Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Páskom életérzés

0:00
0:00

Francisck Réka Alíz

Természetközeliség, a hagyományok és az elődök tisztelete, no és egy John Deere fűnyíró traktor – interjú Mosberger Mihállyal, a Páskom Cottage, valamint a Páskom 1802 Gasztroműhely tulajdonosával.
Természetközeliség, a hagyományok és az elődök tisztelete, no és egy John Deere fűnyíró traktor – interjú Mosberger Mihállyal, a Páskom Cottage, valamint a Páskom 1802 Gasztroműhely tulajdonosával.

Mesélnél kicsit a kezdetekről? Miért épp Lajoskomáromban nyílt meg a Páskom Cottage?

Régi álmom volt egy olyan vendéglátóhely, ami távol a lakóterületek zsivajától, a természetbe simulva a csend és a békesség szigete. Ezt a helyet szülőfalumban, a szőlők szomszédságában találtam meg. Nekem ez a hely a „világ közepe”.  Lokálpatrióta vagyok, ezer szállal kötődöm a településhez. Őseim az 1802-ben gróf Batthyány Lajos által alapított falu első betelepített lakói között voltak.

Honnan jön a Páskom név?

A falu szélén lévő kisparcellás területeket, melyeket rét, legelő, gyümölcsös céllal mértek ki, páskomnak (latin területmérték: pascum) hívták. Ezen a területen építettük fel a vendégházunkat, így adta magát az elnevezés: Pásom. A kicsivel több, mint 1 hektárnyi területen több ezer növényt ültettünk el.

A Páskom egyik védjegyének mondható a gyönyörű gyepszőnyeg?

Igen, mindig is a hobbim volt a kert és a növények, főleg a gyep szeretete, gondozása. Közel 6000 m2 gyepet ápolunk nagy gonddal. Két naponta vágjuk egy speciális hengerkéses fűnyíróval, amivel csíkokat, négyzetet tudunk „rajzolni” a gyep felületén és ezt sok vendégünk csodálja. Gondozzuk továbbá a sok virágot, a fűszerkertet, a gyümölcsöst, a szőlőt és az akácost, ezekkel is igyekszünk beilleszkedni a helyi környezetbe.

Sokan mondják, hogy itt az egyik legnagyobb kincs a csend, amit csupán a tücskök ciripelése és a halastóban lakó békák kuruttyolása zavar meg esténként. Mit lehet itt csinálni napközben?

Desztinációs szinten balatoni térségnek számít Lajoskomárom, a tó maga 20 percnyire van innen. De mi itt, a Tolnai-dombság peremén picit kiesünk a balatoni utazók látószögéből – hozzánk kevesen „esnek be” véletlenül. Ennek vannak hátrányai is, de előnye is.

Felnőttbarát szálláshelyként a felhőtlen nyugalmat kínáljuk – ez egy olyan hely, ahol le lehet lassulni, ahol kicsit mintha megállna az idő.

Ahova el lehet bújni a nyüzsgő hétköznapok elől. A vendégeink legalábbis ilyesmiket írnak a vendégkönyvben. Aki az aktív pihenés híve, annak azt szoktuk javasolni, hogy éljen a bőséges reggelikínálattal, aztán ragadjon botokat, és irány valamelyik minősített Nordic Walking útvonal – három is van, a legrövidebb egy kilométer sincs, a leghosszabb pedig 5,6 km, végállomása a Fülöp-hegy pincesora. Mindegyik közepes nehézségi fokozatú. Kulturális adalékként egy dégi kirándulást szoktuk ajánlani – a gyönyörűen felújított Festetics-kastély negyed órányira van innen – de az ozorai Pipó vár sem nagy távolság. Aztán visszatérve jól tud esni egy kis ejtőzés a fürdőházunkban: van egy 6 személyes szabadtéri, valamint egy 3 személyes beltéri jakuzzink, illetve egy 8 személyes, panorámás finn szaunánk, ahol ragyogóan lehet méregteleníteni, főleg, ha utána a dézsazuhanyt is használják, vagy az úszómedencénket, ami télen merülőmedenceként funkcionál. A masszázsfoteleket is nagyon kedvelik. Szép időben van, aki a szaunaház teraszán feledkezik bele egy könyvbe, télen a cserépkályhában ropogó tűz hangjára szoktak nagyokat szundítani.

Ezt a helyet a stílusos vendéglátás szerelmeseinek szántuk – azoknak, akik idilli környezetben szeretnének feltöltődni, értékelik a minden évszakban festői táj látványát és a helyi ízekre épülő, minőségi gasztronómiát.

Étteremből pedig rögtön van kettő is, ugye?

A Páskom Cottage konyhája főként a szállóvendégeink igényeire épülő bisztró jellegű étlappal üzemel, illetve kiadós, rengeteg helyi termelői finomságot felvonultató reggelit biztosít. Szervesen kapcsolódik vendégházunkhoz a Páskom 1802 Gasztroműhely: kis sétára innen, egy 150 éves családi présház szomszédságában alakítottunk ki egy elegáns pinceéttermet, melynek pincéjében, fedett és szőlőlugasos teraszán is lehet falatozni, tavasztól őszig. Ez egy kísérleti hely – idén májusban nyitottunk állandó nyitvatartással, rövid, szezonális étlappal, most ősszel pedig elindultak főzőkurzusaink: a 4 órás időtartam alatt a séfpultban közösen készítik el a fogásokat a vendégek és séfházigazdánk, Csécsei László – ez csapatépítő programnak is kiváló. Magyarország legjobb pincészeteivel együttműködve gyakran tartunk borvacsorákat is, sőt: sörvacsora szintén volt már! Kis létszámú esküvőhöz, kézfogóhoz is ideális helyszín – a 100 fő körüli események befogadására viszont a Páskom Cottage pázsitját szegélyező rendezvénysátrunkat ajánlom – nyáron sűrűn előfordul, hogy nálunk mondják ki a boldogító igent.

Elmondtad, miben áll a Páskom ereje, de mi az a személyes misszió, vagy, ha úgy tetszik, ars poetica, ami téged meghatároz?

Gondolkodásunkat a vendéglátásról három szóban tudom röviden kifejezni: hitelesség, minőség, szenvedély. Hiszem, hogy ma egy olyan helyen, ahol szinte mi jelentjük a turisztikai desztinációt, csak az átlag feletti teljesítmény, a minőség vezethet eredményhez. Legyen szó építészetről, kertről, gasztronómiáról és természetesen a vendégszeretetről. Mindezt magas szinten szenvedély nélkül nem lehet tenni és ha a vendég megérzi, hogy mindez hiteles, akkor bizakodhatunk a sikerben. Változik a világ, és ahhoz, hogy a hely pezsgése megmaradjon, nekünk is változnunk kell, pontosabban: meg kell látnunk, hogy min érdemes változtatni, s mihez kell foggal-körömmel ragaszkodni – néha áldozatok árán is. Nálunk ezen alapszik az értékteremtés, és nem mindig az üzleti terven.