Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Szuper karácsonyi ajándékötletek – II. kiadás

  • Szabó Sára
Ha fontos számodra, hogy olyan karácsonyi ajándékkal lepd meg szeretteidet, ami egyedi, különleges, és magyar tervező, vállalkozó keze munkája, akkor ne keresgélj tovább! Első cikkünkben mutattunk öt szuper ötletet, amivel minden fenti feltétel teljesül, ám a sort még (hosszan) lehetne folytatni. Most meg is tesszük: íme a következő meglepetés-ötlet halmaz!
Ha fontos számodra, hogy olyan karácsonyi ajándékkal lepd meg szeretteidet, ami egyedi, különleges, és magyar tervező, vállalkozó keze munkája, akkor ne keresgélj tovább! Első cikkünkben mutattunk öt szuper ötletet, amivel minden fenti feltétel teljesül, ám a sort még (hosszan) lehetne folytatni. Most meg is tesszük: íme a következő meglepetés-ötlet halmaz!

Hazai ínyencségek a kapszaicin-függőknek

Nagy Gábor nagymarosi chilimanufaktúrája nem átlagos hely. Bár elsőre – a számos, szakmai világbajnokságnak tartott amerikai versenyekről elhozott első helyek, és a londoni Great Taste Awards-on szerzett csillagok alapján – egy gigacéget vizionálnánk, a Gabko Chili egy kicsi, de lelkes családi vállalkozás, amelyből mindenki kiveszi a részét – és amennyire lehet, ez érződik is! Akik szeretik (és bírják is) a csípőset, azok tudják, hogy a chili nem csak arról szól, hogy könny szökjön a szemünkbe; olyan aromákkal és ízekkel ajándékozzák meg a fogásokat, amelyekre a magyar fűszerpaprikák nemigen képesek. Ráadásul ultraerős és egészen lágy chilik is léteznek, amelyek aromakomponensei szinte könyörögnek, hogy kreatívan párosítsuk a fogásokkal, alapanyagokkal. Így hát, ha ajándékozottunk tüzes személyiség, bátran nyúljunk a Gabko Chili tételeihez!

Feledésbe merülő magyar textilművészet egy kaliforniai életművésztől

A Lineage Botanica értékmentés, vizuális storytelling és kultúrmisszió egybegyúrva. A művésznő, aki emögött áll, egy baráti roadtrip során szeretett bele a magyar népi textilművészetbe. Betsy Fields szívét elrabolták a lassan feledésbe merülő, évszázados hagyományokra visszatekintő magyar technikák, anyagok és színek. Célja, hogy termékein keresztül mentőövet dobjon azoknak a magyar nőknek (és férfiaknak), akik még őrzik a generációkon átívelő kulturális tudást. A Lineage Botanica textiltermékein marginalizált közösségek művészeinek keze munkái jelennek meg: hímzés, kékfestés, szövés, varrás, mind olyan technikákkal, amelyekre évtizedek múlva talán már nem is emlékeznénk. Takarók, párnák, táskák és konyhai textiltermékek, amelynek mind a fenntarthatóság, valamint a természettel való kapcsolat helyreállítása a célja.

Egy csipetnyi Provence a fa alá a levendulaőrülteknek!

Ha olyan családtagunknak, barátunknak keresgélünk ajándékot a fa alá, aki meg van bolondulva a világ egyik legaromásabb fűszernövényéért, a levenduláért, akkor szerencsére nem kell Franciaországig utaznunk. Hazánkban számos lelőhelye van ennek a fantasztikus virágnak, melyből fenséges ételek és tisztálkodási szerek is készülnek. Az egyik legbiztosabb lelőhely a kékkúti Levendula Porta, ahol Keszthelyi Eníd és Tibor fantasztikus levendulás termékeket készít; többek között levendulazselét- és szörpöt, de más kencéket és tejterméket is beszerezhetünk a helyszínen. A portán szezonban birtokbejárásra is van lehetőség, de a sajt- és vajkészítés titkaiba is betekintést nyerhetünk; sőt, elkészíthetjük saját levendulás tejtermékeinket is. Külön kiemelésre méltóak a workshopjaikat: szuper közös program lehet, továbbá karácsonyi ajándéknak is tökéletes. 

Országos Kéktúra igazolófüzet a túra szerelmeseinek

Aki túrabakancsos élményekre vágyik, az ne keresgéljen tovább! Az Országos Kéktúra 1100 kilométeres útvonala páratlan desztinációkon vezet végig. Ez az Írott-kőtől Hollóházáig tartó jelzett turistaút az egyik legjelentősebb Európában. Aki járt már be szakaszt a Kéktúrából, az tudja, hogy általa egy valós képet kaphatunk hazánk tájairól, betekintést nyerhetünk a térségek föld- és vízrajzába, állatvilágába, és történelmébe. Igaz, hogy a teljesítése nem jár semmiféle kötelezettséggel, a kéktúrázást a hivatalos igazolófüzetbe való pecsételés teszi igazán izgalmassá.

Ebbe a füzetbe tudjuk gyűjteni a gyaloglás során szerzett bélyegzők (no és persze az élményeink) lenyomatait. Fontos információs csokrot is találunk benne; például a túra nyomvonalát, útvonalvázlatát, a távolságokat, szintkülönbségeket és menetidőket, amelyek mind-mind jól jönnek a kaland során. A füzetben van hely továbbá jegyzetelésre is, így még élményeink feljegyzésére is adott a praktikus megoldás.