Ugrás a tartalomhoz

Helyszín címkék:

Kultúra

A soproni Macskakő – a gyerekek múzeuma

  • Käesz Judit
A Macskakő Gyermekmúzeum valóságos csodahely Sopronban. Általában a múzeumokban a gyerekek sürgetik a felnőtteket, mert unják, itt ez pont fordítva van – egészen addig, amíg a felnőttek is gyerekek lesznek újra! Azonnal belopja magát a szívünkbe ez a hely: a soproni belváros egykori patinás épülete ma ismét élettel teli, gyerekzsivajtól hangos.
A Macskakő Gyermekmúzeum valóságos csodahely Sopronban. Általában a múzeumokban a gyerekek sürgetik a felnőtteket, mert unják, itt ez pont fordítva van – egészen addig, amíg a felnőttek is gyerekek lesznek újra! Azonnal belopja magát a szívünkbe ez a hely: a soproni belváros egykori patinás épülete ma ismét élettel teli, gyerekzsivajtól hangos.

A Macskakő Gyerekmúzeum Sopron belvárosában, a Szent György utca egy különleges épületben, az Eggenberg-házban található, mely különleges szerepet töltött be az ellenreformáció idején. A ház névadója Eggenberg János herceg özvegye, Maria Sidonia von Thannhausen, aki 1674-ben vásárolta meg az egyemeletes, loggiás udvarú épületet. A hercegné a brandenburgi őrgróf rokona volt, ezért engedélyezték számára, hogy házában a saját papja evangélikus istentiszteletet tarthasson. Mivel az ellenreformáció idején a soproni evangélikusok templomait elvették, istentiszteleteiket mindenütt máshol tiltották, ezért a hívők csak itt, az Eggenberg-házban hallhattak protestáns istentiszteleteket. Az udvarban kő szószéket építettek – melyet gyümölcsfüzérek, virágok és a brandenburgi család felmenőinek, a Hohenzollern dinasztiának címere díszít –, és innen prédikált az egybegyűlteknek 1674 és 1676 között a hercegné lelkésze.

Ennek az épületnek utcafronti részében alakították ki a gyerekmúzeumot, a múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiséget pedig az udvarra nyíló épületrészben rendezték be. A régi korok emberének mindennapi életét, életmódját mutatják be a gyerekeknek, érdekesen, interaktív módon, természetesen az életkori sajátosságokhoz igazodva. A kiállítás az óvodás és az alsó tagozatos iskolásoknak szól elsősorban, őket kreatív foglalkozásokkal, szerepjátékokkal és digitális feladatokkal várják.

Egy gondolatra vagy a bármikortól” – olvashatjuk a kiállítás köszöntőfalán, hiszen itt valóban csak a képzeletünkre van szükségünk. Még emlékszünk arra, hogy kisebb korunkban milyen intenzív kapcsolatban voltunk a tárgyi világgal, folyamatosan megfogtuk, tapogattuk, megfigyeltük a tárgyakat, ezáltal értelmeztük a körülöttünk lévő világot. A gyerekek itt ugyanilyen játékosan fedezhetik fel a letűnt korok világát, pontosabban egy időutazás segítéségével, mégpedig az egykor és ma használatos tárgyakon keresztül. A gyerekmúzeumban a régi korok tárgyai beszélnek hozzánk: legtöbbjük a gyermekek napirendjéhez kötődik, az alváshoz, tisztálkodáshoz, öltözködéshez köthető, melyek a múzeum különböző gyűjteményeiből származnak a római kortól kezdve napjainkig.  Ezek a hagyományos tárolókban kaptak helyet, ahol rövid leírások, különböző érdekességek kísérik. Látható itt többek között egy eredeti római kori illatszeres üveg, egy porcelán teáskészlet, melyből IV. Károly és Zita királyné ivott, vagy éppen egy szobavécé a 19. századból. A gyerekmúzeum különlegessége azonban az, hogy a hagyományos falba süllyesztett tárlók mögött a műemlék épületbelső adottságait kihasználva egy-egy belső interaktív tér nyílik meg, ahová be lehet bújni. Ezek a kalandra hívó rések felkeltik a gyerekek kíváncsiságát, szinte hívogatják őket. A „bugyrokban” konkrét múltra utaló információk segítségével átélhetik, milyen lehetett gyermeknek lenni több száz, vagy ezer évvel ezelőtt.  A gyermekeket interaktív feladatokkal várják: megnézhetnek például egy ókori ebédlőasztalt, játszhatnak múlt századi játékokkal, beülhetnek egy százéves iskolapadba, és kipróbálhatják azt is, hogyan öltözködtek hajdan a velük egykorú gyermekek. 

A múzeum rendhagyó tanóráknak, születésnapoknak, nyáron tábornak is otthont ad. A Múzsák kertje nyári táborba 7-14 év közötti gyermekeket várnak, akik itt játszhatnak, alkothatnak kedvükre, de akár egy – egy napra is becsatlakozhatnak a gyerekek.  A Macskakő gyerekmúzeum méltán nyerte el a múzeumi szakma egyik legrangosabb elismerését, „Az év kiállítása 2018” díjat. A Macska shopból pedig őrületesen helyes macskás ajándéktárgyakat szerezhetünk be.