Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Újra fogadja az opera szerelmeseit a felújított debreceni Csokonai Színház

  • Hype&Hyper
Közel megduplázott befogadótérrel nyit újra a debreceni Csokonai Színház – az első előadást október elején láthatja a nagyérdemű a megújult, modernizált komplexumban. A teátrum 2020. óta állt felújítás alatt.
Közel megduplázott befogadótérrel nyit újra a debreceni Csokonai Színház – az első előadást október elején láthatja a nagyérdemű a megújult, modernizált komplexumban. A teátrum 2020. óta állt felújítás alatt.

Jöhetnek immár nemcsak a hagyományos színház, hanem az opera szerelmesei is – a debreceni Csokonai ugyanis ennek a műfajnak is otthont ad. Az opera műfaj szeretetének és ismeretének ápolása nem idegen a városban: a Csokonai Színház „Velünk élő opera” címmel beszélgetés-sorozatot is indított a 2022-ben hetvenedik évfordulóját ünneplő debreceni operajátszásról, amelynek Ujvárosi Andrea volt a háziasszonya – ő egyszemélyben az Opera Nagykövete, a Csokonai Színház magánénekese, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense. A háziasszony elmondta: vendégeivel, a még köztünk élő meghatározó operaénekesekkel, a műfaj ikonikus alakjaival és az új generáció tagjaival a debreceni operajátszás helyét, rangját szeretné megmutatni a magyar operaéletben. Az eseményeken az opera- és művészvilág ikonikus alakjai vettek részt. 


 

A színház a város nagyon fontos épülete, amely a kulturális misszióját, erejét, továbbá a régióra való kihatását is szimbolizálja. A 158 éves történelmi épületben állóhelyekkel együtt újonnan 660 fölötti lesz a befogadóképesség, amire eddig korábban nem volt példa. 


 

A debreceni operatársulat története mára több, mint hetven évet számlál, ám az opera műfaj debreceni jelenléte ennél sokkal régebbre, egészen 1802-re nyúlik vissza – ekkor adták elő ugyanis az első operaelőadást A Contractus, avagy az elátkozott vőlegények címmel. A műfaj művelésében Debrecen jeleskedik és jeleskedett az egyéb vidéki városok soraiban, és a társulat hét évtizedes munkája alatt mintegy kétszáz önálló produkcióval rukkolt elő, amelyeket cirka háromezer alkalommal adtak elő a publikumnak. A hagyományokat a kétezres években is ápolta a debreceni teátrum, ahol országos szinten is majd’ a legnagyobb hangsúlyt fordították a műfaj ápolására. A Csokonai Színház felújítási folyamatai az elmúlt néhány évben legalább részben bojkottálták az ilyen jellegű előadási formát, ugyanis azt más, erre kevésbé alkalmas helyszínekre kellett áthelyezni, azonban a nagyszabású átalakítás után ismét látogatók százai élhetik át a szórakozás ezen formáját, annak teljes pompájában.

Ha már Debrecenben jár az ember, akkor a színházi előadáson kívül is érdemes körülnézni, és egyéb kulturális programoknak is hódolni. Kitűnő lehetőséget ad erre a Déri Múzeum, amely állandó- és időszakos kiállításokkal is kecsegtet a látogatóknak – megtekinthetőek itt többek között Munkácsy Mihály monumentális alkotásai Krisztusról, továbbá a nemzetközileg elismert Japán-gyűjtemény is megér egy túrát. A városba látogatóknak ugyancsak érdemes szemügyre venniük a Debreceni Egyetem kampuszát, amely nemcsak a végtelen tudás otthona, de lenyűgöző látvány is. 


 

Ha kirándulás, akkor a kulináris élmények sem maradhatnak el – akár süteményre, vagy fagylaltra, akár valamilyen tetemesebb fogásra, például hamburgerre vágynánk, a Black Sheep Roastery&Coffee-val nem fogunk mellé lőni. A debreceni IKON is remek választás – az étterem 2022-ben Michelin-ajánlást kapott. Érdemes előre asztalt foglalni.