Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Fény, illúzió és művészet: vizuális élmények szerte az országban

  • Szabó Sára
Megelevenedő épületek, hipnotikus erejű játék a dimenziókkal, hang, tér és fény pimasz összjátéka, amelyben passzív, de annál vidámabb megfigyelők vagyunk mi, nézők. Aki járt már fényfesztiválon a világ bármely pontján, az tudja, milyen felfoghatatlannak tűnő vizuális élményeket lehet életre hívni pusztán a fény segítségével. A Zsolnay Fényfesztivál eddig ismeretlen mélységekbe és magasságokba repít, de nem csak Pécsen részesülhetünk maradandó vizuális élményekben. Mutatjuk!
Megelevenedő épületek, hipnotikus erejű játék a dimenziókkal, hang, tér és fény pimasz összjátéka, amelyben passzív, de annál vidámabb megfigyelők vagyunk mi, nézők. Aki járt már fényfesztiválon a világ bármely pontján, az tudja, milyen felfoghatatlannak tűnő vizuális élményeket lehet életre hívni pusztán a fény segítségével. A Zsolnay Fényfesztivál eddig ismeretlen mélységekbe és magasságokba repít, de nem csak Pécsen részesülhetünk maradandó vizuális élményekben. Mutatjuk!

A fény művészeti eszköz, akár az ecset és a szén

A természetes fénnyel, lámpafénnyel és tükröződő felületekkel való játéknak több száz, de inkább több ezer éves hagyománya van a művészetekben – kezdi Zádor Tamás, a Kiégő Izzók nevű, nemzetközileg is jegyzett fényművész csoport tagja. A barlangi árnyékjátékoktól kezdve az indonéz gyertyafényes előadásokon át egészen Victor Vasarely munkásságáig rengeteg példát találunk arra, ahogy az ember feszegeti a vizualitás határait. Akár az ecset, a papír és a szén, a fény is médium, méghozzá az egyik legtermészetesebb művészeti eszköz. Olyannyira a mindennapjaink része, hogy sokszor bele sem gondolunk, milyen vizuális élményeket tud életre hívni.

Holott a fénnyel való játék régre nyúlik vissza, a fényművészet igazán a 20. században kezdett el kibontakozni a technika fejlődésének köszönhetően. Megjelent többek között a lézer, valamint a holografikus ábrázolás, amelyek új távlatokat nyitottak meg a fényművészetben. Immár önálló képzőművészeti diszciplínaként a fényfesztiválok létrehoztak egy hibrid kulturális közeget. Ahogy Zádor Tamás fogalmaz: az elmúlt években, évtizedekben kiemelt érdeklődés övezi a fényt, mint kifejező eszközt – ma már a legtöbb hazai fesztiválon belefuthatunk valamilyen vetítésbe, fényfestésbe vagy egyedi fényinstallációba a zenei programok alatt.

Európa nagyvárosai között Pécs

A jó idő beköszöntével Európa több városában is megmártózhatunk olyan szabadtéri kulturális és művészeti eseményekben, ahol a fókuszban a fény van. Lyon, Amszterdam, Leuven, London, Gent: csak néhány város, amely kiemelkedő fényfesztivált jegyez – de nem kell országhatáron túlra utaznunk, hogy a korábban említett hipnotikus erejű élményekben részesüljünk. Pécs ad otthont ugyanis hazánk egyetlen fényfesztiváljának, ahol nemcsak a fényművészet iránt érdeklődő szakmai réteg mozdul meg, hanem az egész ország is. Zádor Tamás szerint nem véletlenül lett Pécs a hazája ennek a jeles eseménynek: ebben a városban évtizedek óta meghatározó a fényművészettel, vetítéssel foglalkozó közeg. A szakmai tudáson túl pedig a történelmi belváros is tökéletes „díszlet” egy hasonló kaliberű programnak. 

 

A baranyai vármegyeszékhelyre pedig immár nyolcadszorra érkeznek közel százezren – szakmabeliek és érdeklődők – hogy megcsodálhassák a világ kiemelkedő fényművészeinek munkáit. A Kiégő Izzók szakmai koordinálásával a nemzetközi Zsolnay Light Art fényfestőversenyen a pécsi Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós, épületspecifikus fényalkotások.

 

Aki látott már a Székesegyházra vetített alkotásokból párat, az tudja: elsöprő ereje van hangnak, fénynek és térnek egyszerre.

Bár kétségkívül a versenymunkák az egyik legnagyobb attrakciói az eseménynek, érdemes végigjárni a minden évben fenomenális élményt nyújtó Fény Útját. A pécsi belvárost behálózó fénykörút állomásai egyesével csavarják el a fejünket, ráadásul számos helyszínen az alkotás szabadságának örömét is átélhetjük.

További vizuális élmények, szerte az országban

Bár fényfesztiválból jelenleg csak egyetlen egy van Magyarországon, a vizuális élményért nem feltétlenül kell Pécsig utazni (bár nagyon is érdemes!). Kiváló helyszínek például a planetáriumok és csillagparkok is. A Zselici Csillagparkban a fény hiányát élvezhetjük legjobban: a térség alacsony fényszennyezettsége miatt az ország egyik legjobb helyszíne a Tejút, vagy a kevésbé ismert állatövi fény megfigyelésére. A programok keretében pedig csillaghalmazok, galaxisok és halványabb ködök szemtanúi is lehetünk. 

 

A Bükki Csillagda is hasonlóan remek programokkal vár.  Mi több, itt nemcsak a sötétség nyújtotta előnyöket élvezhetjük, hiszen egy világszínvonalú távcső segítségével még a Napot is megfigyelhetjük közelebbről. Érdekesség, hogy ennek az egyedi műszernek köszönhetően napfoltokat, és napkitöréseket is szemügyre tudunk venni oly módon, ahogy szabad szemmel sosem láthatnánk. A csillagda planetáriumában ráadásul „földöntúli” élményekben lehet részünk, itt az aktuális műsorhoz illeszkedve válogathatunk a 3D-s filmek közül, amiket a fejünk feletti, 8 méter átmérőjű kupolára vetítve élvezhetünk kiemelkedő minőségben.