Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra és a sör találkozása: Zirci Apátsági Manufaktúra

0:00
0:00
  • Novitatis
A magyarországi ciszterci rend központja ma már nemcsak vallási és kulturális zarándokhely, de a sörkedvelők kedvelt célpontja is. Ellátogattunk a Zirci Apátság Manufaktúrájába, hogy egy kis ízelítőt adhassunk a valódi apátsági sörök világából.
A magyarországi ciszterci rend központja ma már nemcsak vallási és kulturális zarándokhely, de a sörkedvelők kedvelt célpontja is. Ellátogattunk a Zirci Apátság Manufaktúrájába, hogy egy kis ízelítőt adhassunk a valódi apátsági sörök világából.

A Zirci Apátság számos nevezetességet rejt: sokan a Balatonfelvidék egyik legimpozánsabb barokk templomáról ismerik, mások az orgonakoncertek és az arborétumi előadások miatt érkeznek, viszont egyre többen keresik fel látogatóközpontjukat a díjnyertes apátsági sörök miatt is. 


 

Több száz éves hagyomány új köntösben

A sörfőzés több évszázadra visszanyúló hagyomány Zircen: az 1735-ös Historia Domus – a rendház eseményeit dokumentáló könyv – a törökök kiűzése utáni időszakra datálja a sörfőzés megkezdését az apátságban. Szintén erről árulkodik az arborétumban található Seres-tó is, amely nevét onnan kapta, hogy a 18. században innen nyerték ki a sörkészítéshez szükséges vizet. A sörkészítés a 19. század környékén szünetelt a településen, és egészen 2015-ig váratott az újra felfedezésre, amikor is új köntösbe bújtatva megnyitották a Zirci Apátsági Manufaktúrát. Elsőként három, hazai szakemberek által kidolgozott recept alapján készült sör volt elérhető a kínálatban: egy szűretlen búzasör, egy pilseni típusú lager illetve egy belga típusú ale, azonban az elmúlt hét év alatt több különlegességgel bővült a repertoár. Az ínyencebbeknek kifejezetten javasolt kipróbálni többek között a levendulával és narancshéjjal megbolondított világos szűretlen búzasört, de csak ajánlani tudjuk a szűretlen félbarna söröket is!

Az apátság falai között készült sörkülönlegességeket az Apátsági Sörházban kóstolhatjuk meg a hét bármely napján, különféle hideg sörkorcsolyák vagy épp egy sült kolbász kíséretében. Előre egyeztetett időpontokban lehetőség nyílik főzdelátogatásra is, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a főzde és a benne készülő sörök történetével, valamint bepillantást nyerhetnek a gyártási folyamatokba is. A látogatás időtartama nagyságrendileg 1-1,5 óra, a kóstolt sörök és a látogatók kíváncsisága függvényében. A 4 vagy 6 tételes kóstoló túrán azonban akár az is részt vehet, aki nem fogyaszt sört. 


 

A fenséges sörök mellé kulturális kikapcsolódás is jár!

Ha ellátogatunk az apátsági látogatóközpontba, érdemes a kulturális programkínálatba is belekóstolni. Túránkat kezdhetjük az 1732-ben épített templommal, amelynek főoltára Magyarország legnagyobb, barokk stílusban készült oltárépítménye. Lélegzetelállító látványt nyújt, ahogy belépünk a templombelsőbe. A két egyedi orgona és Franz Anton Maulbertsch festményei szintén emelik a már egyébként is impozáns tér hangulatát. A rendtörténeti kiállítás, amely az apátság egykori narancsházában került kialakításra, betekintést nyújt a Zircen élő szerzetesek több száz évre visszatekintő múltjába: személyes megszólalások, írásos és tárgyi emlékek bizonyítják a hely színes történelmét az apátság 1182-es alapításától napjainkig. Nem érdemes kihagyni a Ciszterci Műemlékkönyvtárat sem, hiszen a 18. századtól kezdődően találhatunk itt írásos emlékeket, a ma már több mint 65 000 könyves gyűjteményben. A bazilika és a könyvtár is  idegenvezetéssel látogatható  keddtől vasárnapig, azonban a látogatás rendjét felülírhatják a liturgikus események, így érdemes előre tájékozódni, mielőtt elindulunk. Az apátság nevezetességei között említést kell tennünk még a Királyteremről és a Vöröstoronyról, amelyek együttesen látogathatóak. A Királyterem elsősorban az apátság reprezentációs tereként funkcionált, ahol a nemes származású, királyi vendégeket szállásolták el, valamint fogadták a magas rangú egyházi személyeket. Jelenleg három teljes egészében restaurált szoba látogatható, amelyek felidézik a korszak fényűző eleganciáját. A Vöröstorony, amely nevét a felvezető 146 vörösmárvány lépcsőfokáról kapta, feltehetően kilátóként és csillagvizsgálóként funkcionálhatott, ma pompás panorámát biztosít a Zirci-völgyre azoknak, akik hajlandóak megmászni a csigalépcsőt. 


 

Ha már beteltünk a történelmi kalandozással, jöhet is egy kis természeti kikapcsolódás: az arborétum minden évszakban rejteget látnivalókat az érdeklődőknek. Egy kellemes séta keretén belül körbejárhatjuk a már korábban említett Seres-tavat, valamint az angolkertben megismerkedhetünk a Bakonyra jellemző növény- és rovarvilág képviselőivel. Ha szerencsénk van, még pár őzzel vagy mókussal is összetalálkozhatunk. 

További érdekesség, hogy úgy hírlik, a Zirci Apátsági Manufaktúra falai közt fogják készíteni a Veszprém-Balaton 2023 programsorozat italát is! Az Európa Kulturális Fővárosa hivatalos söre előreláthatólag egy öt százalékos szűrt, világos belga élesztővel erjesztett, felsőerjesztésű különlegesség lesz. 


 

Hirdetés