Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Ne bízzuk a véletlenre: fortélyok, hogy 2024 szerencsés esztendő legyen

  • Uzonyi Nóra
2023 lassan leköszön. A helyére pedig hamarosan betoppan 2024. Ez pedig azt jelenti, hogy 12 hónapnyi lehetőség áll előttünk. Lehetőség, hogy egy kurta malacfarkincányit szebb, boldogabb és jobb esztendőnk legyen, mint eddig bármikor. És bár az életünk alakulását alapvetően a tetteink, az erőfeszítéseink és a hozzáállásunk határozza meg, nem árt bebiztosítani a dolgokat néhány szilveszteri és újévi szerencsehozó babonával. Mutatjuk, melyek ezek a kevésbé ismert fortélyok.
2023 lassan leköszön. A helyére pedig hamarosan betoppan 2024. Ez pedig azt jelenti, hogy 12 hónapnyi lehetőség áll előttünk. Lehetőség, hogy egy kurta malacfarkincányit szebb, boldogabb és jobb esztendőnk legyen, mint eddig bármikor. És bár az életünk alakulását alapvetően a tetteink, az erőfeszítéseink és a hozzáállásunk határozza meg, nem árt bebiztosítani a dolgokat néhány szilveszteri és újévi szerencsehozó babonával. Mutatjuk, melyek ezek a kevésbé ismert fortélyok.

Félig tele vagy félig üres? Szilveszterkor nem mindegy

Nem, nem a pohárról van most szó, hanem a konyhaszekrényben lapuló különféle befőttes és csatos üvegekről. Mielőtt belekezdenénk az esti mulatságba, győződjünk meg róla, hogy a legfontosabb háztartási cikkeket rejtő tárolók – pl. só, liszt, kávé, méz, számunkra kedves egyéb finomságok – tele vannak. Ezzel az apró kis „trükkel” ugyanis gondoskodhatunk róla, hogy a következő esztendőben is mindig bőven legyen belőlük. 

 

Ha már említettük a mézet, még egy praktika a szerelmeseknek: a hagyomány úgy tartja, hogy azok a párok, akik éjfélkor mézzel kenik be az ajkukat, majd megcsókolják egymást, a következő évben is boldogok lesznek, és az életük tele lesz édes élvezetekkel.

 

Zöld tipp! Ha az új esztendőben (is) fontos számunkra a környezettudatosság, a kamra feltöltéséhez keressük fel valamelyik csomagolásmentes boltot. A Hello Hungary térképén több opciót is találhatunk, például jó szívvel ajánljuk a Szegeden található Csipetkét.

 

Az érme két oldala, avagy megéri mélyre ásni

Kevéssé ismert pénzcsiholó technika következik: vegyünk egy pénzérmét, és ássuk el. Szerencsére arról nem szól a fáma, hogy ezt a hadműveletet muszáj a szabadban elvégezni, ugyanis a kissé vagy épp nagyon fagyott földdel meggyűlhet a bajunk. Ám a benti szobanövények vélhetően egyáltalán nem bánják, ha 12-24 órát egy érme társaságában töltenek: igen, az érmét újévkor ki kell ásni ahhoz, hogy pénzt hozzon a házhoz!

 

 Kutatók egyelőre nem foglalkoztak a témával, de szerintünk megsokszorozza a mázli-faktort, ha a keresztnevünk kezdőbetűjével ellátott 5 forintost dugjunk a föld mélyére. 

 

Kristálygömb helyett almamag

Ha gyümölcsöző üzleti kapcsolatokra vágyunk, akkor szilveszter napján a virsli-pezsgő kombó elé érdemes beiktatni némi gyümölcs majszolást is. Úgy tartják, szerencse szempontjából az alma a legjobb választás, ebben az is közrejátszhat, hogy tél derekán viszonylag macerás volt, példának okáért, mangót találni a múlt évszázadban. Ráadásul az almának akad még egy hasznos tulajdonsága: sok kis magja van. A hagyomány úgy tartja, hogy minél több magot találunk a csuma rejtekében, annál több elégedettségre okot adó üzlet várható a következő esztendőben.

Viszlát, óesztendő!

Nulla óra nulla egy perckor az előző évnek nagyjából hasonlóra van szüksége, mint a vendégeknek, amikor a mulatság végén hazaindulnak: egy szélesre tárt ajtóra. Éjfél után ne felejtsük el kinyitni egy pillanatra a bejárati ajtót,hogy némi integetés kíséretében méltón útjára engedhessük az előző évet, és persze mindent, legyen az jó vagy rossz, amit magával hozott. Ezzel együtt persze az új esztendőt is beinvitálhatjuk,hogy sok-sok kellemes pillanattal ajándékozzon meg bennünket!

Állati jó harapnivalók (plusz egy falat tipp édesszájúaknak)

Szilveszterkor nagyon fontos, hogy jóllakjunk, persze azért arra ügyeljünk, hogy ne faljuk fel a hűtő teljes tartalmát, mert az üresen kongó fridzsider azt eredményezheti, hogy az újévben a jólét és az örömteli pillanatok is elpártolnak mellőlünk. No de lássuk, mi az, amit érdemes enni, és mi az, amit inkább ne tegyünk az asztalra. 

 

A csirke és a tyúk alapvetően tiltólistás, ugyanígy a pulyka is, sőt, a pikkelyeseket is érdemes távolt tartani a serpenyőtől, mert a hal elúsztatja a szerencsét. Ezzel szemben malacból bármennyi jöhet, mert az bőséget hoz nekünk. 

 

Kevesen tudják, de újév napján a kerek harapnivalók is szerencsét hoznak. És hát mi kerek a lencsén kívül? Igen, a palacsinta! Szóval a nagy mulatozás másnapján érdemes lesütni egy jó adag palacsintát, és azzal a boldog tudattal bekebelezni, hogy minden falattal az új esztendő anyagi bőségét alapozzuk meg!

 

Ha szilveszterkor (netán előtte és/vagy utána) nincs kedvünk órákon át palacsintát sütni, érdemes ellátogatni a váci Révkapu Kisvendéglőbe, ahol egy klasszikus tekercskülönlegességet, a jégpalacsintát is megkóstolhatjuk.