Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

Bor, bakelit, életérzés

  • Novitatis
Veszprém főterén egy igazán rendhagyó hely nyílt: a Wine & Vinyl borbár és lemezbolt az egyedi borok és a lemezek tökéletes párosítása. Zsandár Tamással, a tulajdonos/ alapítóval beszélgettünk.
Veszprém főterén egy igazán rendhagyó hely nyílt: a Wine & Vinyl borbár és lemezbolt az egyedi borok és a lemezek tökéletes párosítása. Zsandár Tamással, a tulajdonos/ alapítóval beszélgettünk.

A bor és a lemezek párosítása egy egészen új koncepció, nem sok ehhez hasonló kezdeményezést láthattunk még itthon. Honnan származik az ötlet, mi a személyes kötődésed a két területhez?

 

A Wine & Vinyl egy DJ projektként indult, amit egy barátommal közösen hoztunk létre. A projekt lényege az volt, hogy bakelit lemezekről lemezlovaskodtunk különböző boros rendezvényeken, ahol jazzes stílusban biztosítottunk háttérzenét. Már az első ilyen alkalommal látszott, hogy nagyon pozitívan fogadták a résztvevők, és ebből elindult egy folyamat. Kipattant a fejemből, hogy milyen jó lenne egy ilyen hely, ami egy borbár, de közben lemezbolt is, sőt, akár buli hellyé is válhat alkalmanként. A projekt végül ezzel a gondolattal indult el: hogyan is lehetne ezeket összegyúrni harmonikusan, egy helyszínen. Mivel már több mint húsz éve vagyok DJ, és kizárólag bakelit lemezekről, így ez az oldal adott volt. Emellett a borhoz is van személyes kötődésem: korábban már volt egy borbárom Veszprémben, illetve végig jártam a WSET képzéseket (nemzetközileg elismert okleves borszakértő képzés), ami után elkezdtem nem csak szeretni, hanem tanulni is a borról, majd több éven keresztül egy borászat birtokigazgatójaként tevékenykedtem. Úgyhogy nem csak a bakelitek között, hanem a borok terén is otthonosan mozgok.

 

Milyen hangulatot céloztatok meg a bár/ üzlet kialakításakor? Mire számíthatnak a hozzátok betérő vendégek?

 

A célközönség vegyes: 18-tól 99-ig várunk mindenkit, aki szereti az izgalmas borokat, a zenét és nyitottak az újdonságokra, mind a borok, mind a zene terén. A jazztől a diszkón át bármi lehet: igazából elsősorban azoknak szól ez a hely, akik érzik ezt az életérzést. A bor és a buli mellett viszont lemezbolt is vagyunk, új lemezeket és használt lemezeket egyaránt árulunk. Számomra is meglepő volt, hogy milyen nagy érdeklődés van a lemezek iránt: vannak, akik hozzánk csak lemezekért jönnek be. A bakelit lemeznek pár éve megindult egy újra felfedezése, és izgalmas, hogy a fiatal korosztálytól az idősekig mindenki érdeklődik.

Mi az alapja a bor és lemezválogatásnak? Tematikát, stílust követnek, vagy inkább személyes preferencia alapján állítod össze?

 

Abszolút személyes preferencia alapján került összeállításra a kínálat, csak olyan bor került a szortimentbe, amely mögé százszázalékosan odaállok.  A borkínálatunk egyébként folyamatosan változik, havonta vagy másfél havonta teljesen más tételek kerülnek fel a borlapra: vannak helyi borok, ugyanakkor más magyarországi borrégiók borai, valamint külföldi borok is kóstolhatók. Lemezeknél inkább vegyes, az igényeknek megfelelő a kínálatunk, minden megtalálható a jazz-től a rocking. Vannak konkrét lemez-bor párosításaink is.

Több eseményt szerveztetek már nyitás óta, milyen jellegű programokra lehet számítani a jövőben?

 

Elindítottuk a bor klubunkat, amelyre borászt vagy boros szakembereket hívunk meg, akikkel közösen kóstoljuk a borokat. Emellett vannak zenei rendezvényeink, amikor különböző DJ-k játszanak lemezről. Még nagyon sok minden van a fejünkben, amelyek majd szépen testet öltenek egyszer: szeretnénk saját lemez börzét is indítani Veszprémben, illetve a borfesztiválokon és a környékbeli rendezvényeken megjelenni.

Hogyan kapcsolódtok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekthez?

A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében tudott létrejönni: az utcakép program ötletpályázatra adtuk be a koncepcióinkat. Mi már az ötödik hely vagyunk ebben a programban, ami a VEB2023 támogatásával valósult meg. A jövőben több programsorozathoz szeretnénk kapcsolódni, és a többi hellyel is szeretnénk majd együttműködni.