Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Szállás

A törökök jöttek, láttak és velünk maradtak – interjú Hajmási Péterrel

  • Bóday Csilla
Mi más lehetne a neve egy étteremnek, amely az egri várpalota udvarán áll, mint „1552”. Műemlékként a külső belesimul környezetébe, de ahogy belépünk, varázslatos török világ tárul elénk. A nagy műgonddal készített tervek alapján kialakított enteriőr minden apró szeglete megfelel az oszmán belsőépítészeti stílusnak, amire a nagyon díszes, aprólékos munka jellemző. Az étterem tulajdonosa nemrég nyitotta belvárosi boutique hoteljét is, az azonos nevű 1552 hotelt. Itt szintén visszaköszön az oszmán stílus, miközben megemlékszik Eger legfontosabb ismérveiről is. Hajmási Pétert az 1552 étterem és 1552 hotel tulajdonosát kérdeztük terveiről.
Mi más lehetne a neve egy étteremnek, amely az egri várpalota udvarán áll, mint „1552”. Műemlékként a külső belesimul környezetébe, de ahogy belépünk, varázslatos török világ tárul elénk. A nagy műgonddal készített tervek alapján kialakított enteriőr minden apró szeglete megfelel az oszmán belsőépítészeti stílusnak, amire a nagyon díszes, aprólékos munka jellemző. Az étterem tulajdonosa nemrég nyitotta belvárosi boutique hoteljét is, az azonos nevű 1552 hotelt. Itt szintén visszaköszön az oszmán stílus, miközben megemlékszik Eger legfontosabb ismérveiről is. Hajmási Pétert az 1552 étterem és 1552 hotel tulajdonosát kérdeztük terveiről.

Mindenképp egyedi és hiánypótló volt a várudvarban kialakított étterem. Honnan jött az ötlet, és – nem mellesleg – mit szóltak az egriek?

 

2011-ben kiírtak egy pályázatot, ami lehetőséget teremtett arra, hogy itt a várban nyílhasson egy étterem. A feleségemmel megpályáztuk, és meg is nyertük. De nagy fába vágtuk a fejszénket. A jelenlegi étterem helyén egy képtár helyiség volt, omladozó vakolattal, az aljzat cement és fűrészpor. Máté Zsolt belsőépítész, a New Age Interior Kft. tulajdonosa tervei alapján, a feleségem instrukciói szerint készült el a belső kialakítás. Az országban mindösszesen két várban található étterem, a budaiban és az egriben, ezért is nagyon büszkék lehetnek a helybéliek, akik ma már el sem tudják elképzelni az egri várat az 1552 étterem nélkül.

 

Mennyire lehet tartani az ételkínálatban a török jelleget?

 

A koncepció az volt, hogy a megjelenés és az ételkínálat összesimuljon. Sikerült megtalálni azt a séfet, Tóth Dávidot, akivel együtt tudunk haladni ennek az elképzelésnek a nyomán. Nemzetközi konyhát képviselve vannak kifejezetten török ételeink, és rengeteg török és mediterrán fűszert, hozzávalót használunk. A tradicionális török kávé állandó alkotó eleme az itallapnak, amit autentikusan, zaccal és a török kávézási kultúra szerinti szervízzel szolgálunk fel. Ugyanakkor, mivel a vendégek igénylik a magyaros ízeket is, nincs értelme teljesen török irányt venni a kínálatban. Az 1552 konyhájában zömében helyi és környékbeli termelőktől vásárolt alapanyagból dolgozunk. Rendszeresen tartunk boresteket, sajtkóstolókat, ezeken a rendezvényeken az egri borvidék remekeit, az ételekhez pedig a helyi termelők termékeit használjuk, úgy, mint a mónosbéli Sándor Tamás sajtmanufaktúra sajtjait, a Soma sonkát, és Bükkszentmártonról szerezzük be a csirkét, szürkemarhát.

Vannak ezen felül rendezvények az étteremben?

 

Az egyik legsikeresebb rendezvényünk egy sorozat része volt. Meghívtunk híres séfeket, többek között Wolf Andrást, és az úgynevezett „Négykezes” rendezvényt teltházzal vittük. Az est lényege az volt, hogy a meghívott és saját séfünk közösen készített el egy 5-6 fogásos menüsort. Ez hatalmas siker volt, az egriek, illetve a városba érkező turisták kapkodták elővételben a jegyeket. Nyilván érint minket is a hely adottsága miatt minden, a vár területén zajló rendezvény. Az év legnagyobb eseményére, a Végvári Vigasságokra, ahova 8-10 ezer ember érkezik, hónapokkal korábban szükséges a foglalás.

Hogy jött a gondolat, hogy tovább fejlődjön az 1552, és szálláshelyként öltsön testet?

 

1552 egy olyan ikonikus évszám, amit Magyarországon mindenki össze tud kötni az egri történelmi eseményekkel. Ezért ez nagyszerű lehetőség volt arra, hogy erre egy márkát építsünk, s  ennek keretében jött létre az 1552 Hotel. 2019-ben eladóvá vált Eger legfrekventáltabb pontján egy ikonikus épület. Az egriek által „Tábornok Házként” aposztrofált épület korábban laktanyaként, iskolaként, kínai áruházként, majd étteremként is üzemelt, de sohasem volt gazdája. Sikerült megvásárolnunk. Az ötlet az volt, ami az országban egyedülálló, hogy eme tájegység minden jellemzőjét megjelenítsük egy-egy szobában. Minden szoba más, ahogy az a boutique hotel műfajára jellemző. A 15 szoba enteriőrjének témái a törökökről emlékeznek meg, míg a lakosztály a várról. De a barokk szoba, az erdő, a bükk, a közeli Szalajkavölgy, a helyi borászok csodás nedűi: egri csillag, bikavér, mind-mind egy szobának a küllemét ihlette, ami szintén Máté Zsolt belsőépítész tervei szerint készült el. Ezzel szerettünk volna méltón megemlékezni, és az ide érkezőknek bemutatni azt, amire mi egriek a legbüszkébbek vagyunk: a történelmünkre, a természeti adottságainkra, mindenre, ami Eger nevéhez fűződik.