüldözés jelképévé is vált. A Texas bárt hatalmas mítosz övezi, az egyházmegye saját legendáriumának is része, ezért döntött úgy a Pécsi Püspökség pár évvel ezelőtt, hogy megnyitja a látogatók előtt is a földalatti pincerendszert.

Pincerendszer, amely a kanonok éléskamrája volt a középkorban

Ha még korábbra szeretnénk visszautazni az időben, akkor sem kell az időgéppel babrálnunk, elég, ha pár utcával odébb megyünk. Pécs alatt rengeteg titkos labirintus húzódik, a Káptalan utca alatt például a középkori kanonok idejéből visszamaradt pincerendszer látogatható a kíváncsiskodóknak. A Janus Pannonius Múzeum jóvoltából egy izgalmas, fejlámpás földalatti sétán vehetünk részt, amely a Káptalan utcai Kőkertből indul. A közel egyórás vezetés alatt megismerkedhetünk a középkori kanonok épületeivel, a bennük lakók történetével, emlékeivel, és a lakóházakhoz tartozó pincerendszerrel. A túra során Tillai Gábor történész rengeteget mesél, többek között azt is megtudhatjuk, hogy a földalatti járatok a gabona, tök és bor tárolására szolgáltak, akkoriban ugyanis a kanonok fizetsége nem pénz volt, hanem elsősorban élelmiszer. 

Gigantikus pezsgőgyár, amit eldugtak a föld alá

Képzeljünk el egy kifogástalan állapotban levő, ötszintes középkori építményt, amely két kilométer hosszan terül el. Mindez a föld alatt, ráadásul nem is akárhol, hanem Pécs szívében, a történelmi belváros alatt. A több mint 150 éves múltra visszatekintő Littke Palace Látogatóközpont - ismertebb nevén Pezsgőház - ezzel nem csak országunkban, de a világban is különleges épületnek számít. De nem csak az épület egyedülálló: a falak között zajló munka is kiemelkedő jelentőségű. A magyar pezsgőkultúra úttörője, Littke Lőrinc 1859-ben tette le itt a tradicionális pezsgőkészítés alapjait, amely előtt a ma Littke Palace-ként ismert márka is tisztelettel adózik. A máig működő pezsgőgyárhoz tartozó pincelabirintust érdemes vezetett túra keretében bejárni. Az idegenvezetés alkalmával megismerkedhetünk a hagyományos pezsgőkészítési eljárásokkal, a gyárlátogatás során pezsgőkóstoláson is részt vehetünk.

Kripta és altemplom is „előkerült” a török kori templom alól

Pécs egyik jelképe az ország egyik legjelentősebb török kori építménye, a Gyertyaszentelő Boldogasszony plébániatemplom, ismertebb nevén Gázi Kászim pasa dzsámija. A Mekka irányába tájolt, szamárhátíves, kaptármintázatú templom Kelet és Nyugat találkozásának helyszíne, különféle vallások szent tereinek olvasztótégelye. A több mint 450 éves épület önmagában is országos jelentőségű, pár évvel ezelőtt azonban megnyílt a dzsámi altemploma is a nagyközönség előtt. A temetkezési helyként funkcionáló helyiségben számos ismert pécsi család sírboltja található. A néhány éve csodálatosan felújított látogatóközpontban korszerű eszközökkel és virtuális bemutatók segítségével ismerhetjük meg a templom történetét, és barangolhatjuk be a földalatti kriptát.